Τηλεόραση: Ευλογία ή κατάρα; (1)

Κωδικός Πόρου: 00285-112933-2734
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 14/06/12 16:22
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Τηλεόραση, 00285-112933-2734
Περιγραφή:

Τηλεόραση: Ευλογία ή κατάρα; (1)

Μια μεγάλη δημοσιογραφική και κοινωνιολογική έρευνα του γράφοντος, που είχε γίνει αντικείμενο ειδικών σεμιναρίων στη Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου «Ράμπα», για να μπορούν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες να έχουν προ οφθαλμών τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία ενός μέσου, όπως η τηλεόραση, στην οποία θα κληθούν κάποτε ως ηθοποιοί να υπηρετήσουν!..

«Η τηλεόρασις, όπως έχει καταντήσει,
είναι, τουλάχιστον για τα παιδιά,
το σχολείον της διαφθοράς!..»
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ φιλόσοφος είχε πει κάποτε: «Οι βάρβαροι και οι εχθροί δεν βρίσκονται πλέον στα σύνορα των χωρών του Κόσμου αλλά μέσα στα σπίτια των ανθρώπων αφού κάνανε την εισβολή τους από την Τηλεόραση»!
Αυτός και ο λόγος που πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προβληματίζονται και διερωτώνται:
 ΠΟΙΟΣ είναι εκείνος ο οποίος δεν προβληματίσθηκε ποτέ για το αν το μέσον της μαζικής επικοινωνίας και ενημερώσεως που λέγεται «τηλεόραση» επιφέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα;
 ΠΟΙΟΣ είναι εκείνος ο οποίος σήκωσε μ' αδιαφορία τούς ώμους του εμπρός στο δράμα των παιδιών αυτών που, επηρεασμένα από την τηλεόραση, κατέφυγαν σε στυγερές πράξεις δολοφονίας;
 ΠΟΙΟΣ είναι εκείνος ο οποίος αρνήθηκε να δη κατάματα το νέο "σημείο των καιρών", που, όπως έδειξαν τα πράγματα, δεν πέρασε μέσα από σύννεφα και αστραφτερές ακτίνες του ήλιου αλλά μέσα από τα ίδια μας τα χέρια;
 Εάν, πράγματι, ανακαλύψεις ότι ένας μοχθηρός κακούργος ήλθε και τοποθέτησε μια τρομερή βόμβα στο σπίτι σου, δεν θα αντιδράσεις; Δεν θ' αγανακτήσεις; Δεν θ' αναστατωθείς και χωρίς πολλή σκέψη, θα την αρπάξεις και θα την πετάξεις όσο μπορείς πιο μακριά για να μην σου καταστρέψει το σπίτι στο οποίο κατοικείς;
 Θα σ' επηρεάσει, μήπως, το γεγονός ότι είναι "περιτυλιγμένη" με χρυσόχαρτα ή αλλά όμορφα στολίδια ή είναι  βραδυφλεγής; Δεν είναι το ίδιο καταστρεπτική; Δεν είναι περισσότερο ύπουλη και επικίνδυνη;
 Αν τα πράγματα δεν έχουν έτσι όπως τα περιγράφουμε,  τι είναι - επί τέλους – η τηλεόραση;
 Η Ελληνική Τηλεόραση έχει μόνον αρνητικά ή μήπως και θετικά στοιχεία;

Ας το διερευνήσουμε...

Ρούλα Κορομηλά: Ίσως η μοναδική Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια που είχε επηρεάσει τόσο πολύ το νεανικό κοινό, ώστε αναγκάσθηκε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να την καλέσει στο προεδρικό μέγαρο και, όπως δήλωσε η ίδια στις κάμερες, να συνειδητοποιήσει και να συναισθανθεί την μεγάλη ευθύνη που φέρει απέναντι στη διάπλαση των παιδιών!

Ατομική βόμβα

ΕΝΑΣ Άγγλος εκπαιδευτικός, κατόπιν πολυχρονίων ερευνών και διαπιστώσεων, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα: «Η Τηλεόραση έχει προξενήσει εις την ανθρωπότητα μεγαλύτερον κακόν απ' ότι η ατομική βόμβα εις την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι»!
Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι εισάγουν εις το σπίτι τους μια τρομερή τορπίλη (και η λέξις τορπίλη γράφεται χωρίς εισαγωγικά!) που είναι χειρότερη και βλαπτικότερη απ' όλες τις βόμβες γιατί τα αποτελέσματά της είναι φρικτότερα, αφού φθάνει εις το σημείο να καταστρέφει όχι μόνον σώματα και υλικά πράγματα, αλλά την ψυχή, την υγεία του σώματος και του νου, την ηθική, την οικογένεια και την κοινωνία!

* ΣΤΗΝ Ελλάδα, την χώρα του Πνεύματος και του Πολιτισμού κυκλοφορούν βιβλία που περιγράφουν τις καταστροφικές συνέπειες της τηλεοράσεως αφού φέρουν τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Το ναρκωτικό με την πρίζα», «Η πιο επικίνδυνη πλύσις εγκεφάλου που κατασκευάζει ρομπότ» και άλλα παρόμοια.
* ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι,  κατά τους υπολογισμούς των,  το κακό που επιφέρει η ελληνική τηλεόραση στα παιδιά είναι 4.000 εγκληματικές πράξεις και άλλες τόσες πορνικές μέσα σε ένα έτος! Ένα αποτέλεσμα πραγματικά συγκλονιστικό!
* ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η πλειονότητα των μαθητών παρακολουθεί όλα τα «προγράμματα» εις τα οποία περιλαμβάνονται: φόνοι, ληστείες, απόπειρες βιασμού, απαγωγές, ανήθικες επιθέσεις, κλοπές, αυτοκτονίες, εκβιασμοί, ερωτικά δράματα, διαξιφισμοί κλπ. Και είναι τόση η επήρειά των από τα εν λόγω «προγράμματα» της τηλεοράσεως όπου, στο πρόσφατο παρελθόν, οι Έλληνες παρέστησαν βουβοί μάρτυρες μίας τραγωδίας ενός μαθητού ο οποίος θέλοντας να μιμηθεί έναν ήρωα του τηλεοπτικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη: "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ", αυτοκτόνησε σε κάποιο απόμερο μέρος του χωριού του!

Τι έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο μεγάλος προφήτης και δάσκαλος της Ρωμιοσύνης Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και ο Παπουλάκος, αυτός ο θρυλικός Προφήτης του Μοριά,  είχαν κάνει την συγκλονιστική προφητεία: «Θα έλθει κάποτε ο καιρός που θα τηράτε (=βλέπετε) όλο τον κόσμο σε ένα κουτί»! Και, συνεχίζοντας, ανέφεραν ότι από εκείνη τη στιγμή και πλέον η ανθρωπότητα θα βαδίζει στο δρόμο της καταστροφής. Τον δρόμο της μεγάλης συμφοράς!
Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ανεπίκαιρη την μεγάλη αυτή προφητεία του Προφήτου του Γένους μας, που δεν άφησε σπιθαμή για σπιθαμή της ελληνικής γης χωρίς να διδάξει στους ανθρώπους που είχαν για αφέντη τους τον οθωμανό, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μεταξύ των μέχρι της οριστικής αποδεσμεύσεώς των απ' τον οθωμανικό ζυγό. Ούτε και μπορούμε να θεωρήσουμε πνευματική τροφή τα έργα που προβάλλονται στην τηλεόρασή μας.
Προ ετών στην κρατική τηλεόραση -και μάλιστα  σε ώρα που τα παιδιά στήνονται κυριολεκτικά μπροστά στην μικρή  οθόνη- η τηλεόραση προέβαλε σκηνές «σκληρού πορνό» με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί τότε  θύελλα διαμαρτυριών απ' όλους τους σοβαρούς και σκεπτόμενους Έλληνες.
Η μεγάλη ρήση του Απόστολου Παύλου πως πρέπει τα παιδιά να εκτρέφονται «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσ. ΣΤ' 4), φαίνεται πως δεν συγκινεί τους "πεφωτισμένους άνδρας" των όποιων Κυβερνήσεών μας.

Τι λέει η Επιστήμη

Αλλά, διερωτάται κανείς, εάν η τηλεόραση επηρεάζει την ψυχή και δηλητηριάζει το πνεύμα του ορθοφρονούντος Έλληνος, πώς είναι δυνατόν να μην καταστρέφει και διαστρέφει την εύπλαστη παιδική ψυχή που, σαν άγραφος χάρτης,  δέχεται αδιαμαρτύρητα κάθε εικόνα της ζωής;  Λέγουν οι επιστήμονες:

«Το αριστερόν ημισφαίριον του ανθρωπίνου εγκεφάλου είναι το "τμήμα οπτικής και χώρου", το δε δεξιόν "της λογικής και της ομιλίας". Όταν ο εγκέφαλος ευρίσκεται εις την νευροφυσιολογικήν του ανάπτυξιν και ωρίμανσιν, όπως εις τα παιδιά, τότε από την συχνή και συνεχή παρακολούθησιν της τηλεοράσεως προκαλείται υπερτροφία του αριστερού τμήματος εις βάρος του δεξιού. Δια τούτο τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν παθητικότητα, πνευματική υποτονία, γενική ατονία των περισσοτέρων οργάνων, οφθαλμοί κουρασμένοι, θώρακες ασθενικοί, αδυναμία κακής γλωσσικής εκφράσεως και, γενικώς, χάνουν την αυτοβουλίαν των .
Μαζικοποιούμενα θα έχουν γίνει αρνητικά στοιχεία της Κοινωνίας αφού θα σκέπτονται και θα ενεργούν κατά τρόπον που η τηλεόρασις και μόνον θα ελέγχη.
Από την συνεχή εναλλαγή του φωτός και την κίνησιν των εικόνων βλάπτονται ανεπανόρθωτα τα μάτια των παιδιών και από την ακινησίαν που προκαλεί έμμεσα η τηλεόρασις δημιουργεί ραχητικούς ανθρώπους που γίνονται φιλάσθενοι από την συχνή υπερέντασι και τις τρομακτικές σκηνές που κάνουν τον ύπνο εφιαλτικό »
!

ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία ότι με την δυναμική υποβλητικότητα που έχει η τηλεόραση, γίνεται το τελειότερο «διδασκαλείον του εγκλήματος»!
Κι αυτό διότι, με τις εγκληματικές πράξεις που βλέπουν τα παιδιά, διαφθείρεται η αγνή τους ψυχή, που δεν έχει ακόμη την ικανότητα να ξεχωρίζει το πραγματικό από το ουτοπιστικό, το ορθό από το λανθασμένο, το τέλειο από το ατελές.

Στο επόμενο η συνέχεια...