Το τελευταίο δάκρυ συγκίνησης ακούμπησε στη γη!..

Κωδικός Πόρου: 00285-111988-767
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/07/11 18:49
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάστημα και Ελληνισμός!.., 00285-111988-767
Περιγραφή:

Το τελευταίο δάκρυ συγκίνησης ακούμπησε στη γη!..

Με την προσγείωση του "Ατλαντίς" στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, όπου έκανε το τελευταίο του ταξίδι στο διάστημα, ακούμπησε μαζί του και το τελευταίο δάκρυ συγκίνησης για τα λεγόμενα διαστημικά λεωφορεία, που έγραψαν την δική τους ανθρώπινη ιστορία όχι μόνο στο διάστημα, αλλά και στο παγκόσμιο ουράνιο στερέωμα!... Καληνύχτα, Ατλαντίς!.. Καλημέρα αύριο!.

Το μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων έφτασε στο τέλος του μετά από 30 χρόνια, καθώς το Atlantis ακούμπησε το διάδρομο προσγείωσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδα λίγο πριν χαράξει. Το τετραμελές πλήρωμα του Atlantis επέστρεψε μετά την αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που κράτησε 13 ημέρες βάζοντας τέλος σε μια ολόκληρη περίοδο διαστημικών ταξιδιών, που η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε κυρίως λόγω του υψηλού κόστους τους.

Παρά την "άβολη' ώρα πλήθος ανθρώπων μαζεύτηκε για να δει την τελευταία προσγείωση διαστημικού λεωφορείου. Προσγείωση η οποία είναι και συναισθηματικά φορτισμένη καθώς το τέλος των διαστημικών λεωφορείων θα σημάνει την απόλυση 3.000 περίπου ανθρώπων που δούλευαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το διαστημικό λεωφορείο που φέρει το όνομα της χαμένης Ατλαντίδας πάντως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ως έκθεμα μουσείου καθώς η NASA αποσύρει όλα τα διαστημικά λεωφορεία για να κατασκευάσει διαστημόπλοια που θα μπορούν να μας μεταφέρουν μακρύτερα στο διάστημα.

Προς το παρόν βέβαια το Αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα δεν έχει κανένα σκάφος που να μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες εκτός της γήινης ατμόσφαιρας και η κυβέρνηση έχει καλέσει τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει δράση, με πληροφορίες να θέλουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες να κατασκευάζουν ήδη σκάφη.

Μέχρι να ολοκληρωθούν όμως οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μεταφέρονται στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, από ρωσικά σκάφη Σογιούζ στα οποία θα πληρώνουν ακριβότατο “κόμιστρο”.

Το επόμενο διαστημόπλοιο της NASA σχεδιάζεται ήδη και οι πρώτες προδιαγραφές του θα παρουσιαστούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο πριν το τέλος του καλοκαιριού. Το σκάφος θα έχει κωνικό σχήμα και θα λέγεται “Orion” (Ωρίωνας) αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα μοιάζει ο ένας ή οι περισσότεροι πύραυλοι που θα το μεταφέρουν στο διάστημα, με τελικό προορισμό τη Σελήνη, τους αστεροειδείς ή τον Άρη.

Κλείνοντας, να πούμε ότι με την προσγείωση του "Ατλαντίς" στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, όπου έκανε το τελευταίο του ταξίδι στο διάστημα, ακούμπησε μαζί του και το τελευταίο δάκρυ συγκίνησης για τα λεγόμενα διαστημικά λεωφορεία, που έγραψαν την δική τους ανθρώπινη ιστορία όχι μόνο στο διάστημα, αλλά και στο παγκόσμιο ουράνιο στερέωμα!...

Καληνύχτα, Ατλαντίς!.. Καλημέρα αύριο!..

----

Βασική πηγή: www.enet.gr