Της Επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, λέει…

Κωδικός Πόρου: 00285-117374-511
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 12/06/11 16:32
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117374-511
Περιγραφή:

Της Επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, λέει…

Ενώ η Εκκλησία μας και όλοι οι χριστιανοί του κόσμου σήμερα εορτάζουν την ημέρα της Επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, στην Ελλάδα φαίνεται ότι το πνεύμα έχει οπισθοχωρήσει πολύ και η ύλη έχει κυριαρχήσει επ’ αυτού!.. Τώρα, αν κάποιοι από τους συμπολίτες μας, τους δήθεν μορφωμένους, ή κάποιοι πολιτικοί, που μεταφέρουν το σαρκίον τους από κανάλι σε κανάλι, «μάς πουλάνε πνεύμα», αυτό είναι «άλλου παπά βαγγέλιο»!..

ΤΗΣ Πεντηκοστής, λέει, σήμερα και η χριστιανική αυτή εορτή ονομάζεται έτσι διότι -κατά την Καινή Διαθήκη- έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Ένα γεγονός το οποίο συνέβη την πεντηκοστή ημέρα από της Ανάστασης του Ιησού Χριστού (Πράξεις β' 1-41). Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού οι Χριστιανοί εορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εορτή της Πεντηκοστής και αυτό διότι θεολογικά η ημέρα αυτή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση την ημέρα της Πεντηκοστής έλαβε χώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 120 μαθητές (περιλαμβανομένων και των αποστόλων του Ιησού) όπου, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν το Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες (γλωσσολαλιά) «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», γεγονός που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη Εορτή των Εβδομάδων (ή Εορτή του Θερισμού)!..

Τι είναι, όμως, το πνεύμα; Οι γλωσσολόγοι μας λένε πως είναι η ψυχή και οι λειτουργίες της, ο ψυχικός κόσμος, σε αντιδιαστολή προς τη σάρκα, την ύλη και τον υλικό κόσμο!... Ο νους και οι ικανότητές του, η ευφυΐα, ο λόγος!.. Καθετί το άυλο, το ασύλληπτο με τις αισθήσεις, καθετί που βρίσκεται εκτός τού αισθητού κόσμου, εκτός τής ύλης («πνεύμα ο Θεὸς και τους προσκυνούντας αυτὸν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν», λέει η Καινή Διαθήκη).

Κι όχι μόνο!.. Η πνοή τής ζωής!.. Η ζωοποιός αρχή!.. Η βούληση, η θέληση, η ψυχική διάθεση!..

Κάποιοι χρησιμοποιούν και ωραία φραστικά επιχειρήματα για να δώσουν έμφαση στο πνεύμα! «Στις διαπραγματεύσεις –λέει- επικράτησε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης»!.. «Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής», λέει η Γραφή!

Ακόμη και στη γλώσσα μας ποιος λησμονεί τα «πνεύματα», τα σημεία τού γραπτού λόγου που είναι γνωστά ως «δασεία» και ως «ψιλή» και τών οποίων η παρουσία σήμαινε ότι στη συγκεκριμένη συλλαβή, εκτός από την προφορά τού κύριου φθόγγου, εκπέμπονταν από το στόμα τού ομιλητή και μια ποσότητα αέρα, η οποία στην πρώτη περίπτωση, τής δασείας, ήταν εμφανής και στη δεύτερη περίπτωση, τής ψιλής, ήταν ανεπαίσθητη; Βλέπετε και σεις την πραγματική επιστημονική διάσταση της ελληνικής γλώσσας!

Σήμερα, όμως, που μιλάμε για το «Άγιο(ν) Πνεύμα», εννοούμε το τρίτο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδας το οποίο αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό τού Χριστιανισμού και είναι Ομοούσιο και Ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα, διακρινόμενο από αυτά κατά την υπόσταση («και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το ζωοποιόν, το εκ τού Πατρὸς εκπορευόμενον»).

Κάποιοι άλλοι μιλάνε για «πνεύμα Θεού» και «πνεύμα Κυρίου»!.. Η θεία δύναμη, η θεία βούληση, ενώ οι θεοφοβούμενοι αναφέρονται και στα λεγόμενα «άχραντα πνεύματα»·! Ακόμη και οι άγγελοι έχουν τον δικό τους προσδιορισμό: «καλό πνεύμα» ο άγγελος, ο φύλακας της ζωής μας, «κακό(ν) πνεύμα» ο δαίμονας, ο διάβολος, ο σατανάς!..

Ο Ιησούς Χριστός, θέλοντας να δώσει την δική του πραγματική διάσταση στους ταπεινόφρονες και τους καταφρονεμένους είπε την περίφημη φράση: «Μακάριοι οι πτωχοί τώ πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 5,3)!..

Αλλά και οι φιλόσοφοι όταν μιλούν για πνεύμα το λένε αφ' ενός για να χαρακτηρίσουν την αρχή τής ζωής, την ψυχή και τα ψυχικά φαινόμενα, σε αντιδιαστολή προς το σώμα και την ύλη, και, αφ' ετέρου για να δηλώσουν τον νου, τον λόγο, το αντίθετο τής ύλης, την νοούσα πραγματικότητα και το νοούν υποκείμενο, σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με το νοούμενο αντικείμενο!

Μήπως, όμως και οι μαρξιστές το αγνοούν; Με τον όρο πνεύμα εννοούν την υπαρξιακή ανακλαστική οντότητα, ένα παράγωγο τού υλικού. Πως είναι και αυτό προϊόν τής ιστορικο-κοινωνικής εξέλιξης και ανάπτυξής του, συνώνυμο τής συνείδησης, τής νόησης, τής νοημοσύνης, τής σκέψης, τού λογικού!

Οι σημερινοί πολιτικοί έχουν κι αυτοί τον δικό τους πνευματικό λόγο. Παντού μιλούν για «το πνεύμα τού νόμου», οι πνευματικοί άνθρωποι για «το πνεύμα τού συγγραφέα», ενώ για τους πνευματιστές πνεύμα είναι η ψυχή του νεκρού η οποία, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να επικοινωνήσει με ζωντανούς και νεκρούς!

Αναμφίβολα το πνεύμα σημαίνει και χιούμορ, εύθυμη διάθεση, όπως ακριβώς έχουν πολλοί άνθρωποι, που θεωρούνται ή χαρακτηρίζονται «πνευματώδεις»!

Τώρα, αν κάποιοι συμπολίτες μας, δήθεν μορφωμένοι και πολύ-σπουδασμένοι ή διάφοροι πολιτικοί «μάς πουλάνε πνεύμα» και το παίζουνε «ξερόλες» ή ομιλούν επί παντός επιστητού για να τους δείχνει συνεχώς η τηλεόραση ώστε να … ταλανίζουν το δικό μας πνεύμα, αυτό είναι «άλλου παπά βαγγέλιο»!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011