Τον καιρό που στέλναμε τις ευχές μας στο χαρτί…

Κωδικός Πόρου: 00285-117418-251
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 29/04/11 14:37
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117418-251
Περιγραφή:

Τον καιρό που στέλναμε τις ευχές μας στο χαρτί…

Η ηλεκτρονική εποχή δυστυχώς δεν έχει μόνο τα καλά, αλλά και τα άσχημά της. Ουσιαστικά κατάργησε ακόμη και την αλληλογραφία των ανθρώπων, που κάποτε έστελναν επιστολές και «καρτ ποστάλ» με ευχές πάνω στο χαρτί… Σήμερα με τα κινητά και τα e-mail χάσαμε την ανθρωπιά, που αποτυπωνόταν στα γράμματα και τις ευχετήριες κάρτες!.. 

ΕΟΡΤΗ της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα!.. Μια ακόμη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, που όσο περνάει ο καιρός οι άνθρωποι λησμονούν γιατί μας έχει επηρεάσει η σκληρή και ανελέητη πραγματικότητα. Η καθημερινότητα.

Θυμήθηκα τα παλιότερα χρόνια, τότε που ήμουν νέος στην ηλικία και περιμέναμε τον ταχυδρόμο του χωριού να μας φέρει κανένα γράμμα ή καμιά καθυστερημένη πασχαλιάτικη κάρτα κυρίως από ανθρώπους της ξενιτιάς, αλλά και από οικεία πρόσωπα που ήσαν στρατευμένα σε μακρινές περιοχές της Ελλάδος.

Μην κοιτάζετε σήμερα που οι αποστάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Τον καιρό εκείνο, για παράδειγμα, για να κάνεις ένα ταξίδι από το χωριό μου έξω από τα Καλάβρυτα για Αθήνα χρειαζόσουν μία ολόκληρη μέρα αλλάζοντας πέντε φορές όχημα!

Ήθελες δύο λεωφορεία, που έκαναν μεταξύ τους ανταπόκριση στο μέσον της οδού προς Καλάβρυτα, δύο αμαξοστοιχίες (τον οδοντωτό Καλάβρυτα μέχρι Διακοπτό, και το τραίνο των ΣΠΑΠ από Διακοπτό στην Αθήνα) και ένα πειρατικό ταξί για να πας από τον σταθμό του τραίνου των Αγίων Αναργύρων, όπου κατεβαίναμε, μέχρι τον προορισμό σου!..

Αυτός κα ο λόγος που πολλές φορές τα γράμματα καθυστερούσαν. Ακόμη και σήμερα διαβάζουμε περιστατικά με επιστολές που έχουν χαθεί ή που πηγαίνουν στον προορισμό τους μετά από δεκάδες χρόνια. Θα διαβάσατε προ ημερών για ένα γράμμα που έλαβε μία ομογενής μας μετά από 46 χρόνια!.

«Σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια ταξίδευσε από την Αθήνα μια καρτ ποστάλ, με φόντο την Ακρόπολη, για να μεταφέρει τις πασχαλιάτικες ευχές στον παραλήπτη της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την ευχετήρια κάρτα που απέστειλε στις 20 Απριλίου 1965 ο Ιωάννης Σιταράς, από την Αθήνα, στην εγγονή του, Βασιλεία Σιταρά-Μαζότα, στο Κονέκτικατ, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης…» (!!)

Σαν σήμερα, λοιπόν, της Ζωοδόχου Πηγής, όπως λέμε, είχα λάβει μία καθυστερημένη πασχαλιάτικη (πασχαλινή, αν θέλετε) «καρτ-ποστάλ», όπως αυτή που δημοσιεύουμε, από το Μεσολόγγι, όπου υπηρετούσε ο αδελφός μου, ο Θεόδωρος, ο οποίος ήταν πολύ καλλιγράφος (δυστυχώς τον χάσαμε πέρυσι το Καλοκαίρι)!.. Τα γράμματά του ήσαν τόσο όμορφα και η κάθε λέξη, που έγραφε, ήταν ένα πραγματικό στολίδι γραφής!

Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τι χαρά αισθανόμουν όταν λάμβανα παρόμοια γράμματα ή «καρτ-ποστάλ» από διάφορους συγγενείς ή φίλους. Σε συγκινούσε, βρε παιδί μου, η ανθρωπιά και χαιρόσουν την ωραία γραφή, την ελληνική γλώσσα!

Σήμερα, δυστυχώς, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής γραφής, όλα αυτά χάθηκαν!.. Ίσως να μετρούνται στα δάχτυλα της μιας χειρός άνθρωποι, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν με παρόμοιες επιστολές, όπως ο φίλος μου ο κ Θωμάς Δασκάλου, ο γνωστός Αρχιτέκτων των Τρικάλων, ο οποίος είχε την καλοσύνη προ ολίγων μηνών να μου στείλει μια παρόμοια επιστολή – πραγματικό έργο τέχνης!

Τα χρόνια κυλάνε σαν καιρό κι οι μήνες σαν αυλάκι, λέμε στο χωριό μου!..

Ευτυχώς, τουλάχιστον, που ο Θεός μάς χάρισε ένα από τα ωραιότερα δώρα της φύσης: τη μνήμη!..

Αυτή που μας κάνει πολλές φορές να θυμόμαστε τα παλιά και να νοσταλγούμε με συγκίνηση όλα εκείνα τα ωραία, τα υπέροχα χρόνια της νεανικής μας ηλικίας!

Και πάλι: Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!..

Με πραγματική συγκίνηση

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011