Το Ημερολόγιο της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2016

Κωδικός Πόρου: 00285-115251-8087
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/01/16 22:42
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Ημερολόγιό μας!.., 00285-115251-8087
Περιγραφή:

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΕΣ!..

Σήμερα θα ήθελα εκ βάθους καρδίας να ευχηθώ Χρόνια Πολλά με Υγεία, Αγάπη και Χαρά σε κάθε εορτάζοντα ή εορτάζουσα, όπως οι ακόλουθοι:
Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ *
Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Φάνια, Φανή, Φένια, Φανούλα *
Ιορδάνης, Ντάνης, Δάνης, Ιορδάνα, Ντάνα, Δάνα
Ουρανία, Ράνια *
Περιστέρα
Θεοπούλα, Θεόπη

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!...

Ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922, στο σημερινό μήνυμά του, με την ευκαιρία της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της πολύπαθης Σμύρνης, ευχήθηκε«σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται πάντοτε μέσα στο ρου και τον χρόνο της ιστορίας, χωρίς ποτέ να χάνεται, να σβήνεται, να γίνεται αλησμόνητη, αλλά να είναι πάντοτε παρούσα μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες». Ιδιαίτερα συγκινημένος έστειλε την αγάπη του στην Ελλάδα «με σταγόνες από τον αγιασμό της Σμύρνης μαζί με τα δάκρυα, αλλά και την χαρά των προγόνων μας, σήμερα». Απευθυνόμενος σε όσους βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό ο πατήρ Κύριλλος είπε: «Να ξέρετε ότι δεν θα βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοί μας πού είναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα».

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

Όσοι φίλοι ή φίλες θέλουν να διαβάσουν ορισμένα άρθρα μας σχετικά με τα Θεοφάνια μπορούν να τα διαβάσουν μέσα στην ιστοσελίδα μας ως εξής:

1. Θεοφάνια δεν είχαμε μόνο στη Βάπτιση του Κυρίου, αλλά και στη Μεταμόρφωσή του!..
Τα Θεοφάνια γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και την ημέρα αυτή γίνεται αγιασμός των υδάτων όπου γίνεται ο Μέγας αγιασμός (ο «Μικρός» αγιασμός γίνεται κάθε πρώτη του μήνα στους ναούς και έκτακτα σε εγκαίνια καταστημάτων, σπιτιών κ.α). Κι όμως! Ακριβώς σαν σήμερα, επτά μήνες αργότερα, στις 6 Αυγούστου, έχουμε και τα άλλα Θεοφάνια, τη Μεταμόρφωση του Κυρίου, γιατί κι εκεί ο Χριστός έδειξε τη δόξα της θεότητάς Του!..
Περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/3599/

2. Τα Θεοφάνια των Χριστιανών και τα Επιφάνια των αρχαίων!..
Ορισμένοι αρνούνται την θειϊκή υπόσταση του Ιησού Χριστού και τα Θεοφάνιά Του κατά τη Βάπτιση ή τη Μεταμόρφωσή Του. Ωστόσο «αγνοούν» το γεγονός ότι και η αρχαία θρησκεία είχε διάφορες επιφάνιες θεοτήτων, που είναι άλλη μία απόδειξη Ομοιοτήτων Ελληνισμού-Χριστιανισμού. Η διαφορά είναι ότι ο κόσμος αποδέχθηκε ως θεό τον Ιησού Χριστό και τα Θεοφάνια του Κυρίου εδώ και 2000 χρόνια!...
Περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/3600/

3. Οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως και η Βίβλος, δέχονταν την ιερότητα του θαλασσίου ύδατος;
Άλλη μία απόδειξη συνοδοιπορίας Ελληνισμού-Χριστιανισμού είναι το ίδιο το θαλάσσιο ύδωρ!... Οι αρχαίοι Έλληνες δέχονταν την ιερότητα της θάλασσας και τον καθαρτικό χαρακτήρα του θαλασσίου ύδατος όπως δείχνουν ορισμένα τελετουργικά της αρχαιότητας, ενώ η ίδια αντίληψη απαντά και στη Βίβλο, όπου η χάλκινη δεξαμενή ύδατος του Ναού του Σολομώντα, με το νερό της οποίας οι ιερείς ένιβαν τα χέρια τους και έπλεναν τα προσφερόμενα θύματα, λεγόταν «θάλασσα θυσιαστηρίου»!..
Περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/549/

ΚΟΥΪΖ Νο 2

--Γνωρίζει κανείς που βρίσκονται σήμερα τα αρχαιότερα δισκοπότηρα της Εκκλησίας μας και από τι υλικό έχουν δημιουργηθεί;
Μη λησμονούμε το γεγονός ότι η Θεία Ευχαριστία, ή Θεία Κοινωνία, ή Αγία Κοινωνία, ή Θεία Μετάληψη, ή Δείπνο του Κυρίου αποτελεί το κυρίαρχο μυστήριο ή τελετή πολλών Χριστιανικών εκκλησιών. Κατά τη χριστιανική παράδοση αποτελεί "θεοσύστατο μυστήριο" διότι στον Μυστικό Δείπνο ο Ιησούς προεικόνισε το μυστήριο, όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον. Η Θεία Κοινωνία μεταλαμβάνεται συνήθως με ψωμί και κρασί, τα οποία συμβολίζουν, ή μεταβάλλονται, ή μετουσιώνονται, ή συμμετουσιώνονται, σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Αυτός που μεταλαμβάνει τη Θεία Ευχαριστία συμμετέχοντας στο μυστήριο, συμμετέχει στο κοινό σώμα της εκάστοτε εκκλησίας…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο Βατικανό. Εϊναι κατασκευασμένα από γυαλί (4ος αι. μ.Χ.) και στον πυθμένα έχουν τον Ιησού Χριστό.

ΚΟΥΪΖ!..

--Σε ποιο σημείο ακριβώς έγιναν τα πρώτα Ελευσίνια Μυστήρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην σημερινη Κοντοβάζαινα Αρκαδίας. Αυτός και ο λόγος που η περιοχή παλιότερο είχε την ονομασία "Δήμος Ελευσίνας". (Βλέπε Παυσανίου: Ελλάδος Περιήγησις, Αρκαδικά.)

ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ: Μπαμπά, μην επιμένεις!.. Δεν κρύβεται κανένας πίσω μου! Εκτός κι αν είναι κανένας … καλικάντζαρος!
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικός καλικάντζαρος εννοείς; Δεν το πιστεύω!... Εκτός κι αν μου κρύβεις πουθενά τον … Άδωνι ή τον Λεβέντη να πάω να φωνάξω τον παπά για νέο αγιασμό στο σπίτι μου!!

ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ!...

Να κολυμπήσω ήθελα, να πιάσω τον Σταυρό,
ν’ αγωνιστώ σαν άνθρωπος και μέσα στο νερό,
στα άγια ύδατα κι εγώ θα ήθελα να είμαι
και να μη γράφω κείμενα μόνο για θεαθήναι!

Κάθε ποτάμι σήμερα, αλλά και κάθε λίμνη,
έχει δεχθεί και τον σταυρό για την ημέρα εκείνη,
που ο Χριστός βαπτίστηκε μέσα στον Ιορδάνη
του κόσμου όλες τις πληγές μια μέρα για να γειάνει!

Κάνε, Χριστέ, το θαύμα Σου και άφησέ με λίγο,
να πιάσω τούτο τον Σταυρό και ύστερα ας φύγω,
πολλά δεν θέλω απ’ τη ζωή, μου φθάνει που η Ελλάδα,
στόλισε τούτη την ψυχή με μια αναμμένη δάδα!..

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

Σαν Σήμερα: 6 Ιανουαρίου…

ΕΘΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

• 1449 - O Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
• 1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (εικόνα) αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.
• 1822: Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στην Ακράτα.
• 1828 - Φτάνει στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.
• 1919: Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ, κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα.
• 1948: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις, επιδεικνύοντας «έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση». Προτρέπει τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στην Ελλάδα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια.
• 1945 - Δεκεμβριανά: οι δυνάμεις του ΕΑΜικού μετώπου αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον Πειραιά και την Αθήνα.
• 1951 - Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος ιδρύουν το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα (ΛΕΚ)
• 1994: H υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε δίκη κατά του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

• 1066 - O Χάρολντ Γκοντγουΐνσον στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
• 1205 - Ο Φίλιππος της Σουαβίας στέφεται βασιλιάς των Ρωμαίων.
• 1355 - Ο Κάρολος Α' της Βοημίας στέφεται στο Μιλάνο βασιλιάς της Ιταλίας.
• 1661: Το ακραίο πολιτικο-θρησκευτικό πουριτανικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο Όλιβερ Κρόμγουελ και δρα μεταξύ 1649-1661, κατά το διάστημα της μεσοβασιλείας, αποτυγχάνει να καταλάβει την εξουσία στο Λονδίνο.
• 1913: Ο αμερικανός Ουίλαμ Μπάρτον πατεντάρει την μέθοδο «κρακ» για την μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη.
• 1929 - Ο Αδόλφος Χίτλερ κηρύττει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.
• 1935: Καταγγέλλεται ως σκανδαλώδης η παραχώρηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην αμερικανική εταιρεία Μαρκόνι. Την καταγγελία κάνουν βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
1913: Ο αμερικανός Ουίλαμ Μπάρτον πατεντάρει την μέθοδο «κρακ» για την μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
• 1412: Ιωάννα της Λοραίνης, εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία συσπείρωσε το γαλλικό έθνος και γύρισε την έκβαση του εκατονταετούς πολέμου υπέρ της Γαλλίας. Πέθανε στην πυρά, κατηγορούμενη ως αιρετική.
• 1745: Ζακ Μονγκολφιέ, γάλλος πρωτοπόρος αεροναυπηγός. (Θαν. 2/8/1799)
• 1822: Ερρίκος Σλίμαν, γερμανός αρχαιολόγος. (Θαν. 26/12/1890)
• 1939: Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο. (Θαν. 13/5/2002)

ΘΑΝΑΤΟΙ:
• 884: Γκρέγκορ Μέντελ, τσέχος μονάχος, που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας. (Γεν. 20/7/1822)
• 1993: Ντίζι Γκιλέσπι, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του '20 be-bοp. (Γεν. 21/10/1917)
• 2002: Ανδρέας Φραγκιάς, συγγραφέας και δημοσιογράφος. (Γεν. 1921)

ΠΗΓΕΣ Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, «Βικιπαίδεια», "Σαν Σήμερα".