Οι φινλανδοί Lordi και ο ελληνικός Παρθενώνας!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117333-778
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/07/11 14:41
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117333-778
Περιγραφή:

Οι φινλανδοί Lordi και ο ελληνικός Παρθενώνας!..

Ενώ στην Φινλανδία λειτουργούν πέντε πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών και υφίστανται, επίσης, 30 και πλέον σύλλογοι «Φινλανδο-Ελληνικής Φιλίας», αποτελούμενοι σχεδόν εξ ολοκλήρου από Φινλανδούς φιλέλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας και προάγουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας στη μακρινή αυτή χώρα του βορρά, μέσω της διοργάνωσης μουσικοχορευτικών και λοιπών εκδηλώσεων, τι έπαθαν, τελευταία ορισμένοι εξ αυτών και μας ζητούν τον …Παρθενώνα και τα ελληνικά νησιά;

(Από την εφημερίδα «δημοκρατία»)

ΔΕΝ ΞΕΡΩ τι έπαθαν τελευταία ορισμένοι Φινλανδοί πολιτικοί οι οποίοι ζητούν ορισμένα παράλογα πράγματα από την Ελλάδα, όπως τον Παρθενώνα, τα νησιά κλπ. Και να σκεφτεί κανείς ότι με τους Φινλανδούς μας συνδέουν αιώνιοι πολιτιστικοί δεσμοί.

Δεν ξέρω ακόμη αν είναι αλήθεια, αλλά κάποιοι φιλόλογοι και ιστορικοί ερευνητές λένε, για παράδειγμα, ότι οι χώρες της Ευρώπης που έχουν κατάληξη τον όρο – Δία, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, ακόμη και η Νέα Ζηλανδία στον Ειρηνικό ωκεανό, λόγω του ότι είχαν μία σχέση με αρχαίους Έλληνες, ίσως αυτοί αφιέρωναν τις περιοχές, που επισκέπτονταν, στο θεό –Δία.

Βεβαίως, η επιστημονική έρευνα έχει αντίθετη γνώμη, δεδομένου ότι η ξενική κατάληξη land σημαίνει: γη, έδαφος, ξηρά, στεριά, χώρα κλπ.

Ωστόσο, με τη Φινλανδία έχουμε αναπτύξει πολλές άλλες πολιτιστικές σχέσεις. Υφίσταται, για παράδειγμα, μία διμερής μορφωτική συμφωνία (1983). Ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών από τις δύο χώρες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί υπότροφοι, εγκαθίστανται εκατέρωθεν, στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών, ερευνητών, πανεπιστημιακών δασκάλων κλπ. Και όχι μόνο!

Στην Φινλανδία λειτουργούν πέντε πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών. Υφίστανται, επίσης, 30 και πλέον σύλλογοι «Φινλανδο-Ελληνικής Φιλίας», αποτελούμενοι σχεδόν εξ ολοκλήρου από Φινλανδούς φιλέλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας και προάγουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας στη μακρινή αυτή χώρα του βορρά, μέσω της διοργάνωσης μουσικοχορευτικών και λοιπών εκδηλώσεων.

Η Πρεσβεία μας στο Ελσίνκι, διοργανώνει εκδηλώσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των πολιτιστικών μας σχέσεων. Μάλιστα, σε συνεργασία με το Δήμο Ελσίνκι και τη φινλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Πρεσβεία της Ελλάδος και η Ομοσπονδία συλλόγων «Φινλανδο-Ελληνικής Φιλίας» συνέβαλε στη διάνθιση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας με εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η καλλιτεχνική ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου και παραδοσιακοί χοροί της Ελλάδος (Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία 2004).

Αλλά και η Ελληνική Ομογένεια που ζει στη Φινλανδία μπορεί να μην είναι μεγάλη σε πληθυσμό (δαβιεί ένας μικρός αριθμός Ελλήνων ομογενών, περί τους 400, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εγκατεστημένη στα νότια γεωγραφικά διαμερίσματα και τα περίχωρα του Ελσίνκι), ωστόσο συμβάλλει κι αυτή σημαντικά στο γενικότερο καλό της φινλανδικής κοινωνίας.

Μου κάνει εντύπωση, λοιπόν, και δεν θέλω να πιστέψω πώς ορισμένοι πολιτικοί Φινλανδοί ξεσπάθωσαν εναντίον της Ελλάδος και μας ζητούν για ένα δάνειο τον … Παρθενώνα, τα ελληνικά νησιά κλπ.

Ας μην επαναλάβω κάτι που έγραψα χθες γιια ορισμένους εξ αυτών των πολιτικών. Ένα μονάχα ρωτάω:

Φίλοι και Φιλέλληνες, Φινλανδοί, ας μας ζητήσετε σεις ένα δάνειο (το οποίο δάνειο επιστρέφεται κάποια στιγμή στον δανειστή) είναι δυνατόν να σας ζητήσουμε την όποια εδαφική ή πολιτιστική κληρονομιά σας για να σας το δώσουμε; Είναι δυνατόν;

Σας κατανοώ απόλυτα, βεβαίως, διότι δεν έχετε την ιστορία των χιλιάδων χρόνων, που έχουμε εμείς. Η Φινλανδία ως κράτος υπάρχει μόλις από το 1919, δημιουργημένη από τις συνθήκες που σφράγισαν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δη από την Συνθήκη των Βερσαλλιών, ενώ οι πληθυσμοί που την απαρτίζουν σήμερα, δηλαδή οι Φινλανδοί και ένα μέρος των Σάμι (Λαπώνων) ζούσαν σε εδάφη που ανήκαν είτε στην Σουηδική Αυτοκρατορία, είτε στην Ρωσία, είτε στην Δανία.

Δύσκολο πράγμα, λοιπόν, να εμπεδώσετε μια εθνική συνείδηση όπως εμείς, που κουβαλάμε στην πλάτη μας μια ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων και, ασφαλώς, πολύ πιο δύσκολο να μπείτε στο πετσί της δικής μας ψυχολογίας, όπως είναι η Ελλάδα, που φωτοβόλησε τον κόσμο επί αιώνες με τα έργα και το πνεύμα της.

Άλλο πράγμα να προσφέρεις στην ανθρωπότητα το φως του Παρθενώνα και άλλο τους … διαβολικούς Lordi, που κέρδισαν τη νίκη στην Eurovision της Αθήνας το 2006. Υπάρχει, νομίζω, μια σημαντική διαφορά!

Εμείς πάντως τους Φινλανδούς θα εξακολουθούμε να τους αγαπάμε, γιατί δεν εξαργυρώσαμε ποτέ την φιλία μας με οποιοδήποτε λαό και για οποιοδήποτε αντάλλαγμα.Κι αυτό ελπίζω να το καταλάβουν.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011