Τι λέει η Τίσσα; Τέρμα το κάπνισμα και οι γόβες-στιλέτο στα αρχαία θέατρα;

Κωδικός Πόρου: 00285-117517-103
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/04/11 19:16
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χιούμορ το Ελληνικόν!.., 00285-117517-103
Περιγραφή:

Τι λέει η Τίσσα; Τέρμα το κάπνισμα και οι γόβες-στιλέτο στα αρχαία θέατρα;

Το ότι έκοψαν το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους κα ιδίως στα αρχαία θέατρα, ήταν κάτι που άλλους χαροποίησε και άλλους μελαγχόλησε, όπως λέει η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός, Τίσσα Βασιλάκη!.. Αλλά να … ντουμανιάζουν ορισμένοι και να έχουμε καρδιοπάθειες ακόμη και στην ... Αυλή του Φαραώ, αυτό πάει πολύ!..

 

Η πανέμορφη, ταλαντούχος και σέξι Ελληνίδα ηθοποιός,Τίσσα Βασιλάκη, με όλα αυτά, που διάβασε, είπε ότι ... "η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο"!..

ΕΙΝΑΙ γεγονός, ότι με το κάπνισμα (1) σημαίνει ότι εκθέτω κάποιον ή κάτι σε καπνό. Πως υποβάλλω κάποιον ή κάτι στην επίδραση του καπνού.
Βεβαίως με το κάπνισμα εννοούμε κι άλλα πράγματα. Μαυρίζω, για παράδειγμα, κάτι με καπνό ή ότι εισπνέω τον καπνό ο οποίος παράγεται από αναμμένα φύλλα τού φυτού, που λέγεται καπνός, τα οποία βρίσκονται καταλλήλως επεξεργασμένα μέσα σε τσιγάρο ή σε πούρο ή τοποθετούνται μέσα σε τσιμπούκι ή πίπα!
Να ήταν, όμως, αυτά που έκαναν τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να λάβει τα διαβόητα «αντικαπνιστικά» (που μόνον αντικαπνιστικά δεν είναι) μέτρα; Μάλλον όχι.
Και τούτο διότι με το κάπνισμα σημαίνει ότι συντηρώ και τροφές με ειδική κατεργασία καπνίσματος («καπνίζω χοιρινό κρέας»), ενώ πολλοί δίνουν διάφορους άλλους ορισμούς («κάνει ό,τι τού καπνίσει», χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, «έτσι μού κάπνισε», έτσι σκέφθηκα ξαφνικά, έτσι ήθελα, λέει ο άλλος).
Ναι, άλλα με το κάπνισμα σημαίνει ότι αναδίδω καπνό, βγάζω καπνό («τα ξύλα είναι χλωρά και καπνίζουν», λέγαμε στο χωριό μας, το Βεσίνι Καλαβρύτων).
-- Καπνίστηκες; ρωτάει κάποιος.
--Τι να σου πώ; Πάντως καπνίζομαι, για να απαντήσουμε, σημαίνει εξάπτομαι, εξοργίζομαι! Κι αν θέλετε να προχωρήσουμε παρακάτω, με τον όρο «κάπνισμα» υπάρχουν κι άλλες έννοιες, όπως για παράδειγμα, θυσιάζω, προκαλώ διαταραχή με φωτιά («κάπνισσάν τε κατά κλισίας και δείπνον έλοντο»,διαβάζουμε στην «Ιλιάδα» του Ομήρου), καλύπτω με ομίχλη ή αισθάνομαι ενόχληση από τον καπνό.
Διαβάστε, όμως, τι λένε τα παρακάτω δημοσιεύματα, που μας έφερε η πανέμορφη, ταλαντούχος και (μεταξύ μας) πολύ ... σέξι Ελληνίδα ηθοποιός, Τίσσα Βασιλάκη, και τότε ίσως είναι η μόνη φορά που θα καταλάβουμε ότι … « η υπόθεση τραβάει τσιγάρο»!..

Με υπουργική απόφαση θα απαγορευτούν οι γόβες-στιλέτο στα αρχαία θέατρα.

Τέρμα οι γόβες-στιλέτο και το κάπνισμα στα αρχαία θέατρα
[14/05/2009]

Οι γόβες στιλέτο τέλος στα αρχαία θέατρα και με υπουργική απόφαση. Όπως και το κάπνισμα φυσικά. Ενώ «κόκκινη κάρτα» θα δείχνουν οι αρχαιολόγοι σε όσους καλλιτέχνες θα ονειρευτούν να ντύσουν την παράστασή τους με φτερά και πούπουλα, κεριά, πυρσούς, φελιζόλ, χαρτοπόλεμο ή σπόρους.

Τα μέτρα, που εγκρίθηκαν προχθές ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποτελούν σχέδιο υπουργικής απόφασης του Αντώνη Σαμαρά, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις.

Το σχέδιο, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει επίσης κόσμια συμπεριφορά κατά την είσοδο και παραμονή στους χώρους αυτούς. Ως εκ τούτου «δεν επιτρέπεται κατανάλωση τροφίμων και ποτών, η χρήση, χωρίς νόμιμη άδεια, τεχνητών μέσων αναπαραγωγής ήχου και μουσικών οργάνων, η ρύπανση και το κάπνισμα». Απαγορεύεται η είσοδος ατόμων «που βρίσκονται σε μέθη ή επήρεια ναρκωτικών ουσιών» και σε εκείνους που υπάρχει κίνδυνος να προσβάλουν την ευταξία, να προκαλέσουν ή να υποστούν ατύχημα.

Ιδιαίτερες οδηγίες δίνονται προς τους σκηνογράφους που έχουν δείξει κακή διαγωγή στο παρελθόν. Τους απαγορεύονται αυτονόητα πράγματα, αναγκαία όμως να ειπωθούν, όπως να κατασκευάζουν τα σκηνικά εν μέρει πάνω στις ορχήστρες των αρχαίων θεάτρων ή να τα στηρίζουν πάνω σε αρχαία μέλη. Απαγορεύονται όλες «οι εργοταξιακές δραστηριότητες, ιδίως οι ηλεκτροσυγκολλήσεις, οι ξυλουργικές εργασίες, οι εμπήξεις, η πριόνιση στοιχείων επί τόπου επάνω σε λίθους και η χρήση παντός είδους χρωμάτων για τη βαφή». Γιατί όλα αυτά έχουν συμβεί στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται τρεις μήνες πριν από την εκδήλωση μαζί με τα σχέδια-μακέτες των σκηνικών. (2)

Καρδιοπάθειες στην Αυλή του Φαραώ
[19/11/2009]

Η μούμια του Djeher, που έζησε την πτολεμαϊκή περίοδο, μπαίνει στον αξονικό τομογράφο

Ενδιαφέροντα για τον προσδιορισμό του ιστορικού και των αιτιών των καρδιακών παθήσεων είναι όπως φαίνεται τα αποτελέσματα της έρευνας μιας ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν 22 μούμιες, οι οποίες φυλάσσονται στο Μουσείο του Καΐρου. Τα άτομα αυτά έζησαν σε διαφορετικές ιστορικές φάσεις, σε ένα διάστημα που εκτείνεται από το 1981 π.Χ. μέχρι και το 334 μ.Χ., έχουν όμως ένα κοινό: ανήκαν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις των ευγενών και των ιερέων. Χαρακτηριστικά, η αρχαιότερη ανάμεσα στις μούμιες που εξετάστηκαν και διαγνώστηκαν με καρδιοπάθεια είναι η Rai, η ευγενής τροφός της βασίλισσας Ahmose-Nefertari, που έζησε στις αρχές της 18ης Δυναστείας, και πέθανε το 1530 π.Χ.

« Οι εύποροι έτρωγαν κρέας, και μάλιστα και παστό κρέας, οπότε αναμένεται ότι είχαν υπέρταση, αν και αυτό είναι απλώς εικασία», δηλώνει ο δρ Randall Thompson, καρδιολόγος στο Mid America Heart Institute του Kansas City.

Βέβαια πρέπει να ειπωθεί ότι η ηλικία θανάτου των μισών από τις μούμιες υπολογίζεται περίπου στα 45 χρόνια, όταν το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν κάτω από 50 την εποχή εκείνη.

Οι εξετάσεις έγιναν με αξονικό τομογράφο (CT scan). Ιστοί από καρδιακά και αιμοφόρα αγγεία σώζονταν σε 16 μούμιες, και σε εννέα από αυτές παρατηρήθηκε πιθανή σκλήρυνση ή φραγή στις αρτηρίες, ενώ μία υπέστη καρδιακή προσβολή, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν το συμβάν απέβη και μοιραίο.

Εντυπωσιακές όμως είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες και οι ομοιότητες της κλινικής εικόνας των αρχαίων καρδιοπαθών τους με εκείνη των σύγχρονων Αιγυπτίων με ανάλογα καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τον δρα Michael Miyamoto, του Πανεπιστημίου της California στο San Diego, οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν με την ομοιότητα της φραγής των αρτηριών όπως εμφανίζεται στις μούμιες και τους σύγχρονους ασθενείς. «Ίσως η ανπα΄τυξη της αρτηριοσκλήρωσης αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης μας», προσθέτει.

Σχετικά με το θέμα, ο δρ Thompson αναφέρει: «Έχουμε την αντίληψη ότι οι καρδιακές παθήσεις οφείλονται σε φαινόμενα του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως το πρόχειρο φαγητό, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι αυτές οι μόνες αιτίες για φραγή των αρτηριών».

Ένας άλλος επιστήμονας, ο δρ. Samuel Wann του Wisconsin Heart Hospital στο Milwaukee συμπληρώνει: «Με τη σύγχρονη δίαιτα όλοι ζούμε κατά κάποιο τρόπο στην Αυλή του Φαραώ!».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε οικονομικά από τη γερμανική εταιρία Siemens AG, την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου, και το Mid-America Heart Institute. Τα γενικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη σε συνέδριο της American Heart Association, ενώ τα αναλυτικά αποτελέσματα δημοσιεύονται στο παρόν εβδομαδιαίο τεύχος του Journal of the American Medical Association. (3)

Με όλα αυτά που διαβάσαμε, βρε παιδιά, θα δικαιολογήσουμε ή όχι την Τίσσα Βασιλάκη, που είπε ότι ... "η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο";

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1). κάπνισμα το (AM κάπνισμα) [καπνίζω]· 1. η εκπομπή καπνού από καιόμενη ύλη προς κάποιον ή προς κάτι («πού τα μύρα και τα μάταια καπνίσματα», Ιωάνν. Χρυσ.)· 2. ο εξαγόμενος καπνός («το κάπνισμα τής σόμπας μαύρισε τον τοίχο»)· || (νεοελλ.) 1. η εισπνοή και εκπνοή τών καπνών καύσιμου φυτικού υλικού και ειδικά φύλλων τού φυτού καπνός τα οποία είναι παρασκευασμένα υπό μορφή τσιγάρων, πούρων ή τοποθετούνται σε πίπα και η συναφής έξη («απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους»)· 2. η συντήρηση τροφίμων με καπνό ύστερα από ειδική κατεργασία· 3. η καταπολέμηση τών ασθενειών τών φυτών με αέρια καπνού· 4. η εμφύσηση καπνού στην κυψέλη τών μελισσών με σκοπό να γίνουν ακίνδυνες κατά την εξαγωγή τής κηρήθρας· 5. μέθοδος που εφαρμόζεται από κυνηγούς για εξαναγκασμό εξόδου τών θηραμάτων από τις φωλιές τους με την εμφύσηση καπνού σ' αυτές· 6. λαϊκό μαγικό μέσο για την απομάκρυνση κακοποιών πνευμάτων· || (μσν.) το θυμιάτισμα.

(2)Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 14/5/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=44064

(3)Πηγή: Discovery News, 18/11/09 (Z.Ξ.)