Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…

Κωδικός Πόρου: 00285-117470-3
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/03/11 14:43
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117470-3
Περιγραφή:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…

Να θεωρείται – άραγε- τιμή, αυτή που κάνουμε στο μισό πληθυσμό του πλανήτη, που αποτελείται από γυναίκες, αφού θέλουμε να τιμάμε τη Γυναίκα μόνο μία ημέρα το χρόνο; Μήπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που καθιέρωσε παρόμοιες «Ημέρες», θα έπρεπε να επανεκτιμήσει τη θέση του;

Η βασίλισσα Ζηνοβία ατενίζει για τελευταία φορά την Παλμύρα, σε πίνακα του μεγάλου ζωγράφου, Χέρμπερτ Σμαλτς.

ΓΙΑ την γυναίκα (τη μάνα, την αδελφή, την σύζυγο, την θυγατέρα, την συγγενή, την φίλη ή την γνωστή) έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, έχουν χυθεί αρκετές χιλιάδες τόνοι μελάνης και άλλοι τόσοι τόνοι πρόκειται να χυθούν στο μέλλον προς χάρη της!

Και όχι άδικα!.. Η γυναίκα είναι πάνω απ’ όλα η μάνα. Είναι η αδελφή. Είναι η σύζυγος ή η κόρη. Είναι η συγγενής. Είναι η φίλη και η γνωστή. Είναι η Γυναίκα!..

Δεν ξέρω πόσα βιβλία έχουν γραφτεί για τη γυναίκα. Ούτε πόσα άρθρα έχουν πλημμυρίσει τις σελίδες των εφημερίδων και περιοδικών. Πόσα αφιερώματα έχουν κάνει οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Πόσες ομιλίες, διαλέξεις ή επιστημονικά συνέδρια έχουν γίνει γι’ αυτήν, όπως έλεγα σήμερα το πρωί σε έναν επιστήθιο φίλο και παλιό συνάδελφό μου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τον Νίκο Κλωνάρη.

Ποιητές και Ζωγράφοι, Συγγραφείς και Επιστήμονες, Μουσουργοί και άλλοι πνευματικοί δημιουργοί έχουν υμνήσει ή εξυμνήσει τη Γυναίκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την έχουν ανεβάσει σε ουράνιους θρόνους (Παναγία) και την έχουν κάνει βασίλισσα της ψυχής των (Έρωτας).

Αλλά για την Γυναίκα δεν έχουν γραφτεί μόνον εγκώμια. Την έχουν θρυλήσει με Ύμνους και Εκκλησιαστικά Εγκώμια (Τροπάριον της Κασιανής) ή την έχουν κάνει κεντρικό πρόσωπο σε χιλιάδες ή εκατομμύρια λογοτεχνικά έργα όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του Πνεύματος!.. Και όχι μόνον!..

Για την Γυναίκα έχουν προκληθεί παγκόσμιες ταραχές!.. Ο Τρωϊκός Πόλεμος, για παράδειγμα, έγινε για τα μάτια της Ωραίας Ελένης και όχι για τα … πετρέλαια, που λέει ένας γραφικός βουλευτής στη Βουλή (!!).

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, έγινε με αφορμή ένα επεισόδιο στα Μέγαρα όπου εθίγη η Ασπασία του Περικλή!.. Η ίδια η Αμαζόνα, η μυθική βασίλισσα, ηγήθηκε του πολέμου κατά του Ηρακλή, ενώ η Ζηνοβία, η θρυλική βασίλισσα της Παλμύρας, κατευθείαν απόγονος της άλλης θρυλικής βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, επειδή δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, το 269 μ.Χ. ξεκίνησε πόλεμο εναντίον τους!..

Είναι η γυναίκα η οποία κατέλαβε πρώτα ολόκληρη τη Συρία και την Παλαιστίνη και στη συνέχεια την Αίγυπτο, κατόπιν κατέκτησε πολλές από τις ρωμαϊκές επαρχίες της Ανατολίας και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρώμη!..

Όποιος διαβάσει το βιβλίο μας «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», θα βρει πολλές Ελληνίδες ηρωίδες!.. Μια Σπαρτιάτισσα βλέποντας και τα οκτώ παιδιά της να είναι στη σειρά νεκρά από μία μάχη, είπε με ατάραχη φωνή: «Δια σε έτεκον, Σπάρτη» («Για σένα τα γέννησα, Σπάρτη»)!..

Στο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής, στην Παλαιστίνη με τις περίπου 150 αρχαίες ελληνικές πόλεις, εκεί που γεννήθηκε η Βίβλος, γεννήθηκε και μια άλλη μορφή, που λάτρεψαν τόσο πολύ εκατομμύρια Έλληνες, η Παναγία!.. Η Γυναίκα, που έζησε μαζί με τους Έλληνες στη Ναζαρέτ, την ιδιαιτέρα πατρίδα του Ιησού, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Χριστού (Ματθ. 13, 57).

Είναι Αυτός ο Οποίος μόλις είδε την Μητέρα Του να κλαίει για την Σταύρωσή Του, γύρισε και με θλιμμένο βλέμμα πάνω από τον Σταυρό τής είπε: «Γύναι, τι κλαίεις;» (Ιω. 20, 13).

Σήμερα, την ώρα που γράφονται αυτές οι ταπεινές αράδες, ο ΟΗΕ θέλησε να τιμήσει την Γυναίκα με μία ημέρα του χρόνου (8 Μαρτίου) ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κύριοι του ΟΗΕ, οι άλλες ημέρες του χρόνου δεν αξίζουν για τη Γυναίκα, τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Είναι ένα ερώτημα!..

 

Με σεβασμό και τιμή στη Γυναίκα

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011