Το Ημερολόγιο της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2016

Κωδικός Πόρου: 00285-115243-8119
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/01/16 23:08
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Ημερολόγιό μας!.., 00285-115243-8119
Περιγραφή:

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!..

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Και ποιος σας είπε, κύριε θυρωρέ, ότι είμαι απογραφέας της Νέας Δημοκρατίας και όχι απλός ένοικος της πολυκατοικίας; Επειδή σας ρώτησα αν ψηφίσατε ή όχι τον Κυριάκο;
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ:Έχει δίκιο ο θυρωρός!.. Από το πρωί ρωτούσαν και μένα αν έχω ψάλλει περισσότερους ύμνους και τι αγιογραφίες έχω κάνει στη ζωή μου στον … Κυριάκο Μητσοτάκη για να κερδίσω μια θέση υπό τας ευλογίας του νέου Μεσσία στο κόμμα!..

===============
[Η φωτογραφία είναι από την ταινία της Φίνος Φιλμ: «Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός» (1971) και η χιουμοριστική λεζάντα του γράφοντος.]

ΡΩΤΗΣΑΝ!..

--Ποιοι ήσαν οι βασιλείς που κυριάρχησαν στην ελληνιστική περίοδο;

--Είναι αλήθεια, ότι ο θάνατος του Αλεξάνδρου, μάλλον από τυφοειδή πυρετό, στα βάθη της Ανατολής το 323 π.Χ. σηματοδότησε το τέλος του βασιλικού οίκου των Αργεαδών που κυριάρχησε στη Μακεδονία και Ελλάδα και επεκτάθηκε στη Μεσόγειο και την Ανατολή για σχεδόν 400 χρόνια. Οι τελευταίοι της δυναστείας, ο αδελφός του Αλεξάνδρου Φίλιππος Γ΄ ο Αρριδαίος ήταν διανοητικά ανάπηρος, ενώ ο γιος τουΑλέξανδρος Δ΄ από τη Ρωξάνη γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ξέσπασαν σκληρές διαμάχες μεταξύ των φιλόδοξων «διαδόχων – επιγόνων» και πυροδότησαν μια σειρά από δολοπλοκίες και πολέμους μεταξύ του 322 και του 275 π.Χ. που κατέληξαν στη διαίρεση και στη διανομή των εδαφών που είχε κατακτήσει ο Αλέξανδρος. Έτσι δημιουργήθηκαν τέσσερα Ελληνιστικά βασίλεια που αντιστοιχούσαν σε μεγάλες δυναστείες:
α) Το βασίλειο των Αντιγονιδών στη Μακεδονία: Πρόσωπα κλειδιά ήταν ο Αντίγονος Α΄ ο Μονόφθαλμος, σατράπης υπό τον Αλέξανδρο, ο γιος του Δημήτριος ο Πολιορκητής καθώς και ο εγγονός του Αντίγονος Β΄ Γονατάς που έγινε και ο νέος βασιλέας της Μακεδονίας.
β) Το βασίλειο των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο: Ιδρυτής της Πτολεμαϊκής δυναστείας υπήρξε ο στρατηγός του Αλεξάνδρου Πτολεμαίος Α΄ ο Σωτήρ (γιος του Λάγου, από τον οποίο και η δυναστεία πήρε το δεύτερο της όνομα, Λαγίδες) και διάδοχός του ο περίφημος μαικήνας των γραμμάτων και των τεχνών, Πτολεμαίος Β΄ ο Φιλάδελφος. Εδώ οι Πτολεμαίοι διατήρησαν παράλληλα με τους Ελληνικούς θεσμούς και το αιγυπτιακό πολιτικό και θρησκευτικό σύστημα∙ ο Πτολεμαίος ήταν βασιλέας για τους Έλληνες και Φαραώ για τους Αιγύπτιους. Τελευταία βασίλισσα ήταν η Κλεοπάτρα Ζ΄, ο θάνατος της οποίας το 30 π.Χ. σήμανε και το τέλος της Ελληνιστικής εποχής.
γ) Το βασίλειο των Σελευκιδών στην Ασία: Στο αχανές αυτό βασίλειο, που εκτεινόταν από τη Συρία μέχρι την Ινδία, την πολιτική εξουσία ασκούσε η ανώτερη τάξη των Ελλήνων. Προκειμένου να εδραιωθεί η Ελληνική ελίτ, οι Σελευκίδες οργάνωσαν μεγάλης κλίμακας αποικισμό, με την ίδρυση πόλεων από Ελληνικούς πληθυσμούς στη Μικρά Ασία και τη Μεσοποταμία, και υιοθέτησαν όλους τους Μακεδονικούς θεσμούς.
δ) Το βασίλειο των Ατταλιδών στην Πέργαμο: Οι Ατταλίδες, δυναστεία που ιδρύθηκε από τον Φιλέταιρο, βασίλευσαν στη Μικρά Ασία μετά τον θάνατο του Λυσίμαχου από το 282 μέχρι το 133 π.Χ. οπότε και υποτάχθηκαν στους Ρωμαίους (πηγή: Ψηφίδες για την Ελληνική γλώσσα)

ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΦΩΝΗΣΑΙ ΤΡΙΣ…

Πάει και ο Γρηγοράκος!.. Διεγράφη από την Φώφη!... Τι σας λέγαμε; Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις... δικαιωθήκαμε!!!...

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ…

Σαν σήμερα το 1914 ο Χένρι Φορντ εγκαινίασε την πρώτη γραμμή παραγωγής στην ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία, για τη συνεχή αυτοματοποιημένη παραγωγή αυτοκινήτων. Σε αυτή την εταιρεία και εξαιτίας του Henry Ford άλλαξε ο τρόπος ζωής όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Η κινητή γραμμή συναρμολόγησης, οι τεχνικές μαζικής παραγωγής που επινόησε και η κατασκευή του πρώτου αυτοκίνητου άλλαξε τη παγκόσμια βιομηχανία. Μεγάλωσε σε μία φάρμα μιας πλούσιας οικογένειας, μαθήτευσε σε μονοθέσιο σχολείο όπου έδειξε νωρίς ενδιαφέρον για τη μηχανολογία. Το αποκορύφωμα των πειραμάτων του ήταν η κατασκευή ενός αυτοκινούμενου οχήματος, του τετράκυκλου, το 1896. Ο πρώτος κινητήρας Ford έμπαινε στην ιστορία στο ξύλινο τραπέζι της κουζίνας του, στον αριθμό 58 της Bagley Avenue, για να ακολουθήσει γρήγορα το επόμενο σχέδιό του, ένας κινητήρας τοποθετημένος πάνω σε ένα πλαίσιο με τέσσερις ρόδες ποδηλάτου, το πρώτο αυτοκίνητο Ford. Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία πουλήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1903.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ!..

Μήπως πρέπει ν' αρχίσουμε από τώρα μια προεκλογική καμπάνια υποστήριξης οποιουδήποτε βουλευτή του σημερινού Ελληνικού Κοινοβουλίου αποφασίσει να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα;
Μόνον έτσι θα διαπιστώσουμε πόσοι εξ αυτών είναι ανιδιοτελείς στη Βουλή, που εισπράττουν παχυλούς μισθούς και προνόμια και στο τέλος μας υψώνουν και τον δείκτη των χειρών τους για το ποιες είναι (τάχα μου, τάχα μου) οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος της Εκάλης!
Αλήθεια, μ' ακούει κανείς βουλευτής;

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟΝ ΕΚΑΝΑ!…

Μια στάση μόνον έκανα ερχόμενος Αθήνα
να γράψω αυτά τα κείμενα που βάζω στη σελίδα,
μέσα στο χιόνι ένιωθα ευχάριστα και φίνα,
αφού οι νιφάδες του χιονιού μου δίνουνε ελπίδα!

Μπορεί εδώ οι μέρες μας να μοιάζουν καλοκαίρι,
αφού και το θερμόμετρο στα ύψη έχει πάει,
μια αμυγδαλιά στο κήπο μας τα άνθη πάει να φέρει
και στέλνει μήνυμα καλό σ’ αυτόν που σας μιλάει!

Στη μέση έφθασες και συ Χειμώνα με το χιόνι,
αφού η ομορφάδα σου σύντομα θα περάσει,
το αυτοκίνητο έμεινε, ας πιάσω το τιμόνι,
έτσι κι αλλιώς η Άνοιξη σε λίγο θα γελάσει!...

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
www.sakketosaggelos.gr

Σαν Σήμερα: 14 Ιανουαρίου!..

ΕΘΝΙΚΑ KAI ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1822: Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο (φωτογραφία). Οι Τούρκοι παραδίδονται στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος παίρνει την ελληνική σημαία, σταυρώνει με αυτή την πύλη και μπαίνει στο φρούριο.
• 1880 - Ο Πειραιώτης μηχανοτεχνίτης Εμμανουήλ Γρυπάρης παρουσιάζει στο Φαληρικό όρμο το "υποβρύχιο σκάφος" του. Από την ημερομηνία αυτή αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία των ελληνικών υποβρυχίων.
• 1913 - Οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.
• 1943 - Ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614», Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες, εκτελείται από Ιταλούς στρατιώτες στην Αθήνα.
• 1959 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Ομάδας», της πρώτης μικρού σχήματος εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας, από τον Οργανισμό Λαμπράκη. Το επιτελείο των δημοσιογράφων με επικεφαλής τον Χρήστο Σβωλόπουλο και τον Γιάννη Βανδώρο δημιουργεί σχολή στην οποία παρελαύνουν ο Πέτρος Λινάρδος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Παπαναγιώτου και πολλοί άλλοι. Η «Ομάδα» διακόπτει την κυκλοφορία της τον Οκτώβριο του 1974 και επανακυκλοφορεί την 1/11/1980 σαν περιοδικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σγουρδαίο αλλά η κυκλοφορία της επαναδιακόπτεται. Τέλος, στις 6/11/95 ξανακυκλοφορεί σαν ένθετο στα Νέα, όπου αρθρογραφούν οι μικροί της τότε «Ομάδας» με αρχαιότερο τον Τάκη Χαραλαμπίδη.
• 1991 - Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.
• 1992 - Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
• 1996 - Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε τάσσεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αιτιολογία ότι, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.
• 1997 - Η αρχαιολόγος Εφη Λιγούρη ανακαλύπτει στο κέντρο της Αθήνας το "Αρχαίον Λύκειον", όπου δίδασκε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης.

ΔΙΕΘΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1514 - Ο Πάπας Λέων Ι' εκδίδει παπική βούλα εναντίον της δουλείας.
• 1639 - Η αποικία του Κονέκτικατ υιοθετεί τις «Θεμελιώδεις Αρχές», το πρώτο γραπτό Σύνταγμα στην ιστορία των αμερικανικών αποικιών.
• 1724 - Ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' της Ισπανίας παραιτείται από το θρόνο του.
• 1784 - Επικυρώνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η συνθήκη του Παρισιού, η οποία βάζει επίσημα τέλος στην Αμερικανική Επανάσταση.
• 1814 - Η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία.
• 1858: Ο ιταλός επαναστάτης Φελίτσε Ορσίνι αποπειράται να δολοφονήσει τον γάλλο αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Γ'. Επιτίθεται με τρεις βόμβες στη βασιλική άμαξα. Οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται και 142 τραυματίζονται. Ο Ναπολέων διασώζεται.
• 1920 - Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.
• 1929 - Eξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Αφγανός βασιλιάς Αμανουλάχ Χαν.
• 1942 - Αμερικανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθουρ αποκρούουν τις ιαπωνικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
• 1943 - Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.
• 1953 - Ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
• 1959 - Στην Ινδία η κόρη του Νεχρού, Ίντιρα Γκάντι, ετοιμάζεται να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
• 1962 - Τουλάχιστον 36 Αλγερινοί και Ευρωπαίοι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ταραχών και τρομοκρατικών επιθέσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλγερίας.
• 1963 - Η Γαλλία αρνείται την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
• 1963 - Ο Τζορτζ Γουάλας ανακηρύσσεται κυβερνήτης της Αλαμπάμα, με κύριο σύνθημά του το διαχωρισμό των λευκών από τους Αφροαμερικανούς. Ο λόγος που εκφώνησε μετά την ανακήρυξή του ήταν γραμμένος από τον Άζα Κάρτερ, ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν.
• 1967 - Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν ότι ο αμερικανικός στρατός διεξάγει πειράματα μικροβιολογικού πολέμου.
• 1969 - Έκρηξη σημειώνεται στο αεροπλανοφόρο «Εντεπράιζ», που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 και να τραυματιστούν 85 άτομα.
• 1979 - Στη Γιουγκοσλαβία, ο Πρόεδρος Τίτο σχεδιάζει την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα του Περσικού Κόλπου, στο Κουβέιτ.
• 1979 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμμυ Κάρτερ προτείνει τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να καθιερωθούν ως ημέρα εθνικής εορτής.
• 1989 - Στο Βέλγιο, πέφτει θύμα απαγωγής στις Βρυξέλλες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός Πολ Βάντεν Μπόιναντς.
• 1991 - Ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί τους συμπατριώτες του να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για να μείνει το Ιράκ στο Κουβέιτ. Στη πρόσκληση αυτή τάχθηκαν υπέρ του Σαντάμ και οι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
• 1991 - O Παλαιστίνιος ηγέτης, Αμπού Ιγιάντ, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα κατά τη συνεργασία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης Ι. Βασιλειάδη, δολοφονείται στην οικία του, στη Τύνιδα, από Παλαιστίνιους (κατά επίσημη ανακοίνωση). Μαζί του δολοφονήθηκε και ο Αμπτέλ Χαμίντ, υπεύθυνος ασφαλείας της PLO, που επίσης είχε προηγουμένως συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και με τον Αθ. Τσούρα, υπουργό Δημόσιας Τάξης.
• 1992 - Το Ισραήλ ξεκινά ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιορδανία και επαναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.
• 1993 - 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
• 1994 - Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν στο Κρεμλίνο ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
• 1994 Ο Κλίντον και Γέλτσιν συμφωνούν και επίσημα να αποστρέψουν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από τους στόχους τους σε Ρωσία και ΗΠΑ μέχρι τις 30 Μαϊου.
• 1995 Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάσσεται υπέρ του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, παρά την κρίση στην Τσετσενία.
• 1996 Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.
• 2000 - Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει πέντε Βοσνιο-κροάτες σε ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών για τη δολοφονία περισσότερων από 1.000 Μουσουλμάνων σε χωριό της Βοσνίας.
• 2011: Ιστορική μέρα για την Τυνησία: ύστερα από ένα μήνα βίαιων επεισοδίων σε ολόκληρη την επικράτεια, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και με εκατοντάδες συλληφθέντες, ο πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα προς άγνωστη κατεύθυνση, τερματίζοντας έτσι 23 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1878: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επιδεικνύει το τηλέφωνο στη βασίλισσα Βικτωρία.
• 1894 - Ο Τζόζεφ Κόνραντ επιστρέφει στο Λονδίνο, μετά από μακροχρόνια θαλάσσια ταξίδια. Στην αγγλική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει και τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που θα ονομάσει «Η τρέλα του Αλμάγιερ».
• 1900 - Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στη Ρώμη.
• 1938: Ο έλληνας πυγμάχος Αντώνης Χριστοφορίδης κατακτά τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, νικώντας τον γερμανό πρωτοπυγμάχο Γκούσταβ Εντερ.
• 1907 - Σεισμός στο Κίνγκστον της Τζαμάικα σκοτώνει πάνω από 1.000 ανθρώπους.
• 1941 - Ο Έλληνας πυγμάχος Χριστοφορίδης κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κατηγορίας βαρέων βαρών.
• 1954: Η Μέριλιν Μονρόε παντρεύεται τον θρύλο του Τζο Ντι Μάτζιο στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Ο γάμος τους, ο δεύτερος και για τους δύο, θα κρατήσει μόνο εννέα μήνες.
• 1958 - Μπροστά σε 60.000 φιλάθλους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία εμφάνιση των «μπέμπηδων» του Sir Matt Busby πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχουστις 6/2/1958.
• 1963 - Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σόντεμπεργκ, τιμημένος δυο φορές με το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες τουΈριν Μπρόκοβιτς και Τράφικ.
• 1965 - Συναντήθηκαν στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
• 1975: Προφυλακίζεται ο Δημήτριος Ιωαννίδης για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
• 1980 - Η μουσική ταινία «Blues Brothers», με πρωταγωνιστές τους Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Έμεινε στην ιστορία της μεγάλης οθόνης ως μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές ταινίες.
• 1989: Χίλιοι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στο Μπράντφορντ της Αγγλίας και ρίχνουν στην πυρά αντίτυπα του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί «Σατανικοί Στίχοι», θεωρώντας ότι προσβάλλει το Ισλάμ.
• 1992 - Στις εκλογές της Βουλγαρίας, Πρόεδρος εκλέγεται ο Ζέλιο Ζέλεφ, που συγκεντρώνει το 44,63% των ψήφων.
• 1998 - Αμερικανοί ερευνητές από το Ντάλας, ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός ενζύμου, που επιβραδύνει το γήρας και τον κυτταρικό θάνατο.
• 2004: Η σημαία της Γεωργίας με τους πέντε σταυρούς καθιερώνεται ως επίσημη σημαία της χώρας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
• 1883: Η γαλλοϊταλίδα σχεδιάστρια μόδας, Νίνα Ρίτσι.
1919: Ο ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές.
• 1941: Η αμερικανίδα ηθοποιός, Φέι Ντάναγουεϊ.
• 1963: Ο αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σόντεμπεργκ.
• 1971: Ο διεθνής τερματοφύλακας, Αντώνης Νικοπολίδης.

ΘΑΝΑΤΟΙ:
• 742: Ο βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, Εντμουντ Χάλεϊ, που υπολόγισε τη τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Kομήτης του Χάλεϊ).
• 1898: Ο άγγλος συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος, Λιούις Κάρολ (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων).
• 1951: Ο ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, Γρηγόριος Ξενόπουλος.
• 1957: Ο αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ («Καζαμπλάνκα», «Το γεράκι της Μάλτας»).
• 1977: Ο βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Αντονι Ιντεν.
• 2001: Ο ηθοποιός, Κώστας Ρηγόπουλος.
• 2007: Ο ζωγράφος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνογράφος, Βασίλης Φωτόπουλος που κέρδισε το Οσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την ταινία «Ζορμπάς ο Ελληνας».

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, «Βικιπαίδεια», «Το Βήμα»