Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (1)

Κωδικός Πόρου: 00285-111522-2325
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/03/12 20:46
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111522-2325
Περιγραφή:

Πυρπολήθηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; (1)

Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων, για το αν πράγματι κάηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από ποιους. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που θέτουν φίλοι της ιστοσελίδας μας και πιο συγκεκριμένα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο πατριάρχης Θεόφιλος και για το αν όντως διέταξε αυτός ή ο αυτοκράτορας την καταστροφή του Σεραπείου. Και αν τελικά η καταστροφή του Σεραπείου προκάλεσε και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Η ανιστόρητη ταινία «Agora» με θέμα τη ζωή της Υπατίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να υπερισχύσουν οι ιστορικά αποδεδειγμένες απαντήσεις!..

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ως έχει σήμερα μετά την ανοικοδόμησή της.

ΕΠΥΡΠΟΛΗΘΗ Η ΟΧΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ;

«Ετεή δε ουδέν ίδμεν, εν βυθώ γαρ η αλήθεια».

(Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τίποτε,
γιατί η αλήθεια κρύβεται βαθιά σ όλα τα πράγματα).

Δημόκριτος, Άνθολόγιον Στοβαίου.

Όλοι σχεδόν οι Ελληνες την μοναδική καταστροφή ελληνικών Βιβλίων που γνωρίζουν είναι αυτή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Μια καταστροφή που όπως έχει ισχυρισθεί ο γνωστός Έλλην μαθηματικός και συγγραφεύς κ. Βαγγέλης Σπανδάγος σε τηλεοπτική εκπομπή του γράφοντος,1 έάν δεν είχε γίνει, θα είχε οδηγηθεί η άνθρωπότης όχι στο 2000 άλλα στο 3000 μετά Χριστόν!..
Για την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, ασφαλώς, έχουμε κάνει ειδική αναφορά. Πλην, όμως, προτού περάσουμε στις συγκλονιστικές μαρτυρίες, ας δούμε ένα περίεργο κείμενο που έγραψε ο Λουτσιάνο Κάνφορα μέσα στο έργο του για την χαμένη αυτή Βιβλιοθήκη. Ενα κείμενο το οποίο αν το προσέξει κανείς καλύτερα προφανώς θα συγκλονισθεί ούτε μια άγνωστη αλήθεια της ιστορίας. Διαβάζουμε λοιπόν, μεταξύ άλλων:

«...Επομένως ούτε το σχέδιο του Μουσείου της Αλεξανδρείας που έχει σκιαγραφήσει δεν λείπει τίποτε. Τα ράφια ήταν προφανώς εγκατεστημένα - όπως η ιερή Βιβλιοθήκη τού Ραμσή - κατά μήκος τού περιπάτου, στα δωμάτια που βρίσκονταν στις δύο απέναντι πτέρυγες του.
Το ίδιο προκύπτει και ούτε την σύγκριση με ένα οικοδόμημα που δεν είναι δυνατόν να είχε ως πρότυπο το Μουσείο της Αλεξανδρείας, την βιβλιοθήκη της Περγάμου: ούτε εκεί η Βιβλιοθήκη αποτελούσε ξεχωριστή αίθουσα. Και στην ίδια την Αλεξάνδρεια, ακόμη και η θυγατρική Βιβλιοθήκη, στο Σεραπείο, είχε τα ράφια των βιβλίων κάτω άπό τις αψιδωτές στοές, ώστε να μπορούν να τα συμβουλεύονται ελεύθερα -διευκρίνιζε ο Άφθόνιος 2 - οι εραστές της ανάγνωσης.
Άλλωστε ο περίπατος δεν ήταν κανένα δρομάκι αλλά μια μεγάλη αλέα. Κάθε κόγχη φιλοξενούσε μια ορισμένη κατηγορία συγγραφέων, που δηλωνόταν με την κατάλληλη επιγραφή: σαν τις επικεφαλίδες με τις όποιες ήταν μαρκαρισμένες οι κατηγορίες των πινάκων τού Καλλίμαχου. Με τον καιρό έβαλαν κυλίνδρους και σε άλλους χώρους που δημιουργήθηκαν γύρω άπό τα δύο κτίρια τού Μουσείου.
Για τον λόγο αυτό, μία πυρκαϊά που θα είχε καταστρέψει εκείνους τους κυλίνδρους, θα είχε αποτεφρώσει και τα δύο κτίρια. Ωστόσο δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πληροφορία για μια τέτοια καταστροφή.
Ο Στράβων επισκέφθηκε εκείνα τα κτίρια, δούλεψε εκεί, και τα περιέγραψε μόλις είκοσι χρόνια μετά την εκστρατεία τού Καίσαρα στην Αλεξάνδρεια4».


Δεν ξέρω αν αντελήφθησαν την είδηση που μας έδωσε ο Λουτσιάνο Κάνφορα, ορισμένοι κύριοι και φίλοι αναγνώστες. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο συγγραφεύς τού ως άνω βιβλίου ρίχνει τον σπόρο της αμφιβολίας για μία καταστροφή που ίσως να μην έγινε ποτέ! Ή, με βάση το συλλογικό έργο του Λουτσιάνο Κάνφορα, να έγινε μεν μία καταστροφή, όχι όμως στην έκταση που μας έχουν πει, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες τόμοι έχουν διασωθεί και διασκορπισθεί στα συρτάρια κάποιων άλλων μουσείων, ιδιωτικών ή δημοσίων Βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων και αλλού! Και τούτο βεβαίως σκοπίμως για να ιδιοποιηθούν ή οικειοποιηθούν το ελληνικό πνεύμα κάποιοι σύγχρονοι σοφοί και νομπελίστες!..
Ένα μόνον: Εάν η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας κατεστράφη ολοσχερώς τότε κι αυτό έγινε σκοπίμως για να ενταφιασθεί μέσα στην χόβολη της μεγάλης φωτιάς η Ελληνική Σκέψις από κάποιους που αισθάνονταν κατώτεροι απέναντι στο Ελληνικό Πνεύμα. Και το πλέγμα αυτό της κατωτερότητος, που νοιώθουν ορισμένοι λαοί, το πληρώνουμε ακόμη και σήμερα, ως Έλληνες Ορθοδοξοι Χριστιανοί. Εμείς που γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά την μεγάλη καταστροφή η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εμπλουτίστηκε με πεντακόσιες χιλιάδες τόμους Βιβλίων (!!) σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γ. Κωνσταντίνου διδάκτωρ των ωραίων Τεχνών και της θεολογίας, στο «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΓΡΑΦΩΝ» εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 1973. Αλήθεια, πού βρέθηκαν αμέσως όλα αυτά τα νιβλία;
Ο αναγνώστης εάν ανοίξει το ως ανω Λεξικόν εις την λέξιν ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, μεταξύ άλλων θα διαβάσει και τα έξης:

«Έτερον επίσης σπουδαίον προϊόν της βιβλιοθήκης ταύτης εστί και η υπό Αριστοφάνους του Γραμματικού επινόησις των τόνων, μέγα φως επιχέασα επί της κατανοήσεως της ημετέρας γλώσσης (...).
Καείσα δε η εν Βρυχίω Βιβλιοθήκη τω 47 έτει προ Χριστού, συνεπληρώθη μέτ’ ου πολύ και επλουτίσθη δια πεντακοσίων χιλιάδων τόμων· ούτω δε δια της δόξης, του πλούτου, της ισχύος, του πολιτισμού, της γλώσσης, των τεχνών, των επιστημών, της σοφίας και πάσης εν γένει της αναπτύξεως, του ανθρωπισμού εν ταις ξέναις ταύταις και σκοτειναίς χώραις μεταδούσα η Ελληνική Αλεξάνδρεια, έκυψε τέλος και αύτη τον υπερήφανον αυτής αυχένα υπό το βάρος της Ρωμαϊκής παντοδυναμίας, ευθύς μετά τον θάνατον της τελευταίας Ελληνίδος βασιλίσσης Κλεοπάτρας τω 26 έτει προ Χριστού....»


Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Κι όταν λέμε καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας ομιλούμε για βιβλία (ρόλους και κυλίνδρους παπύρων και περγαμηνών) ή μήπως για τα ράφια της Βιβλιοθήκης του Μουσείου;
Ας το εξετάσουμε!..

Συνεχίζεται...
------------------------
Βλέπε Άγγελος Π. Σακκέτος: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα» (α΄τόμος).