Τι λένε σήμερα οι Ινδοί για τον Μέγα Αλέξανδρο;

Κωδικός Πόρου: 00285-114467-2978
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/08/12 19:04
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Πολιτικά Θέματα, 00285-114467-2978
Περιγραφή:

Τι λένε οι Ινδοί για τον Μέγα Αλέξανδρο;

Διαβάστε τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνάντηση του τότε Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου με την κοινοβουλευτική Aντιπροσωπεία της Ινδίας, στις 19 Ιανουαρίου 2010, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και το θέμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Όπως είπατε και εσείς είναι πραγματικότητα πως οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη ανάγονται στην αρχαιότητα και είναι γεγονός πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας ήρωας που είναι πολύ γνωστός και στην Ινδία», είπε ο Υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων και Υδάτινων Πόρων της Ινδίας!..

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2010
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με κοινοβουλευτική Aντιπροσωπεία της Ινδίας
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ινδίας με επικεφαλής τον Υπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων και Υδάτινων Πόρων κ. Pawan Kumar Bansal.


Φ. Πετσάλνικος: «Στενοί οι δεσμοί φιλίας μας με την Ινδία»

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων τόνισε:
« Η Ινδία είναι μια φίλη χώρα η οποία όπως και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται στην ιστορική της διαδρομή από ένα ιδιαίτερα πλούσιο πολιτισμό και μια χώρα που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο και στο σημερινό γίγνεσθαι και λόγω του μεγέθους της και λόγω των τεράστιων αποθεμάτων που διαθέτει σε ότι αφορά στην ανάπτυξη.
Οι δεσμοί με την Ινδία και στη σύγχρονη ιστορία, είναι στενοί. Φέτος, συμπληρώνουμε 60 χρόνια, από τη χρονιά που συνήφθησαν διπλωματικές σχέσεις για πρώτη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ινδία. Είναι ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολισμό. Έξι ολόκληρες δεκαετίες επισήμων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Χαίρομαι, επίσης, να υποδέχομαι εκπροσώπους από την Ινδία γιατί οι δύο χώρες βρίσκονται δίπλα-δίπλα θα έλεγα διαχρονικά σε προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για τη διασφάλιση της ειρήνης ανά τον κόσμο. Δεν ξεχνάμε την πρωτοβουλία των έξι ηγετών, την περίοδο που στην Ελλάδα την ευθύνη της διακυβέρνησης είχε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και στην Ινδία, η αείμνηστη Ίντιρα Γκάντι. Ήταν μια περίοδος κρίσιμη για την ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Ινδία σε θέματα που μας ενδιαφέρουν στην Ελλάδα όπως η αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε, μας στηρίζει.
Και βέβαια όπως γνωρίζετε και εσείς, στηρίζουμε τη θέση της Ινδίας για τη συμμετοχή της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε όταν καταστεί δυνατή η αλλαγή της διάρθρωσής του και επιτευχθεί διεύρυνση των μελών του.
Στο επίπεδο των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες εκτιμώ πως υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες στενότερης συνεργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και σε Ινδούς επιχειρηματίες. Η ελληνική πολιτεία αναβαθμίζει και τη διπλωματική παρουσία με σχετικό γραφείο στη Βομβάη και μας ενδιαφέρει και η μελλοντική δυνατότητα δημιουργίας Προξενείου στην περιοχή αυτή. Επίσης θεωρώ ιδιαίτερα θετικό ότι λειτουργεί η έδρα Ελληνικών Σπουδών στο γνωστό Πανεπιστήμιο Νεχρού. Φέτος ξεκινά και ένα πρόγραμμα επισκέψεων καθηγητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Δελχί.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως για όλους τους Έλληνες αλλά και για εμένα ως καταγόμενου από τη Μακεδονία, η Ινδία έγινε γνωστή στον Ελληνισμό πριν από περίπου 2.500 χρόνια μέσω του Αλεξάνδρου του Μεγάλου. Και από τότε, παρακολουθούμε την πορεία αυτής της χώρας και νομίζω πως έχουμε ένα κοινό καθήκον και εμείς και εσείς για τη σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών και ανάμεσα στα κράτη. Εκ μέρους όλων των βουλευτών σας καλωσορίζω ακόμη μια φορά και είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψη σας, η παραμονή σας και οι συνομιλίες που θα έχετε εδώ θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στη βελτίωση της ανάπτυξης των σχέσεων».

«Εκτιμάμε την υποστήριξη της Ελλάδας»

Απαντώντας ο Υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων και Υδάτινων Πόρων της Ινδίας επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε να επισκεφτούμε το ελληνικό κοινοβούλιο και να σας συγχαρώ για τη θέση που αναλάβατε μετά τις τελευταίες εκλογές, τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Όπως είπατε και εσείς είναι πραγματικότητα πως οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη ανάγονται στην αρχαιότητα και είναι γεγονός πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας ήρωας που είναι πολύ γνωστός και στην Ινδία.
Μετά την αυτονομία μας, η Ελληνική Δημοκρατία ήταν πραγματικά μία από τις χώρες που προσπάθησαν να πλησιάσουν όσο γινόταν περισσότερο την Ινδία. Και επίσης γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Ίντιρα Γκάντι και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι γεγονός ότι η παλαιότερη δημοκρατία στον κόσμο είναι η ελληνική. Και πραγματικά ο σεβασμός μας για τη δημοκρατία και η αντίληψη μας ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην τήρηση των αρχών και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει είναι ο λόγος που φέρνει κοντά τις χώρες μας, την Ελλάδα και την Ινδία. Και βεβαίως έχουμε και κοινές απόψεις σε πολλά διεθνή ζητήματα και εκτιμάμε ιδιαιτέρως τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που έχει δώσει η Ελλάδα στην Ινδία σε πολλά θέματα και κυρίως στην
αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι υποστηρίζετε τη συμμετοχή της Ινδίας ως μόνιμου μέλους και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.Και με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω ότι η Ινδία διατηρεί μια μακρά και συνεπή στάση σε θέματα ελληνικά όπως το Κυπριακό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών είναι απαραίτητο για το μέλλον κάθε έθνους και δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε καμία απολύτως χώρα να αλλάζει τα σύνορα εκτός αν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

ΠΗΓΗ: Βουλή των Ελλήνων