Από τον Λουκιανό στη σύγχρονη τηλεόραση!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112940-1463
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 28/10/11 19:26
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Ελληνική Τηλεόραση, 00285-112940-1463
Περιγραφή:

Από τον Λουκιανό στη σύγχρονη τηλεόραση!..

Από τον καιρό που ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς  έθεσε για πρώτη φορά θέμα ενός είδους τηλεόρασης με τον καθρέπτη πάνω σ’ ένα πηγάδι όπου έβλεπες όλον τον κόσμο, μέχρι σήμερα, η τηλεόραση έχει γίνει ο αδιαμφισβήτητος παράγοντας ενημέρωσης του κόσμου σε όλο τον πλανήτη και το μέλλον της "καλπάζει" δυναμικά προς νέες τεχνολογικές εξελίξεις!.. 

Αριστερά: Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (περίπου 120 μ.Χ. → μεταξύ 180 και 192 μ.Χ.) ήταν σοφιστής και κυρίως μεγάλος συγγραφέας της Ύστερης Αρχαιότητας. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έθεσε για πρώτη φορά θέμα ενός είδους τηλεόρασης (δεξιά) με τον καθρέπτη πάνω σ’ ένα πηγάδι όπου έβλεπες όλο τον κόσμο!..

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ εδώ και πολύ καιρό την αξιόλογη και πολύ σοβαρή Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια κ. ΕΥΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ να μεταδίδει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα», ο νους μου ανέτρεξε μέσα στο χρόνο!.. Στους σταθμούς εκείνους που η τηλεόραση διέγραψε την δική της τροχιά μέσα στον μαγευτικό γαλαξία της ενημέρωσης!
Το έχουμε ξαναγράψει και θα το ξαναπούμε: Είναι γνωστό ότι στην ελληνική αρχαιότητα ένα ιδιαίτερο είδος χρηστηρίων (μαντείων) ήσαν τα λεγόμενα σκευομαντεία, νεκρομαντεία ή ψυχοπομπεία, τα οποία ήσαν συνδεδεμένα με την λατρεία των ηρώων ή των χθονίων θεοτήτων, όπως για παράδειγμα το μαντείο του Αμφιαράου στον Ωρωπό, του Αμφιλόχου και Μόψου στην Κιλικία, του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, του Κάλχαντος και Ποδαλειρίον στην Απουλία και αλλού.
Στους παραπάνω ναούς, όσοι ήθελαν να λάβουν χρησμό, και μάλιστα προς θεραπεία ασθενειών, «κατεκλίνοντο» (εκοιμώντο, κοιμόντουσαν δηλαδή) επί ενός δέρματος θυσιασθέντος ζώου στο ιερείο.
Ήταν κοινή η πεποίθηση, ότι οι θυσιάζοντες στους νεκρούς, όταν τους επικαλούσαν, κοιμώμενοι στους τάφους αυτών ή αγρυπνούντες, φαίνονταν τα είδωλα των πεθαμένων και τους έδιδαν τις ζητούμενες μαντείες!
Ο Λουκιανός, που ως γνωστό έζησε στον 2ον αιώνα μετά Χριστόν, μέσα στον Α΄ Λόγο της «Αληθούς Ιστορίας» του γράφει:
«Πάνω από ένα όβολο πηγάδι ήταν τοποθετημένοι ένας πολύ μεγάλος καθρέφτης. Όταν κατέβαινε κανείς στο πηγάδι, άκουγε όλα, όσα λέγονταν πάνω στη γη όταν κοίταζε στον καθρέπτη έβλεπε όλες τις πόλεις κι όλους τούς λαούς σαν να ήταν παρών»!!...
Είναι ν' απορεί κανείς πως ο Λουκιανός μας διαβεβαιώνει πως:
«Τότε είδα κι εγώ τούς οικείους μου και όλην την πατρίδα, εάν δε και εκείνοι με έβλεπαν, δεν έχω να πω κάτι πιο ασφαλές». («τότε και τούς οικείους εγώ εθεασάμην και πάσαν την πατρίδα, ει δε κακείνοι εμέ εθεώρουν, ουκ έχω το ασφαλές ειπείν»)!!...

Από τον Λουκιανό στη σύγχρονη τηλεόραση!..

Από την εποχή εκείνη του Λουκιανού του Σαμοσατέως μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι.
Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης, όπως γνωρίζει καλύτερα η κ. Εύη Φραγκάκη, αρχίζει το 1951 οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Για να μη τα πολυλογούμε, στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.
Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται το 1979. Μέχρι τότε η τηλεόραση πέρασε από πολλά στάδια. Το πρώτο και το κυριότερο ήταν η βασική ανακάλυψη της λειτουργίας της. Οι πρώτες προσπάθειες, αναφέρει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας έγιναν με εικόνα τηλεόρασης 30-γραμμών τη δεκαετία του 1930.

Η κ. Εύη Φραγκάκη με τον σύντροφο της ζωής της και εξαίρετο Έλληνα δημοσιογράφο κ. Δ. Κοτταρίδη, που είναι και συνάδελφός της στον ίδιο σταθμό (Αντέννα).

Κύλησε, λοιπόν, ο χρόνος και προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, όπου η κ. Εύη Φραγκάκη παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο.
Αναντίρρητα η εισβολή της ιδιωτικής τηλεόρασης στη ζωή των Ελλήνων είναι ένα γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού πεδίου της χώρας. Με την πάροδο λίγων μηνών το ένα τηλεοπτικό κανάλι μετά το άλλο εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, εκπέμποντας είτε πανελλαδικά είτε τοπικά και σήμερα έχουμε τόσα κανάλια «ων ουκ έστιν αριθμός», αλλά με πολύ λίγες και εκλεκτές Ελληνίδες παρουσιάστριες, όπως είναι η κ. Εύη Φραγκάκη,που μάς εντυπωσιάζει κάθε φορά όχι μόνο με τον σωστό τρόπο που παρουσιάζει το δελτίο, αλλά και (γιατί όχι;) με την ομορφιά και τη γοητεία της!...