Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (1)

Κωδικός Πόρου: 00285-111980-4228
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/06/13 0:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάστημα και Ελληνισμός!.., 00285-111980-4228
Περιγραφή:

Υπάρχει ζωή στο διάστημα; (1)

Μια σειρά αποκαλυπτικών άρθρων με ανθρώπους, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αχανή διαστημικό χώρο, όπως αστρονόμοι ή ειδικοί ερευνητές, που θα δίνουν απαντήσεις βασισμένες στα επιστημονικά και όχι τα φανταστικά δεδομένα! Διαβάστε, για παράδειγμα, τι λέει ο αείμνηστος ερευνητής διαστημικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέλος της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας, μέσα στο βιβλίο του: «Υπάρχει ζωή στο διάστημα;».


Από τον καιρό που πρωτογράφτηκε το βιβλίο αυτό, από το 1974, είχαμε τόσες προόδους της Αστρονομίας καθώς και τόσα θαυμαστά επιτεύγματα στην εξερεύνηση του διαστήματος ώστε ανατράπηκαν πολλές από τις προηγούμενες γνώσεις μας. Είναι δηλαδή τόσο αλματώδεις οι εξελίξεις στην έρευνα του διαστήματος ώστε ένα σχετικό βιβλίο, από της συγγραφής μέχρι της εκδόσεως τον να θεωρείται... απηρχαιωμένο!!
Ειδικώς οι πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν, τα τελευταία χρόνια, τα διαστημόπλοια «Μάρινερ», «Πρωτοπόρος», «Βίκινγκς» κ.λπ. για το Ηλιακό μας Σύστημα, είναι τόσο εντυπωσιακές ώστε ανέτρεψαν τις αντιλήψεις που είχαμε γι' αυτό. Κανείς λ.χ. δεν γνώριζε πως ο Ερμής, ο Άρης και πολλοί δορυφόροι ήταν γεμάτοι κρατήρες, πως ο Δίας ο Ουρανός και ο Ποσειδών είχαν δακτυλίους και πως ο δορυφόρος του Δία, η Ιώ, έχει σήμερα πολλά ενεργά ηφαίστεια. Γι' αυτό τώρα, που γνωρίζουμε την αλήθεια για την θέση της Γης μας, αλλάξαμε αντιλήψεις γιατί ήδη έχουμε πεισθεί πως κατοικούμε σε ένα ασήμαντο πλανήτη, που κινείται γύρω από ένα επίσης ασήμαντο άστρο - νάνο, τον Ήλιο μας.
Σήμερα ο άνθρωπος ενδιαφέρεται για το διάστημα περισσότερο από κάθε άλλη φορά γιατί, μετά την κατάκτηση της Σελήνης, διψάει να γνωρίσει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Ζούμε σε μια μεγάλη ιστορική στιγμή γιατί στην εποχή μας ο άνθρωπος, που ήταν δεσμώτης της Γης, έσπασε τα δεσμά του και «πέταξε» προς τα άστρα.
Έτσι η γενιά μας είχε τα μέσα, το θάρρος και την ικανότητα να κατακτήσει ένα ουράνιο σώμα, την Σελήνη και να στείλει μη επανδρωμένους σοφούς μηχανισμούς για να εξερευνήσουν τα μέλη του Ηλιακού μας Συστήματος, και να γνωρίσει τι συνθήκες υπάρχουν εκεί, ώστε, αν ποτέ χρειαστεί αυτό, να μεταναστεύσει. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος γνωρίζει πως γεννήθηκε και ζει σ' ένα προνομιούχο - υδάτινο πλανήτη, μοναδικό στο Ηλιακό μας Σύστημα, που τα ενεργειακά του αποθέματα, ως και μέσα διατροφής, δεν είναι απεριόριστα και πως με την αφροσύνη του κινδυνεύει να αυτοκαταστραφεί, ιδίως με τα τρομερά πυρηνικά μέσα που διαθέτει, πολεμικά και ειρηνικά και πως πρέπει να φροντίσει εγκαίρως για εξεύρεση «ζωτικού χώρου» στο διάστημα, ώστε να επιζήσει το ανθρώπινο γένος.
Στην εποποιία του Διαστήματος, που άρχισε πριν 35 χρόνια, οι γνώσεις μας, για τον αστρικό κόσμο, μεταβάλλονται συνεχώς, γι' αυτό στην ανά χείρας Τετάρτη έκδοση του βιβλίου αυτού, μια και οι προηγούμενες εξαντλήθηκαν προ ετών, αναφέρονται ό, τι νέα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από κάθε πηγή και ιδίως από την NASA που μελετάει συνεχώς τα σήματα και τις εικόνες που μας στέλνουν τα διαστημόπλοιά μας που ήδη ταξιδεύουν στον χώρο του Ηλιακού μας Συστήματος. Φυσικά η έρευνα σήμερα επεκτείνεται και στα βάθη του Σύμπαντος για να το γνωρίσουμε όσο γίνεται περισσότερο, στον κόσμο των άστρων και γαλαξιών όπου γίναμε μάρτυρες τρομερών συγκρούσεων και καταστροφών τους, που όμως δεν ξέρουμε αν όντως πρόκειται περί καταστροφών ή αναδημιουργίας.
Δυστυχώς είναι τόσο μικρή και σύντομη η ζωή μας, εν σχέσει με την ζωή και εξέλιξη των άστρων, ώστε είναι αδύνατον να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα αυτά που η διάρκεια τους υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια χρόνια, γιατί «η ιστορική ζωή της ανθρωπότητας, συγκρινόμενη με αυτά τα χρονικά διαστήματα, δεν αντιστοιχεί ούτε σε κλάσμα δευτερολέπτου!!»
Επειδή πιστεύουμε σε αυτό που είπε ο Καλλίμαχος ο Κυρηναίος «Μέγα βιβλίον μέγα κακόν» καταβλήθηκε προσπάθεια να διατυπωθούν με σαφήνεια και απλότητα τα θιγόμενα θέματα, χωρίς να πελαγοδρομήσουμε, λόγω του όγκου της ύλης που έπρεπε να περιληφθεί. Στην έκδοση μας αυτή, ως θα παρατηρήσει ο αναγνώστης, δεν περιέχονται μόνο οι πρόσφατες γνώσεις που έχουμε για τον αστρικό κόσμο που μας περιβάλλει, μα και πολυάριθμες εικόνες από το διάστημα, τους πλανήτες, τους δορυφόρους, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες κ.λπ. που είναι πειστικές και βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει το κείμενο μας.

Πρόλογος

Πάντοτε ο άνθρωπος, από τα πρώτα του βήματα, στην περιοχή του πνεύματος, έστρεψε την προσοχή του, γεμάτος περιέργεια και δέος προς τον ουρανό. Και όσο αναπτυσσόταν το πνεύμα του τόσο διαπίστωνε την μηδαμινότητά του στην άπειρη έκταση του σύμπαντος, γιατί σαν άτομο, σαν υλικό στοιχείο, δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτα. Σαν φορέας όμως πνεύματος είναι πραγματικά ένα θείο δημιούργημα, είναι, κατά τον Ηράκλειτο, «Θεός θνητός». Αυτός λοιπόν ο θνητός Θεός επέτυχε να νικήσει την γήινη έλξη, που από της γεννήσεως του τον κρατούσε αιχμάλωτο, και να πραγματοποιήσει το όνειρο του: Να ταξιδέψει στο διάστημα και να φθάσει στο φεγγάρι.
Εντός 25 χρόνων, υπολογίζεται πως θα κατακτήσουμε και τον Άρη, γιατί ο ερυθρός πλανήτης όχι μόνο βρίσκεται κοντά μας, μας πλησιάζει στα 55.200.000 χλμ., αλλά ακόμη και γιατί θεωρείται ως ο μοναδικός πλανήτης που μοιάζει με τη Γη.
Ήδη έχει προγραμματισθεί το ταξίδι αυτό. Θα εκτοξευθούν, για λόγους ασφαλείας, δυο επανδρωμένα διαστημόπλοια που θα γυρίσουν στην μητέρα Γη μετά 21 μήνες.
Οι αστροναύτες που για μεγάλο τώρα χρονικό διάστημα ταξιδεύουν γύρω από την Γη με; διαστημόπλοια - δορυφόρους μας, προετοιμάζονται ακριβώς για να επισκεφθούν τον Άρη. Όμως δεν θα σταματήσουμε ούτε εκεί, μια και ζούμε στην διαστημική εποχή.
Θα ακολουθήσει η κατάκτηση ολόκληρου του πλανητικού μας συστήματος και ύστερα τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας θα μας οδηγήσουν σε άλλα πλανητικά συστήματα του Γαλαξία μας, εκεί που κατοικούν λογικά όντα, συνάνθρωποι μας, που πιθανόν να είναι και δάσκαλοι μας. Αλλά υπάρχει πράγματι ζωή σε άλλους πλανήτες; Είναι δυνατόν να υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί; Πού θα βρίσκονται αυτοί; Τι αποστάσεις μας χωρίζουν; Θα μπορέσουμε να τους επισκεφθούμε ποτέ; Τι προβλήματα πρέπει να υπερπηδήσουμε; Ποιες είναι σήμερα οι δυνατότητες μας; Τι μέσα θα επιτύχουμε να χρησιμοποιήσουμε; Ποιες είναι οι προοπτικές μας; Μήπως ένα τέτοιο ταξίδι θα είναι... πέραν του αδυνάτου;
Πολλά και μεγάλα τα ερωτήματα αυτά που σήμερα δεν απασχολούν μόνο τους επιστήμονες, αλλά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Γι' αυτό και υπάρχουν πολυάριθμες απαντήσεις που έδωσαν οι πιο διάσημοι ειδικοί επιστήμονες, αλλά συγχρόνως και οι πιο... ευφάνταστοι μυθιστοριογράφοι, που έχουν δημιουργήσει σύγχυση και άγνοια, με τα φανταστικά τους ταξίδια, την κατάκτηση της Γης από Θεούς που ήλθαν από το διάστημα κ.λπ.
Και τι περίεργο, πολλοί γνωρίζουν πιο πολύ την πλευρά - μύθο του θέματος, παρά την επιστημονική αλήθεια. Ίσως γιατί ο μύθος και η φαντασία θέλγουν πολύ περισσότερο. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί ακριβώς να δώσει πληροφορίες και απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, χωρίς μύθους, με απλότητα και κυρίως με εκλαϊκευμένο τρόπο, γι' αυτό και δεν φιλοδοξεί να θεωρηθεί ως επιστημονική μελέτη. Έχει την δική του τροχιά.
Απλώς δίνονται οι δυνατές απαντήσεις, βάσει όμως των σημερινών επιστημονικών δεδομένων, Ο αναγνώστης θα κρίνει εάν υπήρξε επιτυχής η προσπάθεια μου αυτή.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω την NASA καθώς και το Ίδρυμα Ευγενίδου για την βοήθεια που μου έδωσαν προς έκδοση του βιβλίου μου, ειδικώς στα θέματα της εκτοξεύσεως και αποστολής των διαστημοπλοίων «Πρωτοπόρος» 10 και 11 και ιδιαιτέρως στην παραχώρηση φω¬τογραφιών που περιέχονται στο παρόν και βοηθούν στην αφομοίωση του κειμένου.
ΑΛΕΞ. ΛΑΓΚΑΔΑΣ *

-----------------------------
* ΠΗΓΗ: Αλέξανδρου Λαγκαδά, Μέλους της Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας: "Υπάρχει ζωή στο Δαστημα; - Ένα ταξίδι στον κόσμο των άστρων", Αθήνα 1993, αφιερωμένο "σε όσους αγαπούν την Αλήθεια και το Φως"!..