Πού είναι σήμερα οι Εθνικοί Ευεργέτες;

Κωδικός Πόρου: 00285-117465-13
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 13/03/11 14:12
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117465-13
Περιγραφή:

Πού είναι σήμερα οι Εθνικοί Ευεργέτες;

Εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ λένε πως έχουν  οι Έλληνες σε καταθέσεις στις Τράπεζες της Ελβετίας!.. Έξι φορές περισσότερα από το δάνειο που αναγκαστήκαμε να πάρουμε από την Τρόϊκα και δυο φορές το συνολικό χρέος της Ελλάδος!.. Πού είναι, βρε Έλληνες, οι σύγχρονοι Εθνικοί Ευεργέτες να κάνουμε σήμερα τον κάθε «νταβατζή» της Ευρώπης ή της Τουρκίας να πάει περίπατο;  

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ και δεν πίστευα στα μάτια μου!.. Είναι αυτό που λέμε απίστευτο, αλλά αληθινό! Προσωπικά δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι. Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία φθάνουν τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ (!!).

Δεν θα μπω στη λογική για κάποιους προβληματισμούς . Αν είναι αλήθεια δηλαδή, ότι στην Ελβετία βρίσκεται ο παράδεισος του μαύρου χρήματος ή πως όλες αυτές οι καταθέσεις είναι προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων.

Και ασφαλώς δεν θα καθίσουμε τώρα να γίνουμε οι νέοι Πουαρώ για να δούμε αν είναι αλήθεια η αντίληψη που έχουν ορισμένοι Έλληνες ότι «οι κακοί εφοπλιστές βουλιάζουν τα καράβια τους, παίρνουν τις αποζημιώσεις και τις κλειδώνουν σε μία ελβετική τράπεζα» ή γιατί «οι εφοπλιστές έγιναν στα μάτια της κοινής γνώμης αιμοσταγείς εργοδότες που έπιναν το αίμα των ναυτεργατών με το καλαμάκι του φραπέ».

Ακόμη περισσότερο όταν τίθεται το ερώτημα: «Δεν είναι παράλογο να ζητάει κανείς από τους εφοπλιστές να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, όταν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ανεπιθύμητοι;»

Αλλού είναι το θέμα:

Τι θα γινόταν αν αυτά τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ ήσαν στην Ελλάδα, στις ελληνικές τράπεζες; Η Οικονομία μας δεν θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει την κρίση και θα γλιτώναμε από τους κάθε λογής Ευρωπαίους ή Τούρκους «νταβατζήδες» (Στρος Καν, Νταβούτογλου), που μας βλέπουν σαν τον ελέφαντα το μυρμήγκι, λόγω του γεγονότος ότι έχουμε περιέλθει σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική αδυναμία;

Γνωρίζουμε ότι τα λεφτά αυτά είναι των πλουσίων Ελλήνων, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα κάτοικοι Ελλάδας. Μπορεί να ζουν στο Λονδίνο, το Μόναχο ή αλλού. Επίσης, τα χρήματα αυτά δεν είναι όλα «μαύρα». Κι έχει δίκιο ένας οικονομικός αναλυτής που λέει ότι: «Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει χρήματα στην Ελβετία τα έχει κλέψει. Στην Ελλάδα, βέβαια, επικρατεί μία άλλη άποψη. Λογικό το βρίσκουμε. Στην Ελλάδα ο πλούτος είναι ποινικό αδίκημα εδώ και πολλές δεκαετίες...».

Ας τα ξεχάσουμε αυτά. Διότι –κακά τα ψέματα- αν αρχίσουμε αυτού του είδους τις συζητήσεις η βαλίτσα θα πάει πολύ μακριά. Από την Άλωση ή το λιγότερο από την Επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους!..

Το θέμα είναι αν μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους Έλληνες να επαναπατριστούν οι καταθέσεις τους στην Ελλάδα, ώστε να φύγει ο βρόγχος από το λαιμό πού μας έχουν βάλει οι τοκογλύφοι της Ευρώπης.

Το παράπονο μόνο που μένει -και το διατρανώνουμε- είναι το εξής:

--Ωρέ Έλληνες, όπως θα έλεγε αν ζούσε ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, δεν υπάρχει σήμερα ένας νέος Βαρβάκης, ένας νέος Σίνας, ένας νέος Αβέρωφ, ένας νέος Καπλάνης, ένας νέος Αρσάκης ή κάποιοι νέοι Ζωσιμάδες για να σώσουν για μια ακόμη φορά την Ελλάδα;

Πού είναι, για παράδειγμα, ένας Κωνσταντίνος Μπέλλιος από το Λινοτόπι Καστοριάς, ο οποίος, στη διάρκεια της τετράμηνης διαμονής του στην Αθήνα, δώρισε όλη την Αθηναϊκή περιουσία του, κάπου 70.000 δραχμές της εποχής, στο νεοσύστατο Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών επί της οδού Ακαδημίας, του οποίου γίνεται ο πρώτος ευεργέτης; Κι όχι μόνο!..

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου και σήμερα οι αναγνώστες της διαβάζουν βιβλία με τη σφραγίδα της δωρεάς του Κ. Μπέλλιου, υπάρχουν 1886 τόμοι που έφερε από τη Βιέννη, ενώ κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης διαμονής του στην Αθήνα σχετίστηκε με τον Έφορο των Αρχαιοτήτων, Κυριακό Πιττάκη, και βοήθησε θετικά στην ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας, για να μπορούμε σήμερα εμείς να γνωρίζουμε «πέντε κλειδέρες γράμματα»!

Δεν υπάρχουν, ωρέ Έλληνες, νέοι Εθνικοί Ευεργέτες; Δεν υπάρχουν;

Με παράπονο

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011