Όχι, δεν μιλάμε για τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι!..

Κωδικός Πόρου: 00285-114468-2708
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/06/12 20:46
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Πολιτικά Θέματα, 00285-114468-2708
Περιγραφή:

Όχι, δεν μιλάμε για τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι!..

… Μιλάμε για τη λέξη «ηλίθιος», που χρησιμοποίησαν κατά κόρον πολλοί πολιτικοί μέσα στη Βουλή των Ελλήνων! Μια λέξη όχι και τόσο κόσμια, αλλά ικανή να προσδώσει το πραγματικό νόημά της σε πολλά επιχειρήματα που ανέπτυξαν κατά καιρούς οι πολιτικοί μας. Διαβάστε ένα μικρό δείγμα των δηλώσεών τους μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!..


Αποσπάσματα ομιλιών διαφόρων πολιτικών μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου χρησιμοποιούν κατά τη λέξη «ηλίθιος»!.. Μία λέξη που χρησιμοποιήθηκε σε Συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων πάνω από 100 φορές!...


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.): «…Παλαιότερα ο Ζακ Ντελόρ είχε χαρακτηρίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας «ζουρλομανδύα». Προσφάτως ο Ρομάνο Πρόντι το χαρακτήρισε «ηλίθιο». Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι σε αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας επιβάλλεται μία νέα ερμηνεία, επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση. Αντί το Σύμφωνο Σταθερότητας να βοηθάει τους ισχυρούς να ελέγχουν τους άλλους, λειτούργησε ως εμπόδιο που δεν επέτρεψε να διαχειριστούν ούτε οι ισχυροί ούτε οι μικροί την κοινωνική δυσαρέσκεια μέσα σε κάθε χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι πολιτικός «ζουρλομανδύας» και είναι «ηλίθιο», γιατί δεν απαντά στις ανάγκες των κοινωνιών και της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μηχανισμούς ανάπτυξης, δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου της ανάπτυξης πριν αυτή υπάρξει. Αν η Ευρώπη χρειάζεται ένα Σύμφωνο προς την πορεία της για την ολοκλήρωση, αυτό πρέπει να είναι ένα Σύμφωνο ανάπτυξης, συνοχής και απασχόλησης σε κοινωνική και ευρωπαϊκή κλίμακα…» (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, Περίοδος: Ι, Σύνοδος: Δ', Συνεδρίαση: ΙΒ΄, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003)


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:
«… Ανεξάρτητα απ’ αυτό, δίνετε ένα μήνυμα, ότι δηλαδή υπάρχουν οι καλοί και οι ηλίθιοι ενώπιον της Κυβέρνησης. Μόνο που οι καλοί είναι οι πολύ λίγοι. Εκείνοι που όπως λέει ο λαός μας, κοιτάνε να την κάνουν, εκείνοι που κοιτάνε να μην πληρώσουν, εκείνοι που χρησιμοποιούν τα πλαστά τιμολόγια. Για σας καλοί.
Υπάρχουν και οι πολλοί που με τη ρύθμιση που φέρνετε εμφανίζονται ως ηλίθιοι, αλλά αυτοί δεν είναι ηλίθιοι. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των επιχειρήσεων που κάνουν καλά τη δουλειά τους, παράγουν και φυσικά δεν έχουν την ανάγκη του κράτους για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει με πλαστά τιμολόγια…» (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, Περίoδος: ΙΑ, Σύνοδος: (Θέρος '04), Συνεδρίαση: IH΄ Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004)


ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: «… Αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να τα ξεχάσει ο ελληνικός λαός. Όσο και αν προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, ο λαός ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας. Όσο και αν προσπαθήσατε να κρύψετε ελλείμματα και χρέη με διάφορους επιστημονικούς τρόπους, έρχεται η ώρα που το όνειρο τελειώνει, που η εικονική πραγματικότητα αποκαλύπτεται. Και εσείς που δημιουργήσατε αυτήν την κατάσταση, αντί να έρθετε και να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί «σας λέγαμε αυτό, αλλά δεν ήταν έτσι», έρχεστε και επιτίθεστε σε μια Κυβέρνηση που κυβερνάει οκτώ μήνες. Θέλατε να τα κάνει όλα ή μάλλον θέλατε να αποσιωπήσει την κατάσταση που παρέλαβε, για να φορτωθεί μετά από ένα ή δύο χρόνια -γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι ηλίθιοι, κανείς δεν είναι ηλίθιος, όπως δεν είναι και οι πολίτες ηλίθιοι και ξέρουν τι συμβαίνει- η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα δικά σας εγκλήματα. Ε, αυτό δεν γίνεται. Ο λαός θα μάθει ακριβώς τι γίνεται…» (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, Περίοδος: ΙΑ, Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: ΜΔ΄ Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2004).


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): «Κυρία Υπουργέ, με εντυπωσιάζει η απάντησή σας. Και ως Υπουργός θα έπρεπε να καταλαβαίνετε ότι στις εξετάσεις «κόπηκε» το σύστημά σας! Διότι νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι περήφανος κανένας ή καμία Υπουργός Παιδείας οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης τουλάχιστον, αλλά και όλου του κόσμου, όταν σχεδόν το μισό των μαθητών δεν πιάνει αυτό που θεωρείται «βάση».
Δεύτερον, θα σας έλεγα ότι και ως Ελληνίδα δεν μπορείτε να μας πείτε ότι εμείς που ακούμε συνεχώς ότι είμαστε απόγονοι του Σωκράτη, του Δημόκριτου, του Θαλή του Μιλήσιου, είμαστε λαός ηλιθίων, ώστε από τα παιδιά που τελειώνουν το λύκειο, το 42% να κόβεται, να μην παίρνει τη βάση. Εγώ θα σας έλεγα ότι ηλίθιο είναι το σύστημα! Είναι απάνθρωπο αυτό το σύστημα, το οποίο διώχνει τα παιδιά! Και όσο κλείνετε πανεπιστήμια, θα αναγκάζεστε να ανοίγετε Ο.Κ.Α.Ν.Α., όταν ούτε θέσεις εργασίας θα βρίσκουν ούτε θέσεις στα πανεπιστήμια. Και μη μας λέτε για τη βάση, διότι η βάση είναι σαν το επιτόκιο στην κυκλοφορία του χρήματος. Με τη βάση καθορίζετε εσείς το βαθμό δυσκολίας. Έχετε στα χέρια σας ένα μέσο με το οποίο κάνετε ό,τι θέλετε. Αποφασίζετε τον αριθμό που θέλετε…» (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, Περίδος: ΙΑ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΞΖ΄ Τρίτη 4 Ιουλίου 2006 )


ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): «Κύριε Πρόεδρε, δεν θεωρώ καθόλου ηλίθιους τους Έλληνες! Αν κάνατε αυτήν την αναφορά, για να δούμε πρωτοσέλιδα αύριο, το θεωρώ λάθος. Καθόλου ηλίθιους δεν τους θεωρώ! Θεωρώ ότι ο καθένας έχει τους δικούς του προσανατολισμούς. Ως γνωστόν, η δημοκρατία δεν είναι μόνο για ορισμένους που λένε ό,τι θέλουν, είναι για όλους και ο καθένας εκφράζει την άποψή του.
Πρώτον, είναι 2% λιγότεροι αυτοί που πέρασαν κάτω από τη βάση.
Δεύτερον, ουδέποτε έμπαιναν όλοι. Μιλάτε για τριάντα εννέα χιλιάδες. Πάντοτε έμενε ένας αριθμός απ’ έξω.
Τρίτον, φέτος προσπαθήσαμε να δώσουμε στην περιφέρεια και σε σχολές αριθμό φοιτητών, που πραγματικά έχουν ανάγκη, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα, ενώ σε σχολές που υπάρχει πρόβλημα, όπως η Ιατρική, δεχτήκαμε ακριβώς τις προτάσεις των πανεπιστημίων. ..» (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, Περίδος: ΙΑ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΞΖ΄ Τρίτη 4 Ιουλίου 2006 )