Το Ημερολόγιο του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου 2016

Κωδικός Πόρου: 00285-115241-8127
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 16/01/16 23:11
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Ημερολόγιό μας!.., 00285-115241-8127
Περιγραφή:

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΡΗΣΕΙΣ…

«Τι γάρ ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;» [Ματθ. 16, 26]

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΠΑΝΑΞΙΕ ΦΙΛΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ!...

Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου “Grand Prix Maria Callas 2015”, Κωνσταντίνο Δεστούνη, ο οποίος με προσκάλεσε σε ένα πολλά υποσχόμενο ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25 Ιανουαρίου 2016), σε ένα Αφιέρωμα στην Πιανιστική Τέχνη!
Ο πολυβραβευμένος 24χρονος πιανίστας θα ερμηνεύσει έργα υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων των Brahms, Liszt, Debussy, Prokofiev, καθώς και το εντυπωσιακό Jettatura (Κακό Μάτι, 1999) του Γιάννη Ψαθά, σε α' εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη.
Πάντα άξιος!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ…

Σαν σήμερα το 1979 κηρύχθηκε έκπτωτος ο Σάχης στο Ιράν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα.
Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί (Τεχεράνη, 26 Οκτωβρίου1919 - Κάιρο, 27 Ιουλίου 1980) ήταν βασιλιάς (σάχης) του Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1941 ως την εκθρόνισή του, στις 11 Φεβρουαρίου 1979. Ήταν ο δεύτερος και τελευταίος μονάρχης της περσικής δυναστείας Παχλαβί. Ο σάχης ανέβηκε στην εξουσία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ύστερα από συνδυασμένη Αγγλο-Σοβιετική επιχείρηση εισβολής στην χώρα, που ανάγκασε τον πατέρα του, σάχη Ρεζά Σαχ Παχλαβί να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ίσως λίγοι γνωρίζουν τον φλογερό έρωτα του Σάχη με την Ελληνίδα ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου στην οποία είχε κάνε δώρο ένα πανάκριβο μενταγιόν αλλά η Βλαχοπούλου δεν ενέδωσε!..

ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ…

Κακά τα ψέματα!.. Βλέποντας την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά», είτε πιστεύει κανείς είτε δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, ένα είναι βέβαιο: Με την σκληρή πόλωση που θα υπάρχει εφεξής μεταξύ Σύριζα και Νέας Δημοκρατίας, τα μικρότερα (και ομοειδή) κόμματα αν δεν συνενωθούν θα συμπιεστούν πολύ με άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστούν από τον εκλογικό χάρτη!..


ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ: Τι με φωνάζετε «Κύριε Πρόεδρε!» και «Κύριε Πρόεδρε!»; Επειδή μου δώσανε την Αντιπροεδρία της Νέας Δημοκρατίας; Το χούϊ αυτό με το προεδριλίκι είναι παλιό σαράκι της φυλής! Έτσι και πας για παράδειγμα στο Σύνταγμα και φωνάξεις «Κύριε Πρόεδρε!..» οι μισοί Έλληνες θα γυρίσουν και θα σε κοιτάξουν!!!

==============
[Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» [1948]. Κείμενο λεζάντας: Άγγελος Παν. Σακκέτος]

ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!..

Να είναι καλά οι ευρωβουλευτές μας κκ Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης οι οποίοι αντέδρασαν αστραπιαία σε μία κίνηση δημιουργίας μιας ανεπίσημης Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα "Φίλοι της "Μακεδονίας", η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού από την Κροατία, Marijana Petir.
Χωρίς χρονοτριβή, λοιπόν, κάθισαν και έγραψαν μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz λέγοντας τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Martin Schulz,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε την αντίθεση μας με την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού από την Κροατία, Marijana Petir, να δημιουργήσει ανεπίσημο ομάδα φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα "Φίλοι της "Μακεδονίας".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζουν την γείτονα χώρα με την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 κατόπιν σχετικής σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Υπογραμμίζουμε ότι με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που συνομολόγησαν τα δυο μέρη διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου τα Ηνωμένα Έθνη είναι το μόνο διεθνές φόρουμ αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, του δικαστικού συστήματος, και της οικονομίας. Προϋποθέτει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυτής.
Και συνεπώς τίθεται το ερώτημα για το αν επιτρέπεται να διατίθεται αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συναντήσεις της ανεπίσημης αυτής ομάδας με ονομασία που δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε συναδέλφους.
Τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών κανόνων που πρέπει να ισχύουν για όλους.»


ΕΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΚΟΥΡΓΙΑΛΑ!...

Ετούτα εδώ τα κούργιαλα* που γίνανε απ’ τον πάγο,
κι η φύση η πεντάμορφη τους δίνει μια μαγεία,
κάποτε τά’σπαγα κι εγώ αν θέλετε να φάγω
την πείνα που δοκίμαζα στη γενική πενία!

Ήσαν τα χρόνια δύσκολα, πολύ βασανισμένα,
άνθρωποι απ’ το πόλεμο κι από την Κατοχή,
ισχνοί διαβάτες πέρναγαν με μάτια βουρκωμένα
με όλα όσα έκαναν οι Γερμανοί ναζί!

Ωστόσο είχαν μέσα τους την πίστη την αγία
και έπνιξαν τον πόνο τους μέσα στα σωθικά,
συγχώρησαν και τους εχθρούς και πήγαν Γερμανία
σαν μετανάστες φτωχικοί, που είχαν ορφανά!..

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr
[* κούργιαλο ή κούριαλο = Κατά πάσα πιθανότητα παραφθορά της λέξης κρύσταλλο, εν προκειμένω σταλακτίτης, όπως τον διαμορφώνει το παγωμένο χιόνι!!!...]


Σαν Σήμερα: 16 Ιανουαρίου…

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 27 π.Χ. - Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος απονέμει τον τίτλο του Αυγούστου στον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό (εικόνα), σηματοδοτώντας την αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
• 550 - Γοτθικός Πόλεμος (535-554): Οι Οστρογότθοι, υπό το βασιλιά Τοτίλα, κατακτούν τη Ρώμη μετά από μακρά πολιορκία, δωροδοκώντας τη φρουρά.
• 929 - Ο εμίρης Αμπντ αλ Ραχμάν Γ' ιδρύει το Χαλιφάτο της Κόρδοβα.
• 1362 - Καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα που βυθίζουν τη γερμανική πόλη Ρούνγκχολτ στη νήσο Στραντ.
• 1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για την Ισπανία από το πρώτο του ταξίδι στον Νέο κόσμο.
• 1547 - O Ιβάν ο Τρομερός στέφεται τσάρος της Ρωσίας, σε ηλικία 16 ετών.
• 1920 - Γίνεται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών πρόδρομου του ΟΗΕ.
• 1945 - Τερματίζεται η μάχη των Αρδενών υπέρ των συμμάχων, ήταν η τελευταία επίθεση του Γερμανικού στρατού.
• 1945 - Ο Αδόλφος Χίτλερ καταφεύγει στο υπόγειο καταφύγιο του, το επονομαζόμενο Führerbunker.
• 1964 - Τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης κορυφής των Αράβων ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Κάιρο αποφασίζεται η ίδρυση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
• 1969 - Αυτοπυρπολείται ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα ως πολιτική διαμαρτυρία
• 1979 - Εγκαταλείπει το Ιράν ο σάχης αφού η εξουσία έχει περάσει στον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
• 1982: Το Βατικανό και η Βρετανία αποφασίζουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί πριν από 450 χρόνια.
• 1987 - Ο Ζάο Ζιγιάνγκ αναλαμβάνει πρόεδρος του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, στη θέση του απερχόμενου Χου Γιαομπάνγκ.
• 1998 - Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας θέτει εκτός νόμου το Ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Εμπαρκάν.
• 2003 - Το διαστημικό λεωφορείο Columbia απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα αποσυντεθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1939 - Κρατικοποιείται το θέατρο Κοτοπούλη, ως επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς της ηθοποιού στη θεατρική τέχνη.
• 1804: Ο γάλλος φυσικός Ζοζέφ Λουί Γκί Λισσάκ ανεβαίνει στα 7,016 μέτρα πετώντας μ' ένα αερόστατο υδρογόνου. Το ρεκόρ του θα παραμείνει αξεπέραστο για 50 χρόνια.
• 1980: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Παγκράτι τον υποδιοικητή των MAT Παντελή Πέτρου και τον οδηγό του Σωτήρη Σταμούλη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
• 1749: Ο ιταλός δραματουργός, Βιτόριο Αλφιέρι.
• 1853: Ο γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, Αντρέ Μισελέν, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών «Michelin».
• 1893: Ο διακεκριμένος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, Περικλής Βυζάντιος.

ΘΑΝΑΤΟΙ:
1794: Ο βρετανός ιστορικός και συγγραφέας του έργου «Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», Εντουαρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων.
1892: Ο φαναριώτης λόγιος και ποιητής, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής.
1998: Ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, Δημήτρης Χορν.

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Βικιπαίδεια, Το Βήμα.