Τι να πρώτο προσευχηθεί κανείς;

Κωδικός Πόρου: 00285-117458-31
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/03/11 15:45
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117458-31
Περιγραφή:

 

Από τις αιματηρές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, τον σεισμό, το τσουνάμι και την παγκόσμια αγωνία για τον κίνδυνο εκρήξεως των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, μέχρι το κύμα των λαθρομεταναστών και τον πόλεμο στη Λιβύη, Θεέ μου, τι να πρώτο προσευχηθεί κανείς;

ΖΟΥΜΕ ίσως τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που πέρασε ο άνθρωπος πάνω στον ταλαίπωρο φλοιό της γης. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δυστυχούν, άλλα τόσα εκατομμύρια μεταναστεύουν σε μακρινές χώρες για μια καλύτερη ζωή, στον αραβικό κόσμο η μία επανάσταση διαδέχεται την άλλη, οι παντοδύναμοι δημιουργοί των πολέμων, τρίβουν τα χέρια τους από χαρά (όπως τώρα στη Λιβύη), ενώ η παγκόσμια αγωνία συνεχίζεται στο έπακρο μετά τις φοβερές και ανελέητες φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία (με το σεισμό, το τσουνάμι και τώρα οι πυρηνικοί αντιδραστήρες)!..

Αλλά δεν μας έφταναν αυτά. Τώρα μας μιλάνε και για άλλα πράγματα, που κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε στον Μεσαίωνα, ενώ κάποιοι άλλοι βρήκαν ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τους εύπιστους ακόμη και με ασήμαντα φυσικά ή ουράνια φαινόμενα.

Πάντα ταύτα, αν αναλογιστούμε κάτι που γνωρίζουν όλοι οι αστρονόμοι, αφού χθές, 19 Μαρτίου, η Γη βρέθηκε στην κοντινότερη απόστασή της με τη Σελήνη, αποκαλύπτοντας μια μοναδική θέα ακόμα και στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Το φαινόμενο –όπως διαβάζω- ονομάζεται «σεληνιακό περίγειο». Η Σελήνη περνάει μόλις 354.507 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση που βρίσκονται τα δύο ουράνια σώματα από το 1992.

Άλλο που δεν ήθελαν οι επιτήδειοι!... Φωτιά στο διαδίκτυο!... Όλοι οι επίδοξοι «επιστήμονες» δεν έκαναν τίποτε άλλο, από το να προβλέπουν καταστροφές σ' ολόκληρο τον πλανήτη από τη βόλτα της Σελήνης στον γήινο ουρανό!..

Έχουν μεγάλη φαντασία οι άνθρωποι!.. Μάλιστα, κάποιες από τις επικρατέστερες απόψεις των κινδυνολόγων είναι ότι το σεληνιακό περίγειο θα προκαλέσει πολλές φυσικές καταστροφές, όπως παλίρροιες, θεομηνίες και ηφαιστειακές εκρήξεις και σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Τις θεωρίες αυτές βασίζουν σε αντίστοιχες εμφανίσεις της Σελήνης το 1955, το 1974, το 1992 και το 2005, χρονιές οι οποίες σημαδεύτηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα!..

Ένα τέτοιο παράδειγμα –όπως λένε- αποτελεί το φονικό τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004 που έπληξε την Ινδονησία. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2005, η Σελήνη πραγματοποιούσε τον κοντινό στη Γη περίπατο.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός, ότι οι σοβαροί επιστήμονες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, όπως ο αστρονόμος Pete Wheeler του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν είναι στη στάθμη του νερού της παλίρροιας κατά την εξέλιξη του φαινομένου.

Ας σοβαρευτούμε κάποτε. Δεν φταίει η σελήνη για την καταστροφή στην Ιαπωνία!.. Ακούστε τουλάχιστον το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η αυτή παραφιλολογία που αναπτύσσεται κυρίως σε blogs, αφού οι ερευνητές τονίζουν πως ναι μεν το φεγγάρι έχει επίδραση και πως το γεγονός ότι θα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας, μπορεί να επηρεάσει λίγο τις παλίρροιες, ωστόσο αυτές, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ψηλώσουν μόνο κατά 2 - 3 εκατοστά.

Μου έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, που είχε ζήσει την επίσκεψη του κομήτη του Χάλλευ το 1910, ότι υπήρχαν κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι φώναζαν «μετανοείτε!..» και έπειθαν τον κόσμο να τους πουλάει τα υπάρχοντά τους «αντί πινακίου φακής»! Ολόκληρα μπαούλα με σκουτιά (= ρούχα) είχαν φορτωθεί στα γαϊδουρομούλαρα και κατηφόριζαν για τα διάφορα «εμποροπανήγυρα» κι ενώ το γέλιο γινόταν όλο και πιο τρανταχτό πίσω απ’ τα μουστάκια των απατεώνων!

Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά έρχονται μετά ορισμένοι κύριοι και τα βάζουν με τον φίλο μου τον Δημοσθένη τον Λιακόπουλο, που μιλάει γι’ «αυτούς που ζουν ανάμεσά μας», ενώ οι ίδιοι τού δίνουν «τροφή» για να βγαίνει μετά στα κανάλια και ν’ αρχίζει ξανά το ίδιο τροπάριο: «Ο καιρός γαρ εγγύς»!..

Ας σοβαρευτούμε κάποτε!.. Τρίτη χιλιετία ζούμε!.. Γιατί έτσι όπως πάμε, στο τέλος θα δούμε ακόμη και την … Αλέκα Παπαρήγα να προσεύχεται στον όποιο θεό πιστεύει!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 20Μαρτίου 2011