Φρέντυ Γερμανός, ο Μολλιέρος της σύγχρονης Ελλάδος;

Κωδικός Πόρου: 00285-112934-2695
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/06/12 23:09
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Τηλεόραση, 00285-112934-2695
Περιγραφή:

Φρέντυ Γερμανός, ο Μολλιέρος της σύγχρονης Ελλάδος;

Διαβάστε ορισμένα στοιχεία για τον άνθρωπο, που κόσμησε με την παρουσία του όχι μόνο την Ελληνική Δημοσιογραφία, αλλά και την Ελληνική Τηλεόραση!.. Ο άνθρωπος που ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ο Μολλιέρος της σύγχρονης Ελλάδος!..

Για τον Φρέντυ Γερμανό μπορεί να γράψει κανείς χιλιάδες σελίδες. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πιο λαμπερούς αστέρες της Ελληνικής Δημοσιογραφίας και της Ελληνικής Τηλεόρασης! Ήταν από τους ανθρώπους που έθεσαν τις βάσεις για μια ποιοτική τηλεόραση στην οποία ακόμη δεν βρέθηκαν ισάξιοι συνεχιστές.
Θα κάνουμε, λοιπόν, μια περιήγηση στα διάφορα εγκυκλοπαιδικά λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες, για να δούμε τι αναφέρουν για τον μεγάλο αυτό ευθυμογράφο για τον οποίον πολλοί, όπως ο Άγγελος Π. Σακκέτος, πιστεύουν ότι ήταν ο Μολλιέρος της σύγχρονης Ελλάδος, αφού πούμε στην αρχή λίγα λόγια για το τι είναι ακριβώς το ευθυμογράφημα:
Το ευθυμογράφημα, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ένα χρονογράφημα με εύθυμο περιεχόμενο. Μικρό κείμενο με διάφορα στοιχεία τα οποία κάνουν τον κόσμο να ευθυμεί ή, όπως λέμε στην καθημερινή γλώσσα, να διασκεδάζει τους αναγνώστες των διαφόρων εφημερίδων ή περιοδικών.
Κύριοι εκφραστές του ευθυμογραφήματος υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι. Θυμηθείτε για παράδειγμα, τον Ασημάκη Γιαλαμά, τον Πολύβιο Δημητρακόπουλο, τον Τίμο Μωραϊτίνη, τον Πολ Νορ, τον Θέμο Ποταμιάνο, τον Εμμανουήλ Ροίδη, τον Κωνσταντίνο Σκόκο, τον Νίκο Τσιφόρο, τον Αλέκο Σακελλάριο, τον Παναγιώτη Παπαδούκα, τον Δημήτρη Ψαθά και τόσους άλλους!
Από τους μεγάλους ευθυμογράφους, λοιπόν, ασφαλώς και υπήρξε ο Φρέντυ Γερμανός, για τον οποίον τα διάφορα έντυπα ή διαδικτυακά εγκυκλοπαιδικά λεξικά αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Τι λέει η «Δομή»

Γερμανός, Φρέντυ (Αθήνα 1934 – Αθήνα 1999). Συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ο Γ. θεωρείται ο σημαντικότερος σύγχρονος εκπρόσωπος του χιουμοριστικού διηγήματος και από τους πρωτεργάτες της ελληνικής τηλεόρασης. Ξεκίνησε να γράφει το 1952, σε ηλικία 18 ετών, αρχικά από τις στήλες εφημερίδων, στις οποίες εξακολούθησε να γράφει (κυρίως στην Ελευθεροτυπία) μέχρι τον πρόωρο θάνατό του. Το πρώτο του βιβλίο Με συγχωρείτε, λάθος (1964) ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 150.000 αντίτυπα και αποτέλεσε τον προπομπό για την καθιέρωσή του. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει 24 βιβλία του, στα οποία περιλαμβάνονται ιστορικές μελέτες και βιογραφίες. Τη δεκαετία του 1970 είχε την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκπομπή στην τηλεόραση Αλάτι και πιπέρι, ενώ στη δεκαετία του 1980 επανήλθε στην τηλεόραση με τη βραβευμένη εκπομπή Η πρώτη σελίδα. Έχει γράψει επίσης θεατρικά έργα όπως το Γελαστό απόγευμα και το Σαρπράιζ Πάρτυ.

Τι λέει η εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»

Γερμανός, Φρέντυ (1934-1999). Συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο τύπο. Στην τηλεόραση δημιούργησε τις δημοφιλείς εκπομπές: «Αλάτι και πιπέρι», «Πρώτη σελίδα» (βραβείο Ιδρύματος Μπότση), «Ώρα της αλήθειας» κ.ά. Έγραψε πολλά βιβλία με μεγάλη επιτυχία, σατιρικά: «Με συγχωρείτε, λάθος», νουβέλες: «Ένα γελαστό απόγευμα», ταξιδιωτικά: «Καλή νύχτα, θείε Όσκαρ» και μυθιστορηματικές βιογραφίες: «Ακριβή μου Σοφία», «Γυναίκα από βελούδο», «Τα ερωτικά της Κορσικής», «Έλλη Λαμπέτη», «Τερέζα», «Η εκτέλεση» κ.ά.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:

Ο Φρέντυ Γερμανός (5 Σεπτεμβρίου 1934 - 21 Μαΐου 1999), του Ανδρέα, ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 1934 με καταγωγή από την Μυτιλήνη, όπου σε ηλικία οκτώ ετών έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα στην οποία η μητέρα του έγραφε το ερωτικό διήγημα. Μεγάλωσε στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη. Έβγαλε το Βαρβάκειο ως ο χειρότερος μαθητής της τελευταίας πεντηκονταετίας στα θετικά μαθήματα. Έγινε πλασιέ υφασμάτων και υπάλληλος λογιστηρίου. Στράφηκε στην δημοσιογραφία, κρατώντας όλα τα κείμενα και διηγήματα που έγραψε σε ηλικία 17 με 26 ετών στο συρτάρι, μέχρι το 1998, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη τότε Πάντειο Ανωτάτη Σχολή και στη Σχολή Δημοσιογραφίας Όλσον. Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.
Από το 1953 ως ελεύθερος ρεπόρτερ ανέλαβε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες χώρες, (Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Αφρική και Περσία), για λογαριασμό εφημερίδων και περιοδικών. Συνάντησε δεκάδες διάσημα πρόσωπα, πολιτικούς αρχηγούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, και τους πήρε συνέντευξη. Είχε επισκεφτεί το ακρωτήριο Κανάβεραλ (σήμερα Κένεντι) το 1969 ως απεσταλμένος της "Απογευματινής" για να παρακολουθήσει το άλμα του ανθρώπου στο φεγγάρι και μετά από δέκα περίπου χρόνια βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το πρώτο του μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας (Ο Εχθρικός Πλανήτης) και είχε μεγάλη επιτυχία. Έγινε γνωστότατος ως ευθυμογράφος με πηγαίο χιούμορ, παρατηρητικότητα και πρωτότυπο ύφος. Οι σχολιασμοί του στις διάφορες συνεντεύξεις που παρουσιάστηκε ήσαν τόσο οξυδερκείς, ώστε ορισμένοι νόμιζαν πως του ήσαν γνωστές από πριν οι ερωτήσεις και είχε προετοιμάσει τις απαντήσεις.
Έγραψε συνολικά 25 βιβλία πολλά απο τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία κάνοντας τον Φρέντυ Γερμανό έναν από τους πιό πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς του καιρού μας (έρευνα του περιοδικού «Διαβάζω»). Υπήρξε σχεδόν ο κατ΄ αποκλειστικότητα ρεπόρτερ που κάλυψε τον Πριγκιπικό γάμο της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος και στη συνέχεια τον Βασιλικό γάμο του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας στο περιοδικό "Εικόνες". Ήταν μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ήταν άνθρωπος των media αλλά δεν ανήκε σε μιά παράταξη, σε μιά εφημερίδα, σε ένα κανάλι. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Ελευθερία" 1954 - 1960, "Μεσημβρινή" 1960 - 1967, "Απογευματινή" 1968 - 1973, και "Ελευθεροτυπία" 1975 - 1990.
Ο Φρέντυ Γερμανός κατέληξε στα 65 του χρόνια, την Παρασκευή 21 Μαΐου 1999, νικημένος σε μικρό χρονικό διάστημα από γενικευμένη κακοήθη νεοπλασία. Είχε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή την σύζυγό του ηθοποιό και χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου και την κόρη του (από την πρώτη του σύζυγο Εριέττα Μαυρουδή) στιχουργό και δημοσιογράφο Ναταλία Γερμανού.

Βραβεία
• Μάιος 1953: στα δεκαεννιά του χρόνια, πήρε την μεγαλύτερη χαρά της ζωής του κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Νέων της εφημερίδας "Βραδυνή" που οργάνωνε ο Μπάμπης Κλάρας.
• Νοέμβριος 1968: πήρε το πρώτο βραβείο της "Απογευματινής" για τις συνεντεύξεις του, κυρίως για την περίφημη συνέντευξη με τον Σταμάτη Κόκοτα με τίτλο Γράψ' το όπως το λέω που έγινε νούμερο στην επιθεώρηση, παρ' ολίγον αφορμή μονομαχίας και τίτλος βιβλίου που κυκλοφόρησε ο Φρέντυ Γερμανός τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Βιβλία
• Δεκέμβριος 1964: Με Συγχωρήτε, Λάθος!, το πρώτο βιβλίο του ήταν μιά επιλογή από χρονογραφήματα δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, και ήταν διακοσμημένο με σκίτσα του ΚΥΡ (Γιάννη Κυριακόπουλου).
• Ιανουάριος 1967: Το Δις Εξαμαρτείν, μιά επιλογή από πενήντα χρονογραφήματα, πάλι με την συνεργασία του ΚΥΡ, η οποία συνεχίστηκε και σε πολλές από τις επόμενες δραστηριότητες του Φρέντυ Γερμανού, συγγραφικές ή τηλεοπτικές.
• Δεκέμβριος 1968: Γράψ’ το όπως το λέω, συνεντεύξεις, ευθυμογράφημα.
• 1970: Σκέψου πριν το αγοράσεις, ευθυμογράφημα.
• 1972: Ούτε Αλάτι, ούτε πιπέρι, ευθυμογράφημα.
• 1975: Φαπ, ευθυμογράφημα.
• 1978: Τζίμμυ, πάρε ένα φυστίκι, ευθυμογράφημα.
• 1978: Ο Εχθρικός Πλανήτης, επιστημονικής φαντασίας. Ο ίδιος ο Φρέντυ Γερμανός παραδέχτηκε ότι άρχισε να γράφει λογοτεχνία όταν έγραψε αυτό το μυθιστόρημα.
• 1980: Ευρω-λεξικό, ευθυμογράφημα.
• 1981: Πρώτη Σελίδα, ευθυμογράφημα.
• 1983: Περισσότερο σεξ... σε λίγο, ευθυμογράφημα.
• 1984: Τρελλαθήκαμε εντελώς;, ευθυμογράφημα.
• 1985: Σαμ, με σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου, επιστημονικής φαντασίας.
• 1985: Ακριβή μου Σοφία..., μυθιστορία, με τα ερωτικά γράμματα του Γεωργίου Παπανδρέου. Η αγάπη του για τους ανθρώπους και η αποδοχή που βρήκε αυτό το βιβλίο από το αναγνωστικό κοινό, τον έστρεψαν να υπηρετήσει ένα λογοτεχνικό είδος που παρουσίαζε τα ιστορικά και διάσημα πρόσωπα από την ευαίσθητη ανθρώπινη πλευρά τους. Έτσι η Έλλη Λαμπέτη, ο Ίωνας Δραγούμης, η συναρπαστική Τερέζα χωρίς επώνυμο, απέκτησαν με την χαρισματική γραφή του Φρέντυ Γερμανού ευρύτερες, μυθιστορηματικές διαστάσεις και συγκινημένους φίλους ανάμεσα στους αναγνώστες.
• 1986: Η Εκτέλεση, ιστορικό μυθιστόρημα.
• 1990: Τα Ερωτικά της Κορσικής, μυθιστορία.
• 1990: Ελλάς υπό το μηδέν, ευθυμογράφημα.
• 1994: Γυναίκα από Βελούδο, ιστορικό μυθιστόρημα.
• 1996: Έλλη Λαμπέτη, βιογραφία.
• 1997: Τερέζα, ιστορικό μυθιστόρημα.
• 1998: Υγρές Νύχτες, τα νεανικά διηγήματα.
• 2000: Το αντικείμενο: Νίκος Ζαχαριάδης, ιστορικό μυθιστόρημα για τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Τηλεοπτικές εκπομπές
Το 1966 άρχισε να ασχολείται με την τηλεόραση. Με δημοσιογραφική επιμέλεια συνέλεγε υλικό όταν ένα θέμα το εύρισκε συναρπαστικό, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες και παίρνοντας συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες. Οι τηλεοπτικές του δημιουργίες Αλάτι και Πιπέρι και Η Πρώτη Σελίδα είχαν γίνει παράδειγμα σωστής τηλεοπτικής εκπομπής και είχαν αγαπηθεί πολύ από τους θεατές. Δημιούργησε τις εκπομπές :
• Καλειδοσκόπιο
• Αλάτι και Πιπέρι
• Πορτραίτο της Πέμπτης
• Φλας Μπακ
• Πρώτη Σελίδα

Θεατρικά έργα
Δυό από τα τρία θεατρικά του έργα τιμήθηκαν με κρατικές διακρίσεις:
• 1976: Για μια χούντα δολλάρια, θεατρική επιθεώρηση.
• 1978: Ένα Γελαστό Απόγεμα, κρατική διάκριση.
• 1980: Σορπράιζ Πάρτι, κρατική διάκριση.

Δισκογραφία
Ο Φρέντυ Γερμανός είχε επίσης μια δισκογραφική επιτυχία με τον δίσκο Ο 20ός αιώνας.
Αυτός ήταν, λοιπόν, ο μεγάλος ευθυμογράφος μας, Φρέντυ Γερμανός, για τον οποίον ο Άγγελος Π. Σακκέτος αφιέρωσε ειδική κατηγορία στην ιστοσελίδα του με τίτλο την ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή του μεγάλου ευθυμογράφου: «Αλάτι και Πιπέρι!...»