Τι γνώριζαν –λέει- οι αρχαίοι για το φυτό κρίταμο;

Κωδικός Πόρου: 00285-117502-1105
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/09/11 23:55
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Χιούμορ το Ελληνικόν!.., 00285-117502-1105
Περιγραφή:

Τι γνώριζαν –λέει- οι αρχαίοι για το φυτό κρίταμο;

Μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο της πανέμορφης ηθοποιού, Πέπης Τσεσμελή, για τη μαγειρική, διαβάστε πώς ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ό,τι πρέπει για μια ωραία σαλάτα!.. Ακόμη και σήμερα, όπως και στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το κρίταμο σερβίρεται στις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως με το όνομα «αρμύρα», λόγω της μεγάλης νοστιμιάς της!..


Αριστερά: Το κρίταμο, πιο γνωστό σε όλους τους φίλους της ελληνικής παραλίας με το όνομα «αρμύρα», που γίνεται μια πολύ νόστιμη σαλάτα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!.. Δεξιά: Η πανέμορφη και αστραφτερή ηθοποιός, Πέπη Τσεσμελή, καθώς προετοιμάζεται (είναι αλήθεια με αρκετά νάζια) για το βιβλίο της, τον καινούργιο Τσελεμεντέ!..

Κρίταμο: (Κρίθμον το παραθαλάσσιο - Crithmum maritimum)

Ο γράφων δεν γνωρίζει ακόμη τι περιέχει το νέο βιβλίο της Ελληνίδας καλλονής, Πέπης Τσεσμελή, αλλά και πόσες μυστικές συνταγές θα περιλαμβάνει σ' αυτό. Σίγουρα θα είναι  μία έκπληξη ο νέος Τσελεμεντές της!.. Ναι!.. Ναι!... Ναι!.. Όπου νάναι σκάει μύτη ο ... Τσεσμελεντές!!!..  Όπως τ' ακούτε: Τσεσμελεντές!!!...

Εκπλήσσεται όμως κανείς με όλα όσα γνώριζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για τα βότανα!.. Για το πλούσιο φυτικό βασίλειο της Ελλάδος, όπως για παράδειγμα το φυτό κρίταμο, που έχει τόσες πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!..

Τι είναι, όμως, το κρίταμο;

Πρόκειται για ένα μικρό φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια και αμμουδερά μέρη. Τα φύλλα του έχουν ασπροπράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Τα άνθη του βγαίνουν το καλοκαίρι και σχηματίζουν "σκιάδιο". Ο βλαστός και τα φύλλα του όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά.

Στη Μάνη φυτρώνει στις πολλές βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων και στις διαβρωμένες πέτρες της ακτής.

Στη παραλία «Πανταζί» του Αγίου Νικολάου στο Δήμο Λεύκτρου, η παρουσία τού φυτού είναι εντυπωσιακή αφού φύεται στους βράχους στην άκρη της αμμουδερής παραλίας, όπως και στη παραλία του «Φονέα», κοντά στη Καρδαμύλη.

Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον».

Κι όχι μόνο!

Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ό,τι πρέπει για μια ωραία σαλάτα.

Ακόμη και σήμερα, όπως και στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το κρίταμο σερβίρεται στις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως με το όνομα «αρμύρα». Γίνεται επίσης τουρσί, μέσα σε ξίδι και άλμη και συνοδεύει ευχάριστα τα θαλασσινά μεζεδάκια.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι!.. (1)

Πώς τρώγεται το φυτό κρίταμο ή «αρμύρα»;

Αφού μαζέψουμε -λέει- το κρίταμο, διαλέγουμε τους τρυφερούς βλαστούς, βράζουμε νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τους βλαστούς που διαλέξαμε πριν και το αφήνουμε να βράσει μερικά λεπτά. (Δεν το αφήνουμε πολύ ώρα να βράζει γιατί θα λιώσει, το τσεκάρουμε και μόλις μαλακώσει το βγάζουμε).

To δοκιμάζουμε να δούμε αν θέλει αλάτι, πράγμα σπάνιο μιας και έχει αρκετή αρμύρα από μόνο του αφού ζει δίπλα στην θάλασσα.

Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα μια στρώση από το κρίταμο που βράσαμε, ψιλοκόβουμε σκόρδο και το ρίχνουμε από πάνω.

Ξαναβάζουμε άλλη μια στρώση κρίταμο και από πάνω πάλι ψιλοκομμένο σκόρδο, συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να τελειώσει όλο το κρίταμο.

Αφού είναι έτοιμο μέσα στο μπολ ρίχνουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστεί το κρίταμο, βάζουμε και λίγο λαδί ίσα-ίσα να σκεπάσουμε την επιφάνεια.

Μετά το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε όλη νύχτα, την επόμενη μπορούμε να το σερβίρουμε.

Είναι ιδανικό για να συνοδεύει ούζο ή τσίπουρο και θαλασσινά.

Στην υγειά σας!... (2)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Βασική πηγή: www.mani.org.gr
2. Βασική πηγή: www.fagadiko.gr

Η Πέπη Τσεσμελή καθώς μάς οδηγεί στην κάβα της!.. Είπαμε: Το κρίταμο είναι ιδανικό για να συνοδεύει ούζο ή τσίπουρο και θαλασσινά!... Εσείς είπατε τίποτε;