Το Ημερολόγιο του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου 2016

Κωδικός Πόρου: 00285-115255-8071
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 02/01/16 23:17
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Ημερολόγιό μας!.., 00285-115255-8071
Περιγραφή:

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ!..

Είναι γνωστή η διαβόητη εκπομπή «Χρυσό Κουφέτο» που έκανε η δημοφιλής Ελληνίδα παρουσιάστρια, Αννίτα Πάνια, όπου «ψιλό-νταραβέριζε» ανύπαντρα ζευγάρια. Κάποτε –λέει μια κακιά γλώσσα- η Αννίτα ρώτησε έναν υποψήφιο και υπερήλικα γαμπρό:
--Εσύ, τηλεθεατόπουλό μου, πόσων χρονών είσαι;
--Εβδομήντα δύο!
--Χωρίς τα καλοκαίρια;
--Περίπου!.. Θέλω, λοιπόν, Αννίτα μου, μια κοπέλα που να είναι μέχρι 22 ετών και να μην έχει ξαναπαντρευτεί ποτέ στη ζωή της!
--Αγαπητό τηλεθεατόπουλό μου, σήμερα είσαι πολύ τυχερός! Σου έχω ένα κορίτσι μόλις 22 Μαΐων, πανέμορφη, αστραφτερή, από σοβαρή οικογένεια, μορφωμένη και πολύ γλυκιά. Εντάξει, έχει και … δύο παιδιά, χάθηκε ο κόσμος;

ΑΠΟΡΙΕΣ!...

... Και ο Καμμένος γλύφει τον Λεβέντη; Σαπίσαμε, φίλοι μου!.. Δεν υπάρχει πλέον καμία τσίπα στην πολιτική! Τα πάντα για την καρέκλα μας και τίποτε άλλο!...

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ!..

--Καλά, λέει ένας φίλος στον άλλο, γιατί οι καλικάτζαροι εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν μπορούν να κόψουν το δέντρο της γης κι όλο ανεβαίνουν το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στους ανθρώπους;
--Ψάχνουν να βρουν ένα …. αλυσοπρίονο ή ένα ηλεκτρικό πριόνι χειρός! Ξέρεις εσύ!... Σύστημα αλλαγής της λάμας με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς εργαλείο, που σημαίνει λιγότερο χρόνο εργασίας!..

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

Επειδή ορισμένοι φίλοι με ρώτησαν εάν γράφω πλέον για τους Αγίους της Εκκλησίας μας, τους λέω ότι η ιστοσελίδα μας έχει 4 ολόκληρες κατηγορίες με Άγιους και Οσίους της Εκκλησίας μας που μπορείτε να βρίσκετε εύκολα όποιον Άγιο επιθυμείτε είτε χρονολογικά, είτε με το όνομά τους στην Αναζήτηση, που έχει η Ιστοσελίδα μας: www.sakketosaggelos.gr
Θυμίζω μόνον ότι μπορείτε να βρείτε με ευκολία τις κατηγορίες:
1. ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ!..Τα ημερήσια λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας μας αφιερωμένα σε αγίους και οσίους ή διάφορα εκκλησιαστικά γεγονότα με τα οποία συνδέθηκε η χριστιανοσύνη και ιδιαίτερα η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία!... Άλλωστε, όπως διδάσκει το Ευαγγέλιο: «Εν αρχή ήν ο Λόγος, και ο Λόγος ήν προς τον Θεόν, και Θεός ήν ο Λόγος. Ούτος ήν εν αρχή προς τον Θεόν. πάντα δι' αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ έν ό γέγονεν. εν αυτώ ζωή ήν, και η ζωή ήν το φώς των ανθρώπων. και το φώς εν τή σκοτία φαίνει, και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν.» (Ιω. 1, 1-5).
2. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!...Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα των Αγίων της Ημέρας, μεταξύ των οποίων πολλών Αγίων του Ελληνισμού, που τιμάει η Εκκλησία μας, αφού η ενάρετη και άγια ζωή τους έγινε παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των χριστιανών της γης!.. Κι όπως λέει η Γραφή: «Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού. Επαινώ δε υμάς, αδελφοί, ότι πάντα μου μέμνησθε και καθώς παρέδωκα υμίν τας παραδόσεις κατέχετε…» (Α΄ Κορ.11, 1-2).
3. ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!.. Διαβάστε τις εκτενείς ή σύντομες διηγήσεις σχετικά με τους Αγίους, τους Οσίους και τους Μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως ακριβώς εγράφησαν δια χειρός του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου με πολλά ιστορικά, αρχαιολογικά ή άλλα θέματα που έχουν σχέση με τους Αγίους, τους οποίους τιμά σήμερα η Εκκλησία μας!..
4. ΑΠΟ ΘΕΟΥ ΑΡΞΑΣΘΑΙ… Τούτη η χρονιά είναι αφιερωμένη στο Ευαγγέλιο του Χριστού!.. Διαβάστε το Ευαγγέλιον της Ημέρας, έτσι όπως ακριβώς υπάρχει μέσα στην Αγία Γραφή (εν προκειμένω στην Καινή Διαθήκη), αλλά και τη νεοελληνική του απόδοση από τον μεγάλο Έλληνα πανεπιστημιακό δάσκαλο και θεολόγο Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα.
Καλή και Ευλογημένη χρονιά!..

[Στη φωτογραφία ο αγαπημένος μου ιερωμένος π. Τιμόθεος Ηλιάκης στην κορυφή του Όρους Σινά!!!]

ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ!..

Πέρασαν δεκάδες χρόνια κι ήρθαν χιόνια στα μαλλιά,
τότε που ο μπάρμπα-Γιάννης μας μιλούσε στην καρδιά,
μας μιλούσε για νεράϊδες, ξωτικά και κάτι τέτοια
μέχρι πούφτανε η ώρα και ερχότανε στα κέφια!

«Τούτη η γη είναι δική μας», τραγουδούσε εν χορώ
και φοβέριζε όποιον είχε την Ελλάδα για εχθρό,
με το πόδι του χτυπούσε κάτω δυνατά στη γη
και αλίμονο σε κείνο πούχε φρόνηση λειψή!

Με το χέρι του κρατούσε τη συμβία του συχνά
κι όλα τα τραγούδια είχαν τρυφερότητα γλυκιά,
μα όταν έφθανε η ώρα για να πιει λίγο κρασί,
έτρεμε ο ουρανός στο φόβο και μαζί του όλη η γη!..

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

[Στη φωτογραφία μας βλέπουμε τον περίφημο μπαρμπα-Γιάννη Πανουτσακόπουλο (πιο γνωστό ως Τσουραπόγιαννη) μαζί με τη γυναίκα του Ευανθία. Το σπίτι του είχε μια πρωτοτυπία, αφού είχε κτιστεί με μια παραδοσιακή πέτρινη καμάρα –κάτι σαν γέφυρα- που έσωσε όλο το χωριό από τους βομβαρδισμούς στον εμφύλιο πόλεμο!...]

Σαν Σήμερα: 2 Ιανουαρίου…

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 366 – Οι Αλεμάνοι διασχίζουν τον παγωμένο ποταμό Ρήνο εισβάλλοντας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
• 533 – Ο Μερκούριος γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Β΄, ο πρώτος Πάπας που υιοθετεί νέο όνομα με την ενθρόνισή του.
• 1492 – Το Εμιράτο της Γρανάδα, η τελευταία κτήση των Μαυριτανών στην Ισπανία, παραδίδεται στο στρατό του βασιλιά Φερδινάνδου Ε' και της Ισαβέλλας Α' της Καστίλλης.
• 1777 - Αμερικανική Επανάσταση: οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον απωθούν βρετανικήεπίθεση κοντά στο Τρέντον (Νιου Τζέρσεϊ).
• 1788 – Η Τζόρτζια γίνεται η τέταρτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.
• 1905 – Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: η ρωσική φρουρά του Πορτ Άρθουρ (Κίνα) παραδίδεται στους Ιάπωνες.
• 1910 – Το Βασίλειο της Ελλάδας (εικόνα) καθορίζει επίσημα την Κυριακή ως ημέρα αργίας. (Στη φωτογραφία ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο χωριό του γράφοντος, Βεσίνι Καλαβρύτων, όπου τις Κυριακές, ως ημέρα αργίας, μετά τη Θεία Λειτουργία, συνήθως οι χωρικοί ελάμβαναν τις αποφάσεις κοινής ωφέλειας.)
• 1937 – Tο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία υπογράφουν το Σύμφωνο της Μεσογείου.
• 1959 – Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό σκάφος, το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», με σκοπό να πλησιάσει τη Σελήνη και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
• 1963 - "Προκλητικό" και "διχαστικό" χαρακτηρίζει η Ένωσις Κέντρου το βασιλικό διάγγελμα για το νέο έτος καθώς σε αυτό αναφέρονται οι βαλκανικοί πόλεμοι και ο ρόλος σε αυτούς της βασιλικής οικογένειας, αλλά όχι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
• 1963 - Πόλεμος του Βιετνάμ: οι Βιετκόγκ επιτυγχάνουν την πρώτη τους μεγάλη νίκη στη μάχη του Απ Μπακ.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1960 - Το Ταμείο Αναπτύξεως εγκρίνει ποσό 31.000.000 δολαρίων για το υδροηλεκτρικό έργο στον Αχελώο.
• 1971 – 66 θεατές σκοτώνονται στο Ibrox Park της Γλασκώβης όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Ρέιντζερς-Σέλτικ, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.
• 1974 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει διάταγμα για τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας των αυτοκινήτων, με σκοπό να εξοικονομηθεί βενζίνη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του ΟΠΕΚ.
• 2008 – Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
• 1787 - Νικηταράς, Έλληνας αγωνιστής
• 1890 - Φίλιππος Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός
• 1895 – Φόλκε Μπερναντόττε, Σουηδός στρατιωτικός και διπλωμάτης
• 1897 – Τζιμ Λόντος, Έλληνας παλαιστής
• 1912 - Οδυσσέας Αγγελής, Έλληνας στρατιωτικός
• 1924 – Ευγένιος Σπαθάρης, Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών
• 1955 - Αγάθων Ιακωβίδης, Έλληνας τραγουδιστής
• 1972 – Χρήστος Μελέτογλου, Έλληνας αθλητής του τριπλούν
• 1982 – Αθανασία Τσουμελέκα, Ελληνίδα αθλήτρια στο βάδην

ΘΑΝΑΤΟΙ:
• 1896 - Παναγιώτης Χιώτης, Έλληνας συγγραφέας
• 1950 – Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Έλληνας συνθέτης
• 1953 - Δημήτριος Γιαννόπουλος, Έλληνας πολιτικός
• 1958 - Ρήγας Γκόλφης, Έλληνας ποιητής και κριτικός
• 1964 - Πέτρος Σπανδωνίδης, Έλληνας φιλόλογος, κριτικός της λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος
• 1980 - Φίλιππος Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός
• 1980 - Γεώργιος Μαυροφόρος, Έλληνας γιατρός και πολιτικός
• 1990 – Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός
• 1996 - Βασίλης Φόρης, Έλληνας δημοτικιστής φιλόλογος, που εισηγήθηκε το μονοτονικό σύστημα στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Βικιπαίδεια.