Ποιος θα πάρει τις ελληνικές τηλεοπτικές άδειες;

Κωδικός Πόρου: 00285-115675-8230
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/02/16 17:43
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115675-8230
Περιγραφή:

Ποιος θα πάρει τις ελληνικές τηλεοπτικές άδειες;

«Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η προστασία της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές που δεν έχουν στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Επίσης, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να πάψει ο βομβαρδισμός των τηλεθεατών με τα τουρκικά σίριαλ, που προωθούνται από τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών…»

ΣΗΜΕΡΑ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων θα διεξαχθεί μια πολύ σοβαρή (υποθέτω και πολύ ζωηρή) συζήτηση για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση της ειδικής τροπολογίας της Κυβέρνησης μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για το θέμα αυτό ακούστηκαν τόσα πολλά και γράφτηκαν τόσα πολλά άρθρα, ώστε να ισχύει κυριολεκτικά η ρήση «ων ουκ έστιν αριθμός»! Τι να πρωτοθυμηθούμε μονάχα για σήμερα:

► Πως συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες…

►Πως επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πιστεύει στη δημοκρατία, καθώς το Σύνταγμα έχει δώσει τη δικαιοδοσία για τα ΜΜΕ σε ανεξάρτητη Αρχή, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο»

► Πως «είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που φέρνει σήμερα στη Βουλή για τα κανάλια η κυβέρνηση και αυταρχικός ο τρόπος που το κάνει. Είναι άλλο θέμα να θέλεις να βάλεις τάξη στο χώρο και άλλο να θες να καθορίσεις εσύ ο ίδιος το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα», σημείωσε η κυρία Φ. Γεννηματά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ…

►Πως σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας καταγγέλλει τη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» για τις τηλεοπτικές άδειες. («Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται, αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται απο ενα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε... «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!..»)

► Πως δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον ότι αφαιρεί από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα να δίνει τηλεοπτικές άδειες…(«Θέλει να μοιράσει η κυβέρνησή του τις τηλεοπτικές άδειες. Χωρίς να δίνει εξήγηση, αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά να δώσει τέσσερις άδειες. Κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι. Χτίζουν κύκλωμα διαπλοκής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και έκανε λόγο για «απόπειρα πολιτικής πόλωσης και διχασμού»…)

►Πως ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος της διαβούλευσης του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά με τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και ενόψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. (Συνολικά, ο υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προστάσεις, ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας…) και τόσα άλλα!

Είναι αλήθεια ότι σήμερα το πρωί, ο κ. Νίκος Παππάς συναντήθηκε με τη διοίκηση της 'Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Στη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Τι παρατηρούμε σε όλα αυτά; Πουθενά μία (έστω μία) αναφορά στην ποιότητα που πρέπει να έχουν οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί ή οι αυστηροί όροι, που θα πρέπει να τεθούν από την κυβέρνηση στους ιδοκτήτες των νέων καναλιών για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς! Ούτε μία αναφορά ακόμη και από τους λεγόμενους «Ελληναράδες»!.. Τα πάντα για τον παρά! (Εντελώς συμπτωματική η τουρκική λέξη). Έγραφε, για παράδειγμα, προχθές η εφημερίδα «δημοκρατία»:

«Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η προστασία της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές που δεν έχουν στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Επίσης, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να πάψει ο βομβαρδισμός των τηλεθεατών με τα τουρκικά σίριαλ, που προωθούνται από τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών.

Φυσικά, πρέπει να σταματήσει και ο καταιγισμός των αναμασημάτων αγγλικών λέξεων και φράσεων (τόσο στην κανονική ροή του προγράμματος όσο και στις διαφημίσεις), που είναι τόσο πολλές ανά λεπτό, ώστε ο τηλεθεατής αναρωτιέται αν συντονίστηκε με ελληνικό σταθμό ή με ξένο.

Αν δεν διασφαλιστεί με απλούς, κατανοητούς και αυστηρούς νόμους η προστασία του πολιτισμού, της Ιστορίας, των παραδόσεων και της γλώσσας μας, δεν υπάρχει και τόσο πολύ νόημα στη συζήτηση για την τηλεόραση. Οι συχνότητες είναι ελληνικές και απευθύνονται σε Ελληνες!..»

Κι αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016