Et in Arcadia ego (Κι εγώ στην Αρκαδία ανήκω)

Κωδικός Πόρου: 00285-111564-1429
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/10/11 21:15
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111564-1429
Περιγραφή:

 

Ιδού και μια ευχάριστη είδηση!.. Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος, στην Πελοπόννησο, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμερικανοί αρχαιολόγοι, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, διευθυντής της ανασκαφής στον βωμό του Διός στο Λύκαιον Όρος, Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο!..

Με αναφορά τους κλασσικούς χρόνους η Αρκαδία είναι συνυφασμένη με την ειδυλλιακή φύση, αλλά συγχρόνως και με τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού. Μέσα από το πέρασμα των αιώνων - και ειδικότερα κατά τον Διαφωτισμό και την Αναγέννηση - ο Αρκαδικός Μύθος έμελε να επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κουλτούρα, δημιουργώντας φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά ρεύματα που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πνεύματος και πολιτισμού.


Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος, στην Πελοπόννησο, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμερικανοί αρχαιολόγοι, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, διευθυντής της ανασκαφής στον βωμό του Διός στο Λύκαιον Όρος, Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο.
Η πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μιας τουριστικής, ελεγχόμενης περιοχής, που θα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο στην καρδιά της Αρκαδίας, όπου θα μπορούν να κάνουν πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ και άλλα σπορ μέσα στο πάρκο.
Ο φιλέλληνας καθηγητής αρχαιολογίας παρουσίασε την πρότασή του σε ομιλία του στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Διατήρηση της Ελληνικής Κληρονομιάς και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

«Αρκάδες εσμέν…»

Ο Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο μίλησε με πάθος στη «Φωνή της Αμερικής», για τις έρευνές του στην κεντρική Πελοπόννησο, αλλά και για το όραμά του-τη δημιουργία του Παρρασίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Λύκαιο Όρος, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Μεγαλόπολη σχεδόν μέχρι την αρχαία πόλη Λέπρεον. Η ιδέα για την δημιουργία του πάρκου ξεκίνησε μετά από προτροπές φοιτητών του, που συμμετείχαν σε αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή.
«Ξεκίνησα να συζητάω την ιδέα δημιουργίας του πάρκου το 2003 και άρχισα να εργάζομαι σε αυτό με την συνεργάτιδά μου Μαίρη Βογιατζή. Έχει ιστορία η σύλληψη της ιδέας, ως πρωτοβουλία. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε για το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε-μεταξύ άλλων ο αμερικανός αρχαιολόγος.
Σκοπός της δημιουργίας του πάρκου, στην περιοχή του οποίου υπάρχουν επτά αρχαίες πόλεις και εννέα θυσιαστήρια, είναι να ενοποιήσει και να προστατέψει όχι μόνο τα αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και τις σύγχρονες κοινότητες και τις φυσικές ομορφιές της Αρκαδίας.

Ο θεός Πάνας που χαριεντίζεται με τη θεά Αφροδίτη ενώ ο πτερωτός Έρως δείχνει να αποτρέπει τον Πάνα, που η μορφή του κυριάρχησε σε όλη την ελληνική αρχαιότητα στη γη των Αρκάδων!..

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2008 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή και αυτή είναι μια ανάμνηση που μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε στη δημιουργία του πάρκου», επισήμανε ο αμερικανός αρχαιολόγος. Και συνέχισε: «Το θυσιαστήριο του Δία δεν καταστράφηκε, τουλάχιστον όχι όπως η γειτονική κοινότητα των Άνω Καρυών, αλλά η φωτιά έφτασε στα όρια του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, μεγάλες περιοχές που θέλουμε να περιέχονται στο Παρρασίο Πάρκο Πολιτιστικής κληρονομιάς υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Για αυτό και μια από τις ιδέες του πάρκου είναι να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή, με την δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών».
Ο καθηγητής Ρομάνο πραγματοποιεί ανασκαφές στο Όρος Λύκαιο από το 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Πενσυλβανίας, του πανεπιστημίου της Αριζόνα και της εφορείας αρχαιοτήτων της Τρίπολης, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που έχει και την ευθύνη όλων των ανασκαφών αμερικανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα.
«Είμαστε όλοι μια ομάδα που εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να επιτύχουμε κοινούς στόχους», είπε ο καθηγητής Ρομάνο. «Το πρόγραμμα «Συνεργασία» περιλαμβάνει τα πάντα: από τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, μέχρι τις ανασκαφές, την καταγραφή των ευρημάτων και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Εργαζόμαστε, από την έναρξη των ανασκαφών μέχρι το τέλος, ως μια ομάδα και αυτός είναι, κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για αρχαιολογικές έρευνες σε μια ξένη χώρα».
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι στο τέλος των ανασκαφών του η Αρκαδία θα έχει επικρατήσει έναντι της Κρήτης ως τόπος γεννήσεως του μυθικού θεού Δία, ο διακεκριμένος αμερικανός αρχαιολόγος απάντησε χαμογελώντας: «Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Όταν ξεκινήσαμε γνωρίζαμε ότι υπάρχουν δύο μύθοι-ο ένας λέει ότι ο Δίας γεννήθηκε στην Αρκαδία και ο άλλος ότι γεννήθηκε στην Κρήτη. Εμείς εντοπίσαμε κάποια ευρήματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δίας γεννήθηκε στην Αρκαδία, αλλά δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε διαμάχη για αυτό το θέμα».
Τον περασμένο Ιούλιο ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο προχώρησε στην χάραξη του πρώτου μονοπατιού στο πάρκο, που εκτείνεται σε μια απόσταση 5,65 χλμ, από το χωριό Άνω Καρυές (Αρκαδία) μέχρι τον ποταμό Νέδα (Μεσσηνία), τον μοναδικό ποταμό της Ελλάδας που έχει θηλυκό όνομα. Η ιδέα του πάρκου, όπως επισημαίνει η «Φωνή της Αμερικής», έχει βρει την ένθερμη υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας και όλοι μαζί τώρα προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=15648