Το μήνυμα της Σίβυλλας…

Κωδικός Πόρου: 00285-117347-689
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 09/07/11 14:06
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117347-689
Περιγραφή:

 Το μήνυμα της Σίβυλλας…

Δεν ξέρω ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι απεργάζονται σενάρια επιστροφής στην πολιτική σκηνή του τόπου του κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά έχουμε την υποψία ότι κάποιες διαρροές δεν πρέπει να είναι τυχαίες, για να θυμηθούμε και μια γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση. Ωστόσο, υπάρχει ένα σιβυλλικό μήνυμα που χρήζει πολλών ερμηνειών και παραπέμπει τους συλλογισμούς μας στο ιστορικό παρελθόν!..

Η (αναμενόμενη;) επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην πολιτική σκηνή του τόπου, θυμίζει μια άλλη επιστροφή ενός άλλου αρχηγού, του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή (23 Ιουλίου 1974)!.. Κι όπως λένε πολλοί: Η Ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται, αλλά με άλλα πρόσωπα!..

 ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι με το όνομα του κ. Κ. Καραμανλή παίζονται πολλά παιχνίδια το τελευταίο διάστημα στο χώρο της κεντροδεξιάς, εν αγνοία (;) του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος –υποτίθεται- δεν εγκρίνει και δεν υιοθετεί κινήσεις που τον φέρνουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Όμως, η σεναριολογία καλά κρατεί και απλά κατά καιρούς προκαλεί αναταράξεις στην πολυκατοικία, παρά το γεγονός ότι η νυν ηγεσία της Ν.Δ. προσπαθεί να παραμείνει ατάραχη.

Το γράφει και σήμερα «Το Βήμα»:

«Η κίνηση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της Ν.Δ. κ. Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος θεωρείται ξένο σώμα από τη σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εμφανιστεί ξαφνικά τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα και να μιλήσει για την ανάγκη επιστροφής του κ. Καραμανλή μετά τις εκλογές για να ενώσει την κεντροδεξιά σε ένα κόμμα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο παρασκήνιο.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί ανάξιο να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά, εντούτοις στην ευρύτερη κεντροδεξιά οικογένεια ξεκίνησε μια συζήτηση για το χρονικό σημείο της παρέμβασης, τη σκοπιμότητά της και για το ποιος μπορεί να ευνοηθεί από μια τέτοια σεναριολογία.

Στο επιτελείο του κ. Καραμανλή ξαφνιάστηκαν με τη συγκεκριμένη αναφορά και τακτικοί του συνομιλητές, έλεγαν ότι δεν δίνουν καμία σημασία και δεν θέλουν ούτε καν να σχολιάσουν.

Άλλα στελέχη και βουλευτές, μιλούσαν για το προσωπικό άγχος του κ. Βουλγαράκη να δείξει ότι είναι παρών στην πολιτική και αυτός είναι ένας πολιτικός που υπερασπίζεται ένα πρόσωπο που αποτελεί ακόμα για πολλούς σημείο αναφοράς στη Ν.Δ.»

Είναι αλήθεια ότι η αναφορά του κ. Γ. Βουλγαράκη ήρθε να ενισχύσει αυτά που λέει κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος ξαφνικά «διέγνωσε» ότι ο κ. Καραμανλής είναι αυτός που μπορεί να ενώσει την κεντροδεξιά.

Δεν ξέρω αν ισχύει κι εδώ για τον κ. Βουλγαράκη η παροιμία «ο πεινασμένος καρβέλια βλέπει», αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο κ. Καρατζαφέρης βάλλει συχνά κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι εάν ήταν στη θέση του ο κ. Καραμανλής, πιο ώριμος πια, θα ήταν άλλα τα αποτελέσματα. «Είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει περιθώριο να επιστρέψει. Ο κόσμος ξεχνάει. Να θυμίσω ότι ο μπάρμπας του έφυγε ως Τριανταφυλλίδης και επέστρεψε ως εθνάρχης» είπε.

Ένα είναι βέβαιο και ας το πούμε κάποτε ανοιχτά: Ο κ. Αντώνης Σαμαράς κάνει την παράταξή του αβέβαιη και αμφιλεγόμενη στο γεγονός ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη, κρυστάλλινη, διαυγή και πάνω απ’ όλα ισχυρή θέση υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, όπως θα έκανε στη θέση του η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο.

Επιχειρήματα του τύπου «είμαστε σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα», «καλοδεχούμενες οι εκλογές», «δεν είναι στο χέρι μας να τις επιβάλουμε» και η τελευταία "χλωμή" έως αβέβαιη θέση του κ. Σαμαρά υπέρ των πρόωρων εκλογών, που αναμασούν συνεχώς οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, δεν πείθουν κανένα– για να μη πούμε υποτιμούν κιόλας τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, που καταλαβαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς ακολουθεί την «πολιτική του ώριμου φρούτου», ώστε α) η κυβέρνηση να περάσει όλα τα φιλο-μνημονιακά μέτρα, που θ’ αναγκαζόταν να λάβει ο ίδιος ς νέος Πρωθυπουργός (π.χ. Μεσοπρόθεσμο, Μνημόνιο 2 κλπ) και β) ο Αρχηγός της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σιγουρέψει καλύτερα τη εκλογική θέση του.

Αυτή η στάση, όμως, έχει κλονίσει πολλούς οπαδούς του κόμματος ή τουλάχιστον εκείνων, που διάκεινται ευμενώς προς τον χώρο αυτό και επιθυμούν πρόωρες εκλογές, για να γλιτώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από τα χειρότερα. Κι αυτό μη το λησμονεί ποτέ ο κ. Σαμαράς με τα μισόλογά του. Αυτός και ο λόγος που τα ποσοστά του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

Προς το παρόν ας σταθούμε σε μια σιβυλλική φράση η οποία για πολλούς θέλει ή χρήζει πολλών ερμηνειών:

«Να το πούμε κι αυτό λοιπόν αφού δεν είναι σαφές: Άλλο πράγμα είναι να είσαι αρχηγός και άλλο να είσαι ηγέτης. Αρχηγός μπορεί να γίνει ο καθένας που φτιάχνει ένα κόμμα -έστω και στα χαρτιά! Τον ηγέτη τον επιλέγει ο λαός στις εκλογές. Λεπτή διαφορά, αλλά ουσιώδης».

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011