Τι είπαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες για την Εθνική Επέτειο;

Κωδικός Πόρου: 00285-115632-8401
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/03/16 18:52
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115632-8401
Περιγραφή:

Τι είπαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες για την Εθνική Επέτειο;

«Η Ελληνική Επανάσταση, καρπός του Διαφωτισμού, φορέας των σύγχρονων αξιών της ελευθερίας με κοινωνική δικαιοσύνη, μας εμπνέει πάντοτε» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογράμμισε, ότι: «Στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε, είναι απαραίτητη περισσότερο παρά ποτέ η εθνική ομοψυχία και η ενότητα του Έθνους, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις.Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, μακριά από τις διχαστικές γραμμές του παρελθόντος.»

ΣΗΜΕΡΑ, 25 Μαρτίου 2016, ημέρα εθνικής γιορτή, αφού όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εορτάζουν την 195η επέτειο από την Επανάσταση του 1821, όλοι σχεδόν οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες μας έκαναν δηλώσεις στέλνοντας ο δικό τους μήνυμα για την επέτειο αυτή, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Ας δούμε λοιπόν τι είπαν στα μηνύματα για την Εθνική Επέτειο:

«Να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ότι έχουμε χάσει» δήλωσε στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην Δοξολογία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ελλάδα, αλλά και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και Εκκλησιών, Αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, πολιτευτές, διπλωμάτες, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη Δοξολογία μιλώντας στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο τόνισε: «Στις ημέρες και στις δυσκολίες που ζούμε και αντιμετωπίζουμε, γιορτές όπως η σημερινή, η εορτή της 25ης Μαρτίου, που είναι διπλή εορτή και για την πατρίδα και για την Εκκλησία, είναι οάσεις. Και τέτοιες οάσεις έχουμε πολύ ανάγκη σήμερα. Να ευχηθούμε όλοι οι Έλληνες να βυθιστούμε στην έννοια της σημερινής εορτής και να προσπαθήσουμε ότι έχουμε χάσει να το αποκτήσουμε ξανά».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Έλληνας Πρωθυπουργός): «Η Ελληνική Επανάσταση, καρπός του Διαφωτισμού, φορέας των σύγχρονων αξιών της ελευθερίας με κοινωνική δικαιοσύνη, μας εμπνέει πάντοτε»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Επανάσταση του 1821 αποδεικνύει ότι κάθε αγώνας για την Ελευθερία και την ανατροπή τυραννικών καθεστώτων, αργά ή γρήγορα δικαιώνεται, ότι οι λαοί που αγωνίζονται νικούν. Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.
Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε παιδί του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, και θεμελιώθηκε πάνω στις αξίες του. Η Ελληνική Επανάσταση δεν συντάραξε, όμως, μόνο την Ευρώπη της Παλινόρθωσης και της Ιεράς Συμμαχίας. Δεν υπήρξε μόνο μια γνήσια, μαζική, λαϊκή, δημοκρατική επανάσταση. Ήταν γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, ο απόηχος του οποίου έφτασε μέχρι την Αϊτή και την Λατινική Αμερική, και ενέπνευσε κάθε αντίπαλο του απολυταρχισμού. Διέθετε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, τέτοιο που οδήγησε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να ιδρύσουν Φιλελληνικά Κομιτάτα, αλλά και, πολλούς, να αγωνιστούν επί τόπου για χάρη των ιδανικών που εξέφραζε.
Στις μέρες μας, όπου φωνές ξενοφοβικές, ρατσιστικές ακούγονται όλο και πιο δυνατά, όπου υπάρχουν κράτη που κλείνουν τα σύνορά τους στους κατατρεγμένους, ας θυμηθούμε ξανά τον Θούριο του Ρήγα, ο οποίος καλούσε να ενωθούν στον Ξεσηκωμό όχι μόνο τους υπόδουλους λαούς των Βαλκανίων, αλλά ακόμα κι όσους «στο Χαλέπι ελεύθερα φρονούσαν».
Οφείλουμε να μην λησμονούμε αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης. Και να μην ξεχνάμε ότι η μάχη για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική προκοπή δεν σταματά ποτέ.»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ(Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης): «Σήμερα τιμούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Έθνους, για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη, για την οικονομική προκοπή.
Σήμερα, επίσης, εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μια μέρα σπουδαία για την Ορθοδοξία, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε, είναι απαραίτητη περισσότερο παρά ποτέ η εθνική ομοψυχία και η ενότητα του Έθνους, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις.
Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, μακριά από τις διχαστικές γραμμές του παρελθόντος.
Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016