Δηλαδή, αν δεν υπήρχε ο Ήρωνας ο Αλεξανδρέας δεν θα είχαμε στην τηλεόραση την … Φαίη Σκορδά;

Κωδικός Πόρου: 00285-112939-1556
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 10/11/11 17:33
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Τηλεόραση, 00285-112939-1556
Περιγραφή:

Δηλαδή, αν δεν υπήρχε ο Ήρωνας ο Αλεξανδρέας δεν θα είχαμε στην τηλεόραση την … Φαίη Σκορδά;

Λένε ότι η ιδιοφυΐα του Ήρωνα ήταν ο τρόπος με τον οποίο συνδύαζε τη θεωρία με την πράξη. Χάρη σ’ αυτό τον τρόπο της σκέψης του, επινοήθηκαν πολλές συσκευές φυσικής, όπως ρολόι με νερό, αρμόνιο με νερό, αντλία πίεσης, μηχανή βολής με πεπιεσμένο αέρα, η γνωστή μέχρι σήμερα κρήνη του Ήρωνα, και διάφορες άλλες συσκευές που λειτουργούν με την πίεση του νερού και έχουν χαρακτήρα παιχνιδιού όπως το «θέατρο αυτομάτων» (θέατρο με «μαριονέτες» που κινούνταν με τη βοήθεια σκοινιών, βαρών ή και της φωτιάς)!.. Ήταν σίγουρα ο "πρωτομάστορας της τηλεόρασης"!..

ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουν, ο Ήρωνας Αλεξανδρέας (1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.), υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας. Έζησε στην Αλεξάνδρεια και ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και κυρίως με τη γεωμετρία, τη γεωδαισία, τη μηχανική και την οπτική. Η ιδιοφυΐα του Ήρωνα ήταν ο τρόπος με τον οποίο συνδύαζε τη θεωρία με την πράξη. Χάρη σ’ αυτό τον τρόπο της σκέψης του, επινοήθηκαν πολλές συσκευές φυσικής, όπως ρολόι με νερό, αρμόνιο με νερό, αντλία πίεσης, μηχανή βολής με πεπιεσμένο αέρα, η γνωστή μέχρι σήμερα κρήνη του Ήρωνα, και διάφορες άλλες συσκευές που λειτουργούν με την πίεση του νερού και έχουν χαρακτήρα παιχνιδιού όπως το «θέατρο αυτομάτων» (θέατρο με «μαριονέτες» που κινούνταν με τη βοήθεια σκοινιών, βαρών ή και της φωτιάς). Θεωρείται πρόδρομος της τηλεόρασης διότι με τις κινούμενες εικόνες έθεσε τις βάσεις όχι μόνο της τεχνικής διαφημίσεως που βλέπουμε σε περιστρεφόμενες εικόνες, αλλά και της ίδιας της τηλεόρασης!

Η δημοφιλής Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Ρούλα Κορομηλά, η οποία, όπως και να το κάνουμε, χρωστάει ένα μέρος της δημοφιλίας της και στον … Ήρωνα τον Αλεξανδρινό!..

Αυτός και ο λόγος που πολλοί λέγουν χιουμοριστικά πως δεν θα υπήρχε η … Φαίη Σκορδά, η Ελένη Μενεγάκη, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Ρούλα Κορομηλά και τόσες άλλες διάσημες ή δημοφιλείς Ελληνίδες τηλεπαρουσιάστριες!..
Έργα του Ήρωνα είναι τα «Πνευματικά» (σε δύο βιβλία, στα οποία μελετά μηχανικές κατασκευές που δούλευαν με αέρα, ατμό ή πίεση νερού), τα «Μηχανικά» (τρία βιβλία χρήσιμα σε αρχιτέκτονες: στο πρώτο μελετά την κινητική θεωρία και προβλήματα όπως με κεκλιμένα επίπεδα και γερανούς, στο δεύτερο τρόπους ανύψωσης βαριών αντικειμένων, στο τρίτο μεθόδους μεταφοράς αντικειμένων), τα «Βελοποιικά» (χειροβαλίστρας και άλλων πολεμικών μηχανών, κατασκευή και συμμετρία), τα «Κατοπτρικά», που ανήκουν στην οπτική (σε λατινική μετάφραση). Άλλα έργα του Ήρωνα είναι τα «Μετρικά» (όπου αποδεικνύει και το γνωστό τύπο του για το εμβαδόν τριγώνου· βλ. λ.Ήρωνα, τύπος), «Όροι των γεωμετρίας ονομάτων», «Γεωμετρούμενα», «Εισαγωγαί στερεομετρουμένων», στα οποία προστίθεται και το σύγγραμμα «Περί διόπτρας», όπου περιέχεται ένα κεφάλαιο σχετικό με την εύρεση της απόστασης μεταξύ Αλεξάνδρειας και Ρώμης, με χρήση της διαφοράς ώρας μεταξύ των στιγμών που είναι ορατή η έκλειψη της Σελήνης από τις δύο πόλεις.
Άλλα –δυστυχώς χαμένα σήμερα– έργα του είναι: «Περί τόξων» που αναφέρει ο Ευτόκιος και «Περί ισορροπιών» που αναφέρει ο Πάππος. Επίσης, οδηγίες του Ήρωνα για το πώς χρησιμοποιείται ο αστρολάβος, αναφέρονται σε μία πραγματεία του 10ου αιώνα πάνω στον ισλαμικό πολιτισμό.

Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα

Πέραν όλων αυτών, να σημειωθεί ότι ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς υπήρξε διευθυντής της περίφημης Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας, το πρώτο πολυτεχνείο που είχε ιδρυθεί στο Μουσείο για μηχανικούς. Λέγεται ότι ακολουθούσε την θεωρία των ατόμων και τη Μηχανική Σύνταξη του Φίλωνα.
Μερικές από τις Ιδέες του Κτησιβίου ήταν η βάση για κάποια από τα έργα του. Επί πλέον ήταν γνωστός και ως Ήρων ο Κτησιβίου (ως μαθητή, πιθανότατα, του μεγάλου μαθηματικού και εφευρέτη Κτησιβίου), και Ήρων ο Μηχανικός!...