Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (2)

Κωδικός Πόρου: 00285-111521-2334
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/03/12 19:46
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111521-2334
Περιγραφή:

Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (2)

Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων, για το αν πράγματι κάηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από ποιους. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που θέτουν φίλοι της ιστοσελίδας μας και πιο συγκεκριμένα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο πατριάρχης Θεόφιλος και για το αν όντως διέταξε αυτός ή ο αυτοκράτορας την καταστροφή του Σεραπείου. Και αν τελικά η καταστροφή του Σεραπείου προκάλεσε και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Η ανιστόρητη ταινία «Agora» με θέμα τη ζωή της Υπατίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να υπερισχύσουν οι ιστορικά αποδεδειγμένες απαντήσεις!..


Συνέχεια από το προηγούμενο…


ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός, Μιχαήλ Στασινόπουλος, σε ένα άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικώς με την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, εν πρώτοις δέχεται ότι η Βιβλιοθήκη αυτή, όπως και το Μουσείο της Αλεξανδρείας, είχαν μιμηθεί τα αθηναϊκά πρότυπα. Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον η Αθήνα διέθετε Βιβλιοθήκη. Και όχι μόνον!.. Εμμέσως, πλην σαφώς, ισχυριζεται πως η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δεν εκάη (!)
Γράφει, λοιπόν, ο κ. Μιχαήλ Στασινόπουλος μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Ένα άπό τα σπουδαιότερα κοσμοϊστορικά γεγονότα είναι η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, που περιείχε, όπως είπαμε, το κυριότερο υλικό άπ όσα είχε θησαυρίσει η γνώση των σοφών της αρχαιότητος.
Ωστόσο, ο Ιούλιος Καίσαρ δεν μνημονεύει το γεγονός στην ιστορία του. Οι ιστορικοί καταλήγουν να διαπιστώνουν το θλιβερό γεγονός από την χειρονομία του Αντωνίου να χαρίσει αργότερα στην Κλεοπάτρα την βιβλιοθήκη της Περγάμου. Περίεργη σιωπή γύρω άπό ένα τέτοιο γεγονός. Στην κρίση ενός Ρωμαίου στρατηγού η πυρπόλησις της Βιβλιοθήκης είχε λιγότερη σημασία από τις μάχες και τις κατακτήσεις. Κι όμως, ο Καίσαρ ήταν καλλιεργημένος άνθρωπος και επί πλέον ιστορικός.
Ο Οσκαρ ντε Βερτχάϊμερ, συγγραφέας του κλασσικού βιβλίου «Κλεοπάτρα» τονίζει αυτό το κενό και βεβαιώνει ότι η τοποθέτηση και η αιτία της καταστροφής μόνο με εικασίες και κατά τρόπο έμμεσο είναι δυνατόν να γίνη. Κι αυτό, φυσικά, αφήνει πολύ χώρο στη φαντασία και στην εφευρικότητα των διαφόρων συγγραφέων που ασχολήθηκαν με το θέμα. Και πρέπει να ομολογήση κανείς ότι είναι πολύ ελκυστική η έρευνα, τόσο για την αιτία όσο και για την χρονολογία της καταστροφής...» 6

ΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΠΥΡΠΟΛΗΘΗ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ;

Τα όσα υποστηρίζει ο ως άνω Ακαδημαϊκός και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος συγκλονίζουν τον αναγνώστη μιας και οι πάντες μέχρι τώρα είχαν διδαχθή ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας είχε πυρποληθή και μάλιστα δύο φορές.
Τίθεται λοιπόν, το μέγα και αγωνιώδες ερώτημα:
-Προς τι η επιμονή κάποιων να μας πείσουν ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας επυρπολήθη;

Ας δούμε πως μπορεί να λειτουργήση ένας απλός, απλούστατος, ένας κοινός θα λέγαμε, νους, για όλα όσα εδιάβασε σχετικώς με την πυρπόλησιν της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας:

Ιον) Λέγουν ότι οι Ιστορικοί καταλήγουν να διαπιστώνουν το θλιβερό γεγονός της καταστροφής της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας από την χειρονομία τού Αντωνίου να χαρίση αργότερα στην Κλεοπάτρα ως δώρο την βιβλιοθήκη της Περγάμου, ενώ, ίσως, θα μπορούσε να της χαρίση την βιβλιοθήκη του Μουσείου της Αλεξανδρείας.
Μα εδώ οι ιστορικοί (όποιοι και να είναι αυτοί) επισημαίνουν κάτι που είναι εξωπραγματικό: Ήτο δυνατόν ο Αντώνιος να χαρίση στην Κλεοπάτρα, Βασίλισσα της Αιγύπτου, μια βιβλιοθήκη που ανήκε στον χώρο της δικαιοδοσίας της; Και πώς επί τόσους αιώνες αυτή η τόσο απλή λογική δεν είχε επικρατήσει στους λεγόμενους πνευματικούς κύκλους;

2ον) Εύλογα γεννιέται τώρα ένα δεύτερο ερώτημα που θέλη να λέη: Γιατί ορισμένοι ιστορικοί επέμειναν ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας επυρπολήθη υπό του Ιουλίου Καίσαρος αφού ο ίδιος δεν μνημονεύει ένα τόσο σημαντικό γεγονός στο πολυσήμαντο έργο του;

Δύο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν εδώ: Ή η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δεν εκάη (παρά μονάχα ένα μικρό και ασήμαντο μέρος)7 ή η λεγομένη πυρπόλησις ήτο ενα διαβολικό επινόημα κάποιων γνωστών κύκλων για να φανούν αυτοί μεγάλοι και τρανοί από τα διασκορπισθέντα βιβλία της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, τα οποία εκαρπώθησαν, ώστε, όπως λέει ο λαός, να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!!..

3ον) Καλώς, θα πουν ορισμένοι. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και αν ακόμη δεν εκάη από τον Ιούλιο Καίσαρα, δεν επυρπολήθη υπό των Αράβων;
Για να δούμε τι γράφει, ως απάντηση, ο ίδιος ο Μιχαήλ Στασινόπουλος μέσα στον πρόλογο του βιβλίου του Λουτσιάνο Κάνφορα: «Η Χαμένη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας»:

«Έχει υποστηριχθεί ότι η βιβλιοθήκη πυρπολήθηκε από τους Αραβες. Αλλά ο Κάνφορα σημειώνει ότι το κείμενο που αποδίδει την απόφαση για την πυρπόληση στον Χαλίφη Όμάρ, είναι κατά πέντε αιώνες μεταγενέστερο και, άρα, όχι πολύ αξιόπιστο»!!

Και πιο κάτω:

«Ο ιστορικός Γιββων θεωρεί τον Ιούλιο Καίσαρα υπεύθυνο, αλλά ο Ιταλός συγγραφέας απορρίπτει ως απαράδεκτη αυτήν την άποψη που θεωρεί τον Καίσαρα ένοχο ενός τέτοιου εγκλήματος κατά του πνεύματος. Κατά τον συγγραφέα αυτόν (τον Κάνφορα), το πιθανότερο είναι ότι η καταστροφή έγινε τον 3ο αιώνα επί αυτοκράτορος Αυρηλιανου (270-273), όταν καταστράφηκε το Βασιλικό παλάτι κατά την εισβολή στην Αίγυπτο των στρατευμάτων της βασίλισσας της Παλμύρας Ζηνοβίας.
Πάντως, ο σχολιαστής του βιβλίου επαινεί την έρευνα αυτή, «που σε κάνει», όπως γράφει, «να ονειρεύεσαι, άλλα οπωσδήποτε το αίνιγμα δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη κατηγορηματική λύση»!..

 

Συνεχίζεται...
------------------------

Πάνω Εικόνα: Πτολεμαίος Α, ο Σωτήρ, το άτομο που ανέλαβε να υλοποιήσει τα οράματα του Μ. Αλεξάνδρου για τα Βιβλία (χαλκογραφία του 18ου αι.).

------------------------

Βλέπε Άγγελος Π. Σακκέτος: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα» (α΄τόμος).