Το Ημερολόγιο της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου 2016

Κωδικός Πόρου: 00285-115242-8123
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 15/01/16 23:29
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Ημερολόγιό μας!.., 00285-115242-8123
Περιγραφή:

Ένα Ημερολόγιο γραμμένο δια χειρός ενός ανθρώπου που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια δημοσιογραφεί και σχολιάζει, επισημαίνει και καυτηριάζει όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και την διαχρονικότητα! Πρόσωπα και πράγματα, που είναι άξια σχολιασμού σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, τηλεοπτικά, κριτικές βιβλίων, πικάντικα θέματα κλπ) περνούν καλοπροαίρετα από την κρησάρα της δικής μας κριτικής σκέψης και άλλα μεν εξ αυτών χαίρουν και απολαμβάνουν εκτίμησης, άλλα δε (για να μιλήσουμε και λίγο χιουμοριστικά) περνούν "δια πυρός και σιδήρου" μέσα από το εργαστήρι της σάτιρας, του αυτοσαρκασμού και του άφθονου και πηγαίου χιούμορ!.. Καλή ανάγνωση!..

ΚΟΥΪΖ!..

-- Ποια ήταν η κεντρική ιδέα της φιλοσοφίας του Αθανάσιου Χριστόπουλου (1772-1847), προδρόμου της ποιητικής αναγέννησης;

--  Υποστήριξε ότι η αιολοδωρική διάλεκτος ήταν πρόγονος της σύγχρονής του δημοτικής γλώσσας.


ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Έτσι είναι, Αλίκη μου!.. Εμείς είμαστε ελεύθερα πουλιά!.. Φτωχαδάκια του λαού!.. Όπου κι αν πηγαίνουμε κι όπου κι αν σταθούμε θα είμαστε πάντα χωρίς δραχμή στην τσέπη!
ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ: Και πώς θα πληρώνουμε;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Με … ευρώ ή πλαστική κάρτα!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ..

Σαν σήμερα το 1919 δολοφονήθηκαν οι ηγέτες του κινήματος των σπαρτακιστών Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ στο Βερολίνο.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ (5 Μαρτίου 1871 – 15 Ιανουαρίου 1919, στα Γερμανικά Rosa ή Rosalia Luxemburg, στα Πολωνικά Róża Luksemburg) ήταν Εβραία γεννημένη στην Πολωνία που κατόπιν απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός, σοσιαλιστική φιλόσοφος και επαναστάτρια που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και αργότερα στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Ξεκίνησε τη δράση της με την εφημερίδα Η Κόκκινη Σημαία, όπου και συνίδρυσε το Σπάρτακουσμπουντ (Spartakusbund), μια μαρξιστική επαναστατική ομάδα από την οποία και δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με το οποίο έλαβε μέρος σε μια ανεπιτυχή επανάσταση στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919.
Η εξέγερση εκτελέστηκε ενάντια στις συμβουλές της Ρόζας και συνετρίβη από τα απομεινάρια του μοναρχικού στρατού και από ελεύθερες δεξιές πολιτοφυλακές που συλλογικά ονομάζονταν Φράικορπς (Freikorps), οι οποίες εστάλησαν από την κυβέρνηση. Η Λούξεμπουργκ και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.
Ο Καρλ Λίμπκνεχτ (γερμανικά: Karl Liebknecht) (1871-1919) ήταν Γερμανός κομμουνιστής και αριστερός πολιτικός, που γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1871. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του, Βίλχελμ, ήταν τότε στη φυλακή για τις σοσιαλιστικές του ιδέες. Το 1899 ο Λίμπκνεχτ διορίστηκε δικηγόρος στο Βερολίνο. Επτά χρόνια αργότερα, το 1906 εξέδωσε το έργο του Ιμπεριαλισμός και αντιμιλιταρισμός και εξαιτίας παραπέμφθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση. Οι απολογίες του σ' εκείνη τη δίκη καθώς και στην κατοπινή επί εσχάτη προδοσία προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση. Ωστόσο η προσπάθεια του στο συνέδριο του κόμματος για την υιοθέτηση αντιμιλιταριστικού προγράμματος δεν έγινε αποδεκτή και ο ίδιος κατέληξε να χαρακτηριστεί «προδό¬της και τυχοδιώκτης». Παρά τους αγώνες του καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση και απελευθερώθηκε από την επανάσταση του Νοεμβρίου του 1918. Το 1919 ήταν επικεφαλής των αγωνιστών του Ιανουαρίου, συνελήφθη όμως από τους αντεπαναστάτες Σάιντεμαν και Νόσκε και στις 15 Ιανουαρίου 1919 δολοφονήθηκε από αξιωματικούς κατ' εντολήν του Νόσκε.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΩ!...

Σε μια ταβέρνα μου παλιά, που πάντα είχα στέκι,
τα βήματα με σύρανε αργά για ένα κρασί,
εκεί τα πίναμε παλιά χωρίς δραχμή στην τσέπη
κι ο κάπελας μάς κέρναγε ρετσίνα δροσερή!

Ήταν τα χρόνια δύσκολα κι όλοι στο ξεροσφύρι
συνήθως την εβγάζαμε με ρέγκα και τυρί,
καθένας με το πόνο του άφηνε πια να γείρει
για λίγο το κεφάλι του μήπως και ξεχαστεί!

Συλλογισμένος έμεινα μακριά από την Αθήνα,
να διώξω το σαράκι μου, που τρώει τα σωθικά,
κι αν το κρασί με ζάλισε πίνοντας τη ρετσίνα,
αφήστε με να ξεχαστώ εκεί σε μια γωνιά!...

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014


Σαν Σήμερα: 15 Ιανουαρίου…

ΕΘΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.
• 1822: Υπογράφεται η Διακήρυξη της Α' Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα και για την «ανεξαρτησία του έθνους των Ελλήνων» από τον οθωμανικό ζυγό. Συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Δημήτριος Υψηλάντης πρόεδρος του Βουλευτικού.
• 1822 - Ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέγεται πρόεδρος του Bουλευτικού.
• 1823: Στον Αγιο Βλάσιο Ευρυτανίας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατανικάει το στρατό του Ισμαήλ Πασά Πλιάσα που κατευθυνότανε στο Μεσολόγγι. Οι τουρκαλβανοί τρέπονται σε φυγή προς το Αγρίνιο, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και πολλά λάφυρα.
• 1854 - Στο υπόδουλο κομμάτι της Ηπείρου ξεσπάει επανάσταση εναντίον του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄.
• 1878 - Αθήνα - Μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας επ΄ ευκαιρία του ρωσοτουρκικού πολέμου, καταλήγει σε αιματηρή σύγκρουση με την Αστυνομία με τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.
• 1949: Ο Εθνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Νάουσα, που είχαν καταλάβει και λεηλατήσει για 48 ώρες οι αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού».
• 1950 - Σε δημοψήφισμα που έγινε με πρωτοβουλία της Εκκλησίας στην Κύπρο, το 95,7% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
• 1953: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης (φωτογραφία) αγοράζει το καζίνο του Μόντε Κάρλο.
• 1959: Καθιερώνονται το κιλό και το μέτρο ως αποκλειστικά μέσα μέτρησης κατά τις ελληνικές συναλλαγές.
• 1961: Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχεται πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να οργανώσει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται στο Ψυχικό και αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.
• 1996: Ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο, μετά από 56 μέρες στην εντατική. Παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

ΔΙΕΘΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 69 - Ο Όθος καταλαμβάνει την εξουσία στη Ρώμη ανακηρύσσοντας τον εαυτό του αυτοκράτορα, αλλά θα κυβερνήσει μόνο για τρεις μήνες.
• 588 π.Χ: Ο Ναβουχοδονόσορ ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.
• 708 - Γίνεται Πάπας ο Σισίννιος.
• 1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί από την Ισπανιόλα για την Ισπανία, τερματίζοντας το πρώτο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο.
• 1759 - Εγκαινιάζεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο στον κόσμο.
• 1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.
• 1935 - ΕΣΣΔ - Κατ΄ εντολή του Στάλιν συλλαμβάνεται ο Γκριγκόρι Ζινόβιεφ μαζί με 18 άλλους επιφανείς κομουνιστές ως ενεχόμενοι στη δολοφονία του Σεργκέι Κίροφ.
• 1971: Εγκαινιάζεται και επισήμως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κόσμου, το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο, από τους Προέδρους της Αιγύπτου και της ΕΣΣΔ, Σαντάτ και Ποντγκόρνι αντίστοιχα.
• 1973: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διατάζει κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, κατόπιν της επιτευχθείσας συμφωνίας με τους βορειοβιετναμέζους.
• 2001: Ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, δημιουργία του αμερικανού επιχειρηματία Τζίμι Γουέλς.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
• 1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Triangle» της Μασαχουσέτης.
• 1912: Σεισμοί πλήττουν τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, με περίπου 35 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
• 1921: «Γεννιέται» σε ένα παγωμένο θέατρο στο Λιβόρνο το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ιταλίας.
• 1936: Υψώνεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Τολίντο του Οχάιο το πρώτο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο από γυαλί!
• 1943: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Πρόκειται για το Πεντάγωνο, που αποτελεί την έδρα του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας.
• 2001 - O Τζίμι Γουέιλς δημιουργεί την Wikipedia.
• 2007 - Ισημερινός: Ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της χώρας ο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος εκλέχτηκε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2006.
• 1861: Ο Αμερικανός Ελίσα Οτις πατεντάρει τον πρώτο ατμοκίνητο ανελκυστήρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
• 1622: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, γάλλος συγγραφέας. (Δον Ζουάν, Ο κατά φαντασία ασθενής, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης) (Θαν. 17/2/1673)
• 1784: Ο διδάσκαλος του Γένους, διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος δημοσιογράφος, Θεόκλητος Φαρμακίδης.
• 1809: Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού. (Θαν. 19/1/1865)
• 1906: Αριστοτέλης Ωνάσης (φωτογραφία) έλληνας μεγιστάνας. (Θαν. 15/3/1975)
• 1918: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.

ΘΑΝΑΤΟΙ:
• 1919: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος.
• 1919: Καρλ Λίμπκνεχτ, γερμανός κομμουνιστής πολιτικός, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 13/8/1871)
• 1932: Η πρώην βασίλισσα της Ελλάδας, Σοφία.
• 1940: Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες. (Γεν. 1861)

ΠΗΓΕΣ: Ιστοριό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Βικιπαίδεια, Το Βήμα, www.sansimera.gr