Σύγκρουση πολιτισμών ή ιδεών;

Κωδικός Πόρου: 00285-115635-8389
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 22/03/16 18:48
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115635-8389
Περιγραφή:

Σύγκρουση πολιτισμών ή ιδεών;

Εάν με τον όρο «σύγκρουση πολιτισμών» εννοούμε την συγκρουσιακή θεωρία, η οποία προϋποθέτει την υπεραπλουστευμένη ύπαρξη δύο ευρύτατων και ισχυρών μετώπων, όπως εκείνου του Χριστιανισμού και εκείνου του Ισλάμ, φαίνεται πως ο Χάντιγκτον μοιάζει να αδιαφορεί ή και να αγνοεί για τις εσωτερικές συγκρούσεις και αντιθέσεις που εμφανίζονται στον ίδιο τον μουσουλμανικό κόσμο! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες που έρχονται σήμερα από την Συρία, όταν ερωτώνται γιατί δεν πηγαίνουν, για παράδειγμα, στην Σαουδική Αραβία ή το Ντουμπάϊ, η απάντηση είναι ότι κινδυνεύει η ζωή τους από ισλαμιστές λόγω διαφορών στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους! Για παράδειγμα, άλλοι είναι οι Σουνίτες και άλλοι οι Σιίτες!.. 

ΣΗΜΕΡΑ η ανθρωπότητα δέχθηκε ένα νέο τρομοκρατικό σοκ. Ένα χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, όπως είναι οι Βρυξέλλες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, αλλά είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός, όσο περνούν οι ώρες θα αυξάνει.

Διάχυτες και οι πληροφορίες: Αυτόπτης μάρτυρας, για παράδειγμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο εκρήξεις «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα». «Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο. «Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.

"Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε θρήνους ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.«Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο»...

Εξυπακούεται ότι είναι αυτονόητη η καταδίκη της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης την οποία, όπως μεταδίδεται, ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του ISIS. Όπως αυτονόητη είναι και η συμπάθειά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης αυτής ενέργειας. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά η Ευρώπη, παρά τις όποιες προειδοποιητικές δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων περί επικείμενου τρομοκρατικού χτυπήματος, φαίνεται ότι η Ευρώπη, για μια ακόμη φορά «πιάστηκε στον ύπνο»! Και επόμενο είναι να διαβάζουμε πλέον είδήσεις όπως: Κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο, σύνορα κλειστά, αυξημένα μέτρα και επιφυλακή σε όλη την Ε.Ε. μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες κλπ., κλπ., κλπ.

Λένε πως η επίθεση σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη σύλληψη Αμπντεσλάμ, ενώ όπως μεταδίδουν τα βελγικά media, γίνεται λόγος για πιθανά "αντίποινα" από πλευράς τζιχαντιστών, κάτι που αν ισχύει, επιβεβαιώνει τη δυναμική τους. Κι αυτό τουλάχιστον σημαίνει η Ευρώπη πρέπει να έχει μεγαλύτερη επαγρύπνηση, μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη ενεργητικότητα για την ασφάλεια του ευρωπαίου πολίτη.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο για τα όσα ακούγονται περί «σύγκρουσης πολιτισμών», όπως έλεγε (προφητικά, ίσως) ο Χάντιγκτον.

Για όσους έτυχε να μη γνωρίζουν, ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον (Samuel P. Huntington, 18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008) ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μίας μετα-ψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του «Σύγκρουση Πολιτισμών». Πριν από αυτή την επίσημα διατυπωμένη θέση του η ακαδημαϊκή του φήμη βασιζόταν κυρίως στην ανάλυση της σχέσης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής κυβέρνησης, τις έρευνές του σε ζητήματα ανατροπής της πολιτικής διακυβέρνησης από στρατιωτικούς και για τις πλέον πρόσφατες αναλύσεις του περί της απειλής που θέτει κατά των Η.Π.Α. η σύγχρονη μετανάστευση.

Η θεωρία της Σύγκρουσης Πολιτισμών, όπως γράφει και το «Βήμα» της 30 Οκτωβρίου 2001, είναι ένα τέχνασμα, όπως και εκείνο του Πολέμου των Κόσμων, της περίφημης ραδιοφωνικής εκπομπής του Όρσον Ουέλς, η οποία είχε τρομοκρατήσει τους Αμερικανούς τη δεκαετία του 1930. Η θεωρία είναι αποτελεσματικότερη για την ενίσχυση της αμυντικής αλαζονείας, παρά για την ενδυνάμωση της κριτικής αντίληψης για την εκπληκτική πολυμορφία του σύγχρονου πολιτισμού, καταλήγει η εν λόγω εφημερίδα.

Αυτή την άποψη υποστηρίζει και ο γράφων. Εάν με τον όρο «σύγκρουση πολιτισμών» εννοούμε την συγκρουσιακή θεωρία, η οποία προϋποθέτει την υπεραπλουστευμένη ύπαρξη δύο ευρύτατων και ισχυρών μετώπων, όπως εκείνου του Χριστιανισμού και εκείνου του Ισλάμ, φαίνεται πως ο Χάντιγκτον μοιάζει να αδιαφορεί ή και να αγνοεί για τις εσωτερικές συγκρούσεις και αντιθέσεις που εμφανίζονται στον ίδιο τον μουσουλμανικό κόσμο! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες που έρχονται σήμερα από την Συρία, όταν ερωτώνται γιατί δεν πηγαίνουν, για παράδειγμα, στην Σαουδική Αραβία ή το Ντουμπάϊ, η απάντηση είναι ότι κινδυνεύει η ζωή τους από ισλαμιστές λόγω διαφορών στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους! Για παράδειγμα, άλλοι είναι οι Σουνίτες και άλλοι οι Σιίτες!.. 

Κατά συνέπεια δεν έχουμε σύγκρουση πολιτισμών, αλλά σύγκρουση ιδεών. Αν θέλετε και σύγκρουση συμφερόντων. Και είναι απορίας άξιο πώς η διεθνής κοινότητα όταν έβλεπε, για παράδειγμα, να καταστρέφεται από ισλαμιστές η Παλμύρα, έμεινε απαθής και αδιάφορη. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν για μια μεγαλύτερη μελέτη του προβλήματος προς αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κινδύνου από ακραίους ισλαμιστές; Οι καιροί ου μενετοί!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016