Ποιος ήταν ο αστρονόμος που οι αρχές συνέλαβαν ως … κατάσκοπο;

Κωδικός Πόρου: 00285-111984-1691
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/12/11 18:59
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάστημα και Ελληνισμός!.., 00285-111984-1691
Περιγραφή:

Ποιος ήταν ο αστρονόμος που οι αρχές συνέλαβαν ως … κατάσκοπο;

Δεν είναι μια απλή παραμυθένια ιστορία, αλλά ένα πραγματικό γεγονός! Διαβάστε πώς ένας διάσημος αστρονόμος το 1808, μόλις τερμάτισε τις μετρήσεις του, πιάστηκε από τους Ισπανούς ως κατάσκοπος, ενώ είχε αρχίσει ο γαλλοϊσπανικός πόλεμος! Ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες επέστρεψε στη Γαλλία το 1809 και εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας σε ηλικία 23 ετών σε αναγνώριση της εργασίας του!..


ΔΕΝ είναι παραμύθι. Είναι μια αληθινή ιστορία. Ή μάλλον καλύτερα να διαβάσουμε λίγα λόγια για την ζωή του διάσημου Γάλλου αστρονόμου Φρανσουά Αραγκό (1786-1853), ο οποίος, πέραν των άλλων, ήταν φυσικός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στο χωριό Εσταζέλ των γαλλικών Πυρηναίων και πέθανε στο Παρίσι. Διατέλεσε βοηθός του Μπιό, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον αστρονόμο Λαπλάς η μέτρηση του τόξου του γήινου μεσημβρινού. Η μέτρηση έγινε στη βόρεια ορεινή Ισπανία και τερματίστηκε από τον Αραγκό, γιατί ο Μπιό είχε επιστρέψει στο Παρίσι.

Το 1808, μόλις τερμάτισε τις μετρήσεις του, πιάστηκε από τους Ισπανούς ως κατάσκοπος, ενώ είχε αρχίσει ο γαλλοϊσπανικός πόλεμος. Ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες επέστρεψε στη Γαλλία το 1809 και εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας σε ηλικία 23 ετών σε αναγνώριση της εργασίας του.

Διορίστηκε ταυτόχρονα από το Μ. Ναπολέοντα στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Παρισιού, όπου έμεινε μέχρι το θάνατό του.
Επίσης, για 20 χρόνια δίδαξε Γεωδαισία και Αναλυτική Γεωμετρία στο Πολυτεχνείο. Εκλέχτηκε βουλευτής των Ανατολικών Πυρηναίων και συντέλεσε στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την προώθηση των επιστημονικών ερευνών.

Το 1848 ανέλαβε το υπουργείο Ναυτικών και Στρατιωτικών και κατάργησε τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες. Παραιτήθηκε το 1852 από το αστεροσκοπείο για να μη δώσει όρκο πίστης στο αυτοκρατορικό πολίτευμα του Λουδοβίκου-Ναπολέοντα Γ’, αλλά η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή και συνέχισε μέχρι το θάνατό του να είναι διευθυντής του Αστεροσκοπείου, χωρίς να ορκιστεί.

Ως φυσικός συνέβαλε στην προώθηση των ερευνών στους τομείς της Οπτικής, του Μαγνητισμού και της Γεωφυσικής. Το επιστημονικό του έργο δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του σε 17 τόμους. (Βλέπε και εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»).