Οι παλιές Αποκριές!...

Κωδικός Πόρου: 00285-115644-8353
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 13/03/16 17:32
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115644-8353
Περιγραφή:

Οι παλιές Αποκριές!...

Κάποια στιγμή ο ήλιος έγερνε!.. Σιγά-σιγά οι χωρικοί μαζεύονταν στα σπίτια τους κι αφού έβαζαν και πάλι φαγητό να φάνε μαζί με τους φιλοξενούμενους, ολοκλήρωναν την αποκριάτικη βραδιά με ένα τελετουργικό στοιχείο: Έβαζαν γύρω από την αναμμένη θράκα αυγά (ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας) μέχρι να δουν ποιο θα βγάλει δροσιά ή θα σκάσει πρώτο από το ψήσιμο, οπότε ο καθένας έδινε την δική του ερμηνεία!..

ΣΗΜΕΡΑ, Κυριακή των Αποκριών (της Τυρινής, όπως αναγράφει και το ημερολόγιο της Εκκλησίας μας) όλοι οι Έλληνες, εκμεταλλευόμενοι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ξεχύθηκαν στα χωριά της υπαίθρου μας για να ξεφαντώσουν, μακριά από τα άγχη και τις μελαγχολίες που σου δημιουργεί η βάρβαρη καθημερινή πραγματικότητα.

Βεβαίως, οι σημερινές Αποκριές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις παλιές Αποκριές, όπου ενδεχομένως στα χωριά να μην είχαμε τα λεγόμενα «κομφετί και σερμπατίνες», ούτε τα γυαλιστερά γιορτινά και πολύχρωμα φορέματα των καρναβαλιών της Πάτρας, ωστόσο η «ιεροτελεστία» που διαρκούσε καθ’ όλη την ημέρα της Κυριακής της Αποκριάς ήταν εντυπωσιακή. Ίσως πιο γοητευτική από τις σύγχρονες Αποκριές.

Πρώτα-πρώτα η μέρα ξεκινούσε με τη θεία Λειτουργία. Οι πάντες εκκλησιάζονταν και όπως όλοι γνωρίζουν ακόμη και σήμερα στα χωριά ισχύει το εκκλησιαστικό ρηθέν «από Θεού άρξασθαι», αφού οι κάτοικοι, για να αισθανθούν καλύτερα, θα έπρεπε πρωτίστως να ευλογηθούν.

Στη συνέχεια, αφού οι χωριανοί έβγαιναν έξω από την εκκλησία, χαιρετιόντουσαν με εγκάρδιες ευχές, ενώ οι πίπιζες και τα νταούλια ετοιμάζονταν για το μεγάλο αποκριάτικο πανηγύρι, στο προαύλιο της εκκλησίας, όμοιο του οποίου δεν νομίζω ότι το βλέπουμε σήμερα!

Αφού οι χωριανοί πήγαιναν το μεσημέρι για φαγητό, καλούσαν στο τραπέζι όλους τους ξένους, που έφθαναν στο χωριό, με πρώτους τους μουσικούς και όποιους άλλους ήσαν περαστικοί ή έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ημέρα στο χωριό, ενώ η υποδοχή που τους γινόταν σε κάθε σπίτι ήταν υποδειγματική και συγκινητική. Βαθύτατα ανθρώπινη!

Πλούσιο το γεύμα!.. Λουκούλλειο, όπως θάλεγαν και οι αρχαίοι παππούδες μας, αφού οι γονείς μας έστρωναν για τραπέζι το χοιρινό κρέας, το οποίο τέτοιες μέρες οι περισσότεροι είχαν προετοιμάσει με τα χοιρινά τους!

Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει; Δεν ήταν μόνον το ψητό ή το βραστό κρέας με τα λαχανικά από τον κήπο, αλλά και ό,τι άλλο παραγόταν από το χοιρινό: Παστό, πατσά, τσιγαρίδες, ωματιές (ένα πρωτότυπο φαγητό με στάρι, φλούδες από πορτοκάλι, κομμάτια από συκώτι, σταφίδες, κλπ) και τόσα άλλα πλούσια εδέσματα, τα οποία συνοδεύονταν από γλυκό κατακόκκινο κρασί, το οποίο γέμιζαν κατευθείαν από το δικό τους γιοματάρι (το βουτσί, όπως λέγαμε στο χωριό μας)!

Αλλά δεν έφταναν μόνον αυτά. Το τραπέζι «πλημμύριζε» από διάφορες τυρόπιττες, γαλατόπιτες, λουκουμάδες και ό,τι άλλο ήταν ικανό να ικανοποιήσει τους σύγχρονους … δειπνοσοφιστές, οι οποίοι στη συνέχεια φορούσαν τα δικά τους αποκριάτικα ρούχα και έβαφαν το πρόσωπό τους με καπνιά, που έπαιρναν από την καμινάδα του τζακιού, αρχίζοντας τους μεταξύ τους άδολους αστεϊσμούς!

Κι εδώ άρχιζε το πανηγύρι!.. Οι μουσικοί (πίπιζες, νταούλια, κλαρίνα, βιολιά κλπ) άρχιζαν το παίξιμο και ο χορός με τα σκωπτικά τραγούδια έκανε όλους τους συγχωριανούς να ζουν το δικό τους ξέφρενο γλέντι, που κατέληγε στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου γινόταν ο αποκριάτικος γάμος από πρόσχαρους και εύθυμους χωρικούς οι οποίοι υποδύονταν τη νύφη, τον γαμπρό και τον παπά, ενώ το τουφεκίδι «πήγαινε σύννεφο» από την χαρά των συγχωριανών!..

Κάποια στιγμή ο ήλιος έγερνε!.. Σιγά-σιγά οι χωρικοί μαζεύονταν στα σπίτια τους κι αφού έβαζαν και πάλι φαγητό να φάνε μαζί με τους φιλοξενούμενους, ολοκλήρωναν την αποκριάτικη βραδιά με ένα τελετουργικό στοιχείο: Έβαζαν γύρω από την αναμμένη θράκα αυγά (ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας) μέχρι να δουν ποιο θα βγάλει δροσιά ή θα σκάσει πρώτο από το ψήσιμο, οπότε ο καθένας έδινε την δική του ερμηνεία!

Τι άλλο να πούμε εμείς; Καλή Σαρακοστή!!!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

=====================

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από παρόμοιες ευτυχισμένες στιγμές οικείων προσώπων.