Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (3)

Κωδικός Πόρου: 00285-111520-2339
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 26/03/12 19:04
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111520-2339
Περιγραφή:

Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (3)

Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων, για το αν πράγματι κάηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από ποιους. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που θέτουν φίλοι της ιστοσελίδας μας και πιο συγκεκριμένα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο πατριάρχης Θεόφιλος και για το αν όντως διέταξε αυτός ή ο αυτοκράτορας την καταστροφή του Σεραπείου. Και αν τελικά η καταστροφή του Σεραπείου προκάλεσε και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Η ανιστόρητη ταινία «Agora» με θέμα τη ζωή της Υπατίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να υπερισχύσουν οι ιστορικά αποδεδειγμένες απαντήσεις!..

Συνέχεια από το προηγούμενο…

ΣΑΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!

Πράγματι, σαν κινηματογραφική ταινία ξετυλίγονται οι εικόνες της αρχαίας ελληνικής και ελληνιστικής ιστορίας, έτσι όπως τις περιγράφει ο Λουτσιάνο Κάνφορα:
Πόσα ήταν και πού βρίσκονταν εκείνη την στιγμή, τα βιβλία της Αλεξανδρείας είναι θέμα που απαιτεί κάποια αποσαφήνιση:
Τριακόσια πενήντα χρόνια νωρίτερα, η βασίλισσα Ζηνοβία, Αράβισσα από την Παλμύρα, που διατεινόταν ότι κατάγεται άπό την Κλεοπάτρα,10 είχε καταλάβει την Αλεξάνδρεια για να την χάση αργότερα.
Όταν ο αυτοκράτωρ Αυρηλιανός επανακυρίευσε την Αλεξάνδρεια, η συνοικία του Βρουχείου ήταν εκείνη που είχε υποστή τις πιο σοβαρές ζημιές. Κατά τον Αμμιανό, που ίσως υπερβάλλει, η συνοικία κατεστράφη τελείως.
Λίγα χρόνια αργότερα, είχαμε μία πραγματική καταστροφή της πόλεως, έργο του Διοκλητιανού. Το Μουσείο, που κατά την πρώτη αυτοκρατορική περίοδο είχε γνωρίσει μέρες νέας δόξης και που πρόσφατα ακόμη είχε ανακτήσει την παλιά του λάμψη χάρη στο έξοχο έργο του μαθηματικού Διόφαντου, θα πρέπει να υπέστη τεράστιες ζημίες. Κατά την επίθεση που έγινε το 391 στους ελληνικούς ναούς κατεστράφη το Σεραπείον. Η τελευταία γνωστή προσωπικότης του Μουσείου υπήρξε ο Θέων, ο πατέρας της Υπατίας, της μελετήτριας των κωνικών τομών και της μουσικής, την οποίαν (σ.σ. όπως διατείνονται ορισμένοι, αλλά που υπάρχουν ισχυρά και αναντίρρητα στοιχεία περί του αντιθέτου, που θ’ αποκαλύψουμε στο τέλος της σειράς των άρθρων αυτών) κατέσφαξαν το 415 οι χριστιανοί πεπεισμένοι μέσα στην αμάθεια τους ότι ήταν αιρετική.
Σε κάπως νεώτερους χρόνους είχαμε την δεκαετία της περσικής κατακτήσεως, υπό τον Χοσρόην, την οποίαν ετερμάτισε με μεγάλη δυσκολία ο Ηράκλειος. Προφανώς τα Βιβλία είχαν αλλάξει, όχι μόνον ως προς το περιεχόμενο. Δεν επρόκειτο πλέον για τους λεπτεπίλεπτους παπυρικούς κυλίνδρους της πρώτης εποχής, που τα υπολείμματα τους είχαν καταλήξει στα σκουπίδια ή είχαν θαφτεί στην άμμο, αλλά για κομψές και στέρεες περγαμηνές στοιχωμένες σε ογκώδεις κώδικες, που έβριθαν από λάθη καθώς η αρχαία ελληνική γλώσσα ξεχνιόταν ολοένα περισσότερο. Επικρατούσαν πλέον τα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας, οι Πράξεις των Συνόδων και γενικά οι ιερές αναγραφές.
Εν τούτοις ο Ιωάννης, παθιασμένος από τα ίδια του τα λόγια, κόνταινε τις αποστάσεις και κατέληγε να κάνη τον συνομιλητή του να φαντάζεται ότι η υπόθεσις των Βιβλίων εξακολουθούσε να αφορά εκείνα που είχε αρχικά συλλέξει, χίλια χρόνια πριν, ο βασιλεύς Πτολεμαίος. Πρέπει να ξέρεις -του έλεγε - ότι όταν ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος ανέβηκε στον θρόνο, αφοσιώθηκε στην γνώση και απέκτησε μεγάλη περιέργεια. Αναζητούσε βιβλία και διέταξε να του φέρουν έναντι οιουδήποτε τιμήματος, προσφέροντας στους εμπορευόμενους τους πλέον ευνοϊκούς ορούς για να τους κάνη να φέρουν εδώ τα βιβλία τους. Έγινε όπως το θέλησε και σύντομα αποκτήθηκαν. Στην συνέχεια αφού γίνεται αναφορά ότι υπάρχουν πάμπολλα Βιβλία στην Ινδία, την Περσία, την Γεωργία, την Αρμενία και την Βαβυλώνα, ο Αμρ κατάλαβε ότι ο Ιωάννης του είχε μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό σώπασε για λίγο και αφού σκέφτηκε την απάντηση, είπε στον φίλο του: Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω γι’ αυτά τα Βιβλία χωρίς την άδεια του Ομάρ. Ωστόσο μπορώ να του γράψω και να του αναφέρω τα καταπληκτικά πράγματα που μού ανέφερες. Και αυτό έκανε...

Συνεχίζεται…

-----------------------
Βλέπε Άγγελος Π. Σακκέτος: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα» (α΄τόμος).