Το όνειδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115638-8377
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 19/03/16 19:32
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115638-8377
Περιγραφή:

Το όνειδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!..

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.» (Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδος)

ΧΩΡΙΣ αμφιβολία ζούμε στιγμές ιστορικές. Στιγμές οι οποίες καταγράφονται λεπτό προς λεπτό από τους ηγέτες των 28 Ευρωπαϊκών κρατών που συμμετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ας θυμηθούμε τι είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος προσερχόμενος στη Σύνοδο:

«Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε – ή ακόμα και να σταματήσουμε – τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σταθερή, νόμιμη οδό μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων (relocation), καθώς και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Επίσης, ελπίζω ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα θα βρίσκονται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τέλος, αναμένω σήμερα να ληφθεί απόφαση συνδρομής της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στα βόρεια σύνορά μας, στην Ειδομένη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των μονομερών ενεργειών κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού» και θεωρώ ότι πρόκειται για όνειδος για τον κοινό μας πολιτισμό. Οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση για αποκλιμάκωση αυτής της πολύ κακής κατάστασης και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να παράσχουμε μια πρώτη βοήθεια και φιλοξενία – όπως κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες – αλλά ταυτόχρονα και για να επιταχύνουμε τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, των προσφύγων, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.»

Δεν μπορεί να το πιστέψει κανείς!.. Η Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και ιδεών, φόρεσε τα αγκαθωτά συρματοπλέγματά της ματώνοντας ανθρώπους και συνειδήσεις!

Ποιος θα το πίστευε! Οραματιστές ηγέτες όπως οι Κόνραντ Αντενάουερ, Γιόζεφ Μπεχ, Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Βάλτερ Χάλσταϊν, Σίκο Μάνσχολτ, Ζαν Μονέ, Ρομπέρ Σουμάν, Πωλ-Ανρί Σπάακ, Αλτιέρο Σπινέλι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι άλλα είχαν στοχαστεί κα άλλα είδαμε σήμερα εμείς οι επίγονοί τους!

Οι οραματιστές ηγέτες που διαβάσαμε ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζούμε σήμερα. Χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίησή τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη και η σταθερότητα που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο που ζούμε. Από αντιστασιακοί μέχρι δικηγόροι, οι ιδρυτές της ΕΕ συνιστούσαν μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων με κοινά ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Πλέον των ιδρυτών της ΕΕ, πολλοί άλλοι εργάστηκαν άοκνα και ενέπνευσαν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ενότητα αυτή για τους ιδρυτές της ΕΕ είναι συνεπώς ένα έργο σε εξέλιξη.

Αλλά ποια εξέλιξη; Ο Αντενάουερ, για παράδειγμα,έμεινε μακριά από τις ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις που προσέλκυαν πολλούς συνηλικιώτες του και επιδίωκε σταθερά να εμπνεύσει στους συμπολίτες του εργατικότητα και τάξη και να τους ενσταλάξει τα χριστιανικά ήθη και αξίες. Και σήμερα τι βλέπουμε; Ένα απέραντο τείχος κοφτερών συρματοπλεγμάτων κατά μήκος της «Βαλκανικής Οδού»! Το όνειδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!..

Τι άλλο να πει κανείς; Αν δεν πέσουν σύντομα τα τείχη, καληνύχτα Ευρωπαϊκή Ένωση!.. Καληνύχτα Ευρώπη!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016