Δηλαδή η ενδοδαπέδια θέρμανση ήταν μινωική εφεύρεση;

Κωδικός Πόρου: 00285-111584-1182
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/09/11 20:54
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Αποκαλύψεις, 00285-111584-1182
Περιγραφή:

Δηλαδή η ενδοδαπέδια θέρμανση ήταν μινωική εφεύρεση;

Απίστευτο, αλλά αληθινό!.. Αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η σύγχρονη μέθοδος ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει τις καταβολές της στη μινωική περίοδο (!!). Διαβάστε τι έκαναν οι αρχαίοι, αλλά και οι βυζαντινοί, για κάτι που δεν γνώριζαν, για παράδειγμα, οι Ρωμαίοι, αλλά μόνον οι Έλληνες!..

Η ενδοδαπέδια θέρμανση ήταν μινωική εφεύρεση

Η πρώτη γνωστή μέθοδος κεντρικής θέρμανσης εντοπίστηκε στον προϊστορικό οικισμό Χοιροκοιτία, της Κύπρου. Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία.

Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα.

Όσο όμως κι αν φαίνεται περίεργο, η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ. Η πρώτη είναιανακάλυψη των Μινωιτών, το δεύτερο των Ρωμαίων.

Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.

Ούτε οι πλούσιοι Ρωμαίοι γνώριζαν την ενδοδαπέδια θέρμανση. Αυτοί χρησιμοποιούσαν το «υπόκαυστον»: Άναβαν στα υπόγειά τους φωτιά και με ανοιχτούς αγωγούς που περνούσαν μέσα από τους τοίχους, έστελναν ζεστό αέρα και θέρμαιναν τους χώρους.

Οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν τα «πυριατήρια», για να θερμαίνουν τα λουτρά των παλατιών τους.

Η σύγχρονη κεντρική θέρμανση έπρεπε να περιμένει ως τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πια το πετρέλαιο και ο ηλεκτρισμός βρίσκονταν σε κοινή χρήση.(*)

-------------------------------

(*) Πηγή: Έθνος (13/12/08)