Panem et Circenses!.. (Άρτον και Θεάματα!..)

Κωδικός Πόρου: 00285-117411-283
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 06/05/11 15:22
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117411-283
Περιγραφή:

Panem et Circenses!..

Μία έκφραση η οποία χρησιμοποιείται από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι σήμερα, για να υποδηλώσει την φιλοσοφία πολλών πολιτικών οι οποίοι χρησιμοποιούν τα θεάματα ή τις εφήμερες απολαύσεις και διασκεδάσεις του λαού προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών από την άσχημη οικονομική κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με μέτρα αντίθετα στη θέληση των πολιτών!..

ΕΙΝΑΙ γνωστή η διαχρονική ιστορική φράση: «άρτον και θεάματα», η οποία ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση «panem et circenses».

Σύμφωνα με τον Ιουβενάλιο, τον διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

Panem et Circenses!..  Άρτον και Θεάματα, λοιπόν!..  Αλλά, γιατί;

Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για όλες τις περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης ενός λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις ή διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχουν οι πολιτικοί προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών.

Κι αυτό το είδαμε χθες στην εξόδιο ακολουθία του εθνικού μας ήρωα, Λάκη Σάντα, όπου αποδοκιμάστηκε ακόμη κι αυτός ο πρωθυπουργός της Χώρας για την αρνητική πολιτική απέναντι των πολιτών, που διαπιστώνουν ότι η πολιτική φιλοσοφία των Ρωμαίων απέναντι των πολιτών υιοθετείται ακόμη και σήμερα και δεν έχει αλλάξει σε τίποτε!

Και τούτο, διότι από τότε μέχρι σήμερα, όπως όλοι διαπιστώνουν, τα πράγματα παρέμειναν στο ίδιο σκηνικό! Τότε είχαμε το Κολοσσαίο και τις ιπποδρομίες, σήμερα έχουμε το Ολυμπιακό Στάδιο και το ποδόσφαιρο!.. Τότε είχαμε το αμφιθέατρο, σήμερα έχουμε τις πάσης φύσεως επιθεωρήσεις!

Είναι τόσο μεγάλη η πλύση εγκεφάλου που ασκούν τα σημερινά ΜΜΕ αρκεί να θυμίσουμε μόνο τούτο: Όταν έχουμε ποδοσφαιρικές συναντήσεις, υπάρχουν κανάλια, που κάνουν μία ώρα πριν από τη ποδοσφαιρική συνάντηση ολόκληρη εκπομπή, μετά έχουμε δύο περίπου ώρες το ματς και στη συνέχεια άλλες δύο ή και τρεις ώρες τηλεοπτική συζήτηση, η οποία διαρκεί μέχρι αργά τη νύχτα, παρουσία και αθώων μικρών παιδιών (!!!).

Το περίεργο είναι ότι αυτή η τακτική, του άρτου και του θεάματος, που ακολουθείται από εκείνα τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζεται από τους πολίτες, αλλά καθηλώνει τους πάντες και τους μαγνητίζει σε απίστευτο βαθμό!

Ακόμη περισσότερο σήμερα, που η πολιτεία διαθέτει ένα ισχυρό όπλο, πολύ πιο αποτελεσματικό από την ρωμαϊκή εποχή, την παντοδύναμη τηλεόραση, η οποία αποπροσανατολίζει το κοινό και «ελέγχει» τη σκέψη των πολιτών με την «πλύση εγκεφάλου» που ασκεί!!..

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι προς αυτή την κατεύθυνση, του «άρτου και θεάματος» δεν κινούνται μόνο οι πολιτικοί, αλλά και όσοι διαθέτουν πλούτο, για να ασκήσουν την δική τους πολιτική;

Όλοι σχεδόν οι μηχανισμοί μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας σε καθημερινή βάση προβάλλουν καλλιτέχνες ή ανθρώπους του θεάματος-ακροάματος, οι οποίοι δεν φταίνε απολύτως σε τίποτε! Και πώς μπορεί να φταίει ένας καλλιτέχνης ή μία καλλιτέχνιδα, που ασκεί το δικό της επάγγελμα προς βιοπορισμό; Αλίμονο αν τα βάλουμε με τους αθώους αυτούς ανθρώπους (όπως η πανέμορφη κι αστραφτερή μας, Γωγώ Γαρυφάλλου, στην πάνω φωτογραφία) και δεν στηλιτεύσουμε τους πολιτικούς μας ταγούς, οι οποίοι για μία ακόμη φορά χρησιμοποιούν τη γνωστή συνταγή, όπως αυτή του άρτου και θεάματος, προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπού τους!

Κλείνοντας, να πούμε ενημερωτικά ότι δημοσιογραφικά η φράση «Panem et Circenses» (Άρτον και Θεάματα), που έχει ακόμη και σήμερα ευρύτατη διάδοση διεθνώς, οι Ισπανοί εκπρόσωποι της διανόησης κατά το 19ο και 20ό αιώνα προέβαλαν το αντίστοιχο "άρτον και ταυρομαχίες" (pan y toros)!

Κι όποιος τύχει να δει τι τραβάνε οι πολιτικοί, που υπέγραψαν το Μνημόνιο, την ώρα που βγαίνουν στο δρόμο ή πάνε να φάνε σε κάποια ταβέρνα, τότε θα καταλάβει τι σημαίνει πραγματική αρένα ή πραγματικές … ταυρομαχίες!!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 6 Μαΐου  2011