Πολιτικής εγκώμιον; Ρόδον το αμάραντον!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117331-789
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/07/11 15:29
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117331-789
Περιγραφή:

Πολιτικής εγκώμιον; Ρόδον το αμάραντον!..

Μια επιβεβαίωση φιλίας από πολλούς Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι τιμούν την ταπεινότητά μας, μάς έδωσε το δικαίωμα να συλλογιστούμε με πιο καθαρή, ξάστερη και λαγαρή σκέψη: Η πολιτική στολίζει τους πολιτικούς ή οι πολιτικοί κοσμούν την πολιτική; Βιώματα και φιλοσοφικοί στοχασμοί...

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες αισθάνθηκα ειλικρινά μια ιδιαίτερη συγκίνηση, που είδα μεγάλα ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου να δηλώνουν φιλία σε μια ταπεινότητα, όπως η ελαχιστότητά μου!

Ηχηρά ονόματα που διαγράφουν μια λαμπερή τροχιά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και διάττοντες αστέρες της πολιτικής, που έγραψαν την δική τους ιστορία μέσα στην Ελληνική Βουλή, κατέθεσαν το δικό τους περίσσευμα αγάπης και φιλίας σε ένα ασήμαντο πρόσωπο, όπως ο γράφων.

Δακρυρροεί κανείς όταν βλέπει ανθρώπους (και μιλάω για τις δύο τελευταίες ημέρες) όπως ο κ. Ηλίας Μόσιαλος (κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Γιώργος Καλατζής, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Στέφανος Μάνος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γρηγόρης Αποστολάκος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γιώργος Βουλγαράκηςκαι τόσοι άλλοι υπουργοί και βουλευτές, θέλησαν να τιμήσουν με την φιλία τους έναν απλό εργάτη και σκαφτιά του πνεύματος! Έναν σκαπανέα της ιστορικής έρευνας, όπως ο γράφων!

Σε όλους αυτούς ένα μεγάλο και εγκάρδιο «ευχαριστώ» για την βαθύτατα ανθρώπινη αντίδρασή τους και να είναι βέβαιοι ότι όλοι αυτοί (ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης) θα λάβουν από την ιστοσελίδα μας ένα πνευματικό-δώρο έκπληξη (όπως είχε χθες ο κ. Ηλίας Μόσιαλος και σήμερα «θα πάρει σειρά» ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης)!

Δεν θέλω να μιλήσω για άλλες χαρισματικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, που τιμούν με τη φιλία τους τον γράφοντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Γιάννης Μυλόπουλος, ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας(ο οποίος σήμερα μου έστειλε μια συγκινητική απάντηση για ό,τι του έγραψα προχθές) και τόσοι άλλοι!

Μη με παρεξηγήσετε, αλλά το λέω με συγκίνηση: Όταν ήμουν παιδί, επειδή το σοβαρό κινητικό μου πρόβλημα (πάσχω από παραπληγία λόγω πολιομυελίτιδας των κάτω άκρων) δεν μου επέτρεπε να εκκλησιάζομαι κι εγώ σαν όλους τους χριστιανούς ανθρώπους στα διάφορα ξωκλήσια, επειδή δεν μπορούσα να ανεβώ τα σκαλιά, κρυβόμουνα κάτω απ’ τις πέτρες ή τα πουρνάρια για να ακούω κρυφά την Θεία Λειτουργία, που έβγαινε μέσα από τους πέτρινους τοίχους του μικρού ναού, την «Ψαλμωδία των Βράχων», όπως συνήθιζα να την αποκαλώ!..

Ήταν οι συγκλονιστικές στιγμές της δικής μου ζωής, όπου τρία στοιχεία (ελληνική γλώσσα, εικόνες αγίων και βυζαντινή μουσική) σφυρηλατούσαν στην εύπλαστη ψυχούλα μου το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες, που για χρόνια ολόκληρα υπηρέτησα με όλες τις δυνάμεις που διέθετα!

Από τότε είπα μέσα μου πως όποιος άνθρωπος με πλησιάζει και μου λέει μια ταπεινή «καλημέρα» ή μου δίνει το δικό του χέρι για έναν απλό «χαιρετισμό», θα παρακαλώ τον Θεό να με κάνει για λίγο «Εκατόγχειρα» για να τού ανταποδίδω την αγάπη, την φιλία και την ανθρωπιά εις το πολλαπλάσιον!

Πολλών δε μάλλον όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους της πολιτικής ζωής, οι οποίοι καθορίζουν την δική σου τύχη, πολλοί των οποίων κοσμούν με την προσωπικότητά τους την πολιτική και δεν περιμένουν να ενδυθούν τον αστραφτερό χιτώνα της πολιτικής για να αναδειχθούν ή να επιδειχθούν!

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Υπάρχουν και άνθρωποι-διαμάντια με ακέραιο και ηθικό χαρακτήρα. Κι αν υπάρχουν κάποια λάθη, ας μη λησμονούμε κάτι: Λάθη δεν γίνονται μόνον στα ... νεκροταφεία!

Κι αυτό γιατί όταν κάποτε οι Φαρισαίοι πήγαν στον Χριστό για να τον παγιδεύσουν και του έδειξαν ένα νόμισμα με την μορφή του Καίσαρα, τον ρώτησαν αν πρέπει να πιστεύουν σ’ αυτόν ή στον Θεό. Οπότε ο Χριστός τους απάντησε: «Απόδοτε ούν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα τού Θεού τώ Θεώ»! Και ακούσαντες εθαύμασαν, και αφέντες αυτόν απήλθον!..(Ματθ. 22, 21-22).

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, λοιπόν!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011