Τι πιστεύει τελικά ο λαός;

Κωδικός Πόρου: 00285-117422-224
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/04/11 15:42
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117422-224
Περιγραφή:

Τι πιστεύει τελικά ο λαός;

Πολλά τα δημοσιεύματα για μία δημοσκόπηση, όπου οι μισοί  Έλληνες έδειξαν να πιστεύουν στην Ανάσταση και οι άλλοι μισοί όχι. Κι ο καθένας, ανάλογα με την φιλοσοφία του, άρχισε να βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο!.. Τελικά τι πιστεύει, αλήθεια, ο λαός;

 

Χριστός Ανέστη!..

Διάβασα κι εγώ την διαβόητη δημοσκόπηση που δημοσίευσαν όλες σχεδόν οι εφημερίδες και τα blogs στο διαδίκτυο. Και είδα αυτό που διάβασαν όλοι. Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν στην Ανάσταση και οι μισοί όχι. Ό,τι διαβάζαμε εδώ και χρόνια και ό,τι θα διαβάζουμε εις το διηνεκές!

Άρχισαν, λοιπόν, τις … θριαμβολογίες όλοι οι εραστές του υλισμού!.. «Μειώθηκε η θρησκευτικότητα των Ελλήνων», «Δεν πιστεύουν πια οι Έλληνες», κλπ., κλπ., κλπ.

Ένα πολύ γνωστό blog μάλιστα δημοσίευσε την είδηση δύο φορές κάνοντας το εξής αντιδεοντολογικό: Ανάρτησε όπως ακριβώς είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής του Πάσχα, που έλεγε «Πιστεύει στην Ανάσταση το 40% των Ελλήνων», και έβαλε δικό του τίτλο: «Μειωμένη η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων» (!!). Αυτά περί ώραν 12.41΄

Το ίδιο το blog, λοιπόν, 4 ώρες νωρίτερα, δηλαδή περί ώραν 08.53΄, είχε αναρτήσει το ίδιο δημοσίευμα με τίτλο: «Πιστεύουμε, αλλά δεν εκκλησιαζόμαστε» (!!!)... Τι να πιστέψουμε τώρα από τα δύο δημοσιεύματα του ιδίου -και πολύ γνωστού- blog, που έγιναν την ίδια μέρα με διαφορά 4 ωρών;

Ιδού, λοιπόν, πώς γίνεται η ενημέρωση!.. Ανάλογα με τα κέφια ή τις διαθέσεις, που έχει εκείνη τη στιγμή ο «δημοσιογράφος»!...

Έλα, όμως, που το βράδυ της Αναστάσεως η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική!..  Όχι απλά ο κόσμος κατέκλυσε κυριολεκτικά τους Ορθόδοξους ή Καθολικούς Ναούς (φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων συνέπεσε την ίδια μέρα με τους Καθολικούς), αλλά τα δελτία ειδήσεων όλων σχεδόν των τηλεοπτικών σταθμών μετέδιδαν ρεπορτάζ και ειδήσεις απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο (ιδίως στην ορθόδοξη Ρωσία), όπου οι εκκλησίες ήταν κατάμεστες από κόσμο, ενώ τα ήθη και τα έθιμα της πασχαλιάς γιορτάστηκαν όχι απλά με ξεχωριστή λαμπρότητα, αλλά και με τη συμμετοχή πολύ (μα πολύ) περισσότερου κόσμου (!!!).

Πιστεύει, λοιπόν, ή όχι ο κόσμος στην Ανάσταση; Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

Το θέμα της πίστης, εκλεκτοί μου φίλοι και φίλες, δεν ανάγεται στην όποια δημοσιογραφική ή επιστημονική ανάλυση του κάθε ερευνητή. Ακόμη περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα καθαρά μεταφυσικό, όπως είναι η μετά θάνατον ζωή.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που λέγεται πίστη. Και η πίστη δεν είναι μια χειρουργική κλίνη όπου βάζεις τον ασθενή επάνω και αφαιρείς όγκους ή προσθέτεις ράμματα.

Η πίστη, όπως και το θαύμα, πάνω απ’ όλα είναι βίωμα, συναίσθημα, πεποίθηση, καταλάγιασμα φιλοσοφίας και προσωπικής εμπειρίας. Δεν είναι θέμα «επιστημονικής αποδείξεως», που θέλουν κάποιοι περίεργοι παραδοξολόγοι ή κενολόγοι, ούτε τι λέει ο ένας ή ο άλλος δημοσιογράφος ή δημοσιογραφίσκος. Είναι ο δίαυλος επικοινωνίας που ανοίγει ο καθένας μας με τον Θεό.

Αλλά, όλα αυτά μη μάς εκπλήσσουν. Η επιχείρηση αποχριστιανισμού της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ορθόδοξης Ελλάδος από τα όποια ΜΜΕ είναι «παλιό φρούτο» και όχι μόνο της Νέας Εποχής. Μόνο που η προσπάθειά τους γίνεται «μπούμερανγκ». Στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν την πίστη των ανθρώπων, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να την σφυρηλατήσουν περισσότερο και κάποια στιγμή αυτή να ξεχυθεί στους δρόμους με μεγαλύτερο πάθος και με μεγαλύτερη ένταση!

Κι αυτό το είδαμε στην κομμουνιστική Ρωσία όπου ενώ η αποχριστιανοποίηση του ρωσικού λαού είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της, μετά από 70 χρόνια, ο ρωσικός λαός βγήκε πιο ενισχυμένος, πιο ορθόδοξος και πιο ορμητικός!!

Η Λαμπρή για τους Έλληνες, είναι το κατακάθι της πίστης τους. Κι όπως έλεγε ο Κωστής Παλαμάς (και μάς το θύμισε χθες η εφημερίδα "Αυγή"), είναι «μια απίστευτη στο θάμα των Ελλήνων γέννα»!..

Δεν είναι λοιπόν η πίστη των Ελλήνων και των άλλων ανθρώπων μια αερολογία ή μια δημοσιογραφική επινόηση του καθενός μας. Είναι η ίδια η ψυχή μας!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011