Υπήρξε αρχαίος Έλληνας με το όνομα … Έφορος;

Κωδικός Πόρου: 00285-117509-677
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 07/07/11 15:16
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χιούμορ το Ελληνικόν!.., 00285-117509-677
Περιγραφή:

Υπήρξε αρχαίος Έλληνας με το όνομα … Έφορος;

Χαμογελάστε, αλλά είναι αλήθεια!.. Στην αρχαιότητα υπήρξε ένας Έλληνας που έφερε το όνομα … Έφορος! Πρόκειται για τον ιστοριογράφο Έφορο, γιο του Δημοφίλου, από την Κύμη της Αιολίδας και έζησε τον 4ο αιώνα προ Χριστού!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.. 

Αριστερά: Η γνωστή μας Κύμη. Δεξιά: Οι κυριότερες πόλεις της Αιολίδας ήταν δώδεκα εξ ου και «Αιολίδα η Δωδεκάπολη» οι: Αιγές, η Αιγιρόεσσα, το Γρύνειον, η Κίλλα, η Κύμη (πατρίδα του Έφορου), η Λάρισα η Αιολίς, η Μύρινα, το Νέο Τείχος, το Νότιο, η Πιτάνη, η Σμύρνηκαι η Τήμνος και που όλες συνασπίσθηκαν και δημιούργησαν Ομοσπονδία. Από τις παραπάνω πόλεις νωρίς η Σμύρνη αποσπάσθηκε από τους Ίωνες και αυτή με τις άλλες Ιωνικές πόλεις απετέλεσαν αντίστοιχα την Ιωνική Ομοσπονδία. .[Στην πάνω εικόνα: Ο Χάρτης του Αιγαίου του 200 π.Χ. H Κύμη (ή Φρικωνίς) ήταν αρχαία πόλη των Αιολέων στα βορειοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας].

Έφορος

Ιστοριογράφος, γιος του Δημοφίλου. Γεννήθηκε στην Κύμη της Αιολίδας το 405 π.Χ. και πέθανε το 334 π.Χ. Υπήρξε μαθητής του Ισοκράτη, αλλά δεν διακρίθηκε στη ρητορική. Περιόδευσε πολλές χώρες και είχε πρώτος την ιδέα να συγγράψει παγκόσμια ιστορία.

Το έργο του, με τον τίτλο «Ιστορίαι», διαιρεμένο σε 30 βιβλία, άρχιζε από το πρώτο καθαρά ιστορικό γεγονός, την κάθοδο των Ηρακλειδών, και προχωρούσε σε γεγονότα που κάλυπταν περίοδο 750 ετών, δηλαδή ώς την πολιορκία της Περίνθου (340 π.Χ.).

Χρησιμοποιούσε προγενέστερες πηγές που τις υπέβαλλε σε αυστηρό επιστημονικό έλεγχο και απέκλειε τη μυθολογία και τις ηρωικές γενεαλογίες.

Το έργο του Εφόρου –από το οποίο μόνο αποσπάσματα σώζονται– διακόπηκε από το θάνατό του, αλλά το συμπλήρωσε ο γιος του Τημόφιλος.

Όλοι οι μεγάλοι ιστορικοί χρησιμοποίησαν τις Ιστορίες του Εφόρου ως πηγή τους και μερικοί μάλιστα τις καταλεηλάτησαν.

Ο Πολύβιος λέει πως ο Έφορος ήταν καλύτερος στην περιγραφή των ναυμαχιών, ενώ υστερούσε στις κατά ξηράν μάχες, γιατί δεν είχε στρατηγικές γνώσεις. (*)

--------

(*) Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια «δομή».

Πάνω: Χάρτης του Αιγαίου (200 π.Χ.)