Έχουμε λοιπόν και διακρίσεις για Έλληνες νέους στην αστρονομία;

Κωδικός Πόρου: 00285-111987-1089
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/09/11 17:19
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάστημα και Ελληνισμός!.., 00285-111987-1089




Περιγραφή:

Έχουμε λοιπόν και διακρίσεις για Έλληνες νέους στην αστρονομία;

Να και κάτι ευχάριστο σε όλο αυτό μελαγχολικό τοπίο που ζούμε!.. Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι μαθητές της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, στην Κρακοβία της Πολωνίας! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι μαθητές της Έλληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, στην Κρακοβία της Πολωνίας.
Ήταν -κατά γενική ομολογία- μια από τις δυσκολότερες Ολυμπιάδες, καθώς τα θέματα ήταν δυσκολότερα, οι συμμετοχές πολλές και οι βραβεύσεις λιγότερες. Ενδεικτικό της δυσκολίας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, είναι ότι «ο πρώτος χρυσός μαθητής -από την Τσεχία- επέλυσε μόλις το 77% των θεμάτων, ενώ ο περσινός χρυσός μαθητής είχε λύσει το 90%».
Ένα ακόμα στοιχείο, που μαρτυρά το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων του διαγωνισμού, αποτελεί το ότι, ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι χώρες όπως οι Ρουμανία, η Βραζιλία κέρδιζαν πολλά μετάλλια, εφέτος κατέκτησαν χαμηλότερη θέση από αυτή της Ελλάδας.
Για την ελληνική συμμετοχή υπήρχε όμως και μια ακόμη πρωτιά, καθώς ένα από τα δύο χάλκινα μετάλλια, κατέκτησε για πρώτη φορά κοπέλα. Η τελειόφοιτη του 3ου ΓΕΛ Δράμας, Δέσποινα Παζούλη, είναι η πρώτη Ελληνίδα μαθήτρια, που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιάδα Αστρονομίας.
Ο δεύτερος χάλκινος νικητής της Ολυμπιάδας, τελειόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, Γιώργος Λιούτας, βραβεύθηκε και στην περσινή Ολυμπιάδα, όπου κατέκτησε την ίδια ακριβώς θέση.
Οι δύο χάλκινοι μαθητές συγκέντρωσαν περίπου το 67% της βαθμολογίας στο σύνολο των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας (θεωρία, πρακτική και ασκήσεις πλανηταρίου). Τιμητικές διακρίσεις για την βαθμολογία τους έλαβαν επίσης ο μαθητής της Β' τάξης του 26ου ΓΕΛ Αθήνας, Μάνος Βουρλιώτης, ο τελειόφοιτος ιδιωτικού λυκείου από την Καλαμάτα, Στέφανος Τύρος και ο μαθητής Β΄ τάξης του ΓΕΛ Δοξάτου Δράμας, Πάρης Τζιτζιμπάσης.
Στην φετινή 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 27 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 140 περίπου μαθητές.
Την ελληνική αποστολή συνόδευσαν - εκτός από τον καθηγητή κ.Σειραδάκη - ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Χαράλαμπος Βάρβογλης καιΚωνσταντίνος Μελίδης, ο Φυσικός Χρήστος Ξενάκης και οι φοιτητές Φυσικής, Γιώργος Βαλογιάννης, Άγγελος Τσιάρας, Παναγιώτης Ιωαννίδης καιΧρύσα Αβδελλίδου. Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας πραγματοποιηθεί στην Βραζιλία, τον Αύγουστο του 2012.

Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αλίευση κειμένου: http://www.ert.gr