Οι επισημάνσεις ενός Ιεράρχη!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115688-8178
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 29/01/16 17:46
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115688-8178
Περιγραφή:

Οι επισημάνσεις ενός Ιεράρχη!..

Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου κκ Χρυσόστομος δήλωσε ότι εκτός από τον διωγμό των χριστιανών στις αρχαίες Εκκλησίες της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων με αμείωτη σφοδρότητα και προγραμματισμό συνεχίζεται και ο διωγμός του χριστιανικού στοιχείου στην Εκκλησία της Κύπρου! Μιλώντας σε Σύναξη των Προκαθημένων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στο Σαμπεζύ της Γενεύης, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι για το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι διωγμοί ουδέποτε έπαυσαν τους τελευταίους αιώνες!..

ΠΟΛΥ σημαντικές είναι οι επισημάνσεις που έκανε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Και, ασφαλώς, οι επισημάνσεις αυτές είχαν σχέση με τον μεγάλο κίνδυνο των ακραίων του ισλάμ, όπως τουλάχιστον έχουν βιώσει όλοι σχεδόν οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής!

«Όσοι συνειδητοποιούμε τον φοβερό κίνδυνο για τις Εκκλησίες και τους πιστούς μας από την επέλαση του Ισλάμ, νιώθουμε άβολα ακούγοντας να προβάλλονται θέσεις που είναι δυνατόν να έχουν ως συνέπεια τη ματαίωση της σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου στον χρόνο που έχει ορισθεί. Η Εκκλησία της Κύπρου κάνει έκκληση προς όλους όπως, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, διαφυλάσσοντας την ενότητα της Ορθοδοξίας και αποφεύγοντας τον διασυρμό ανάμεσα σε ετεροδόξους και αλλοθρήσκους, συγκατανεύσουν, με την μη εμμονή τους σε νέα θέματα, ή άλλες επουσιώδεις εισηγήσεις, στην πραγματοποίηση της εξαγγελθείσης ήδη μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί. Εάν ο καθένας μας, η κάθε Εκκλησία, επιμείνει στις δικές της και μόνο θέσεις, το μόνο που θα επιτύχουμε είναι να προσδώσουμε χαρά στους ξένους και να κατακερματίσουμε την Ορθοδοξία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πραγματικές δυσκολίες και η συνειδητοποίηση του άμεσου κινδύνου που διατρέχουμε από το Ισλάμ θα πρέπει να μας πλατύνουν τους ορίζοντες και να μας οδηγούν σε ορθή ιεράρχηση των πραγμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι η πείρα των 20 αιώνων της Εκκλησίας διδάσκει ότι η πορεία της ήταν πάντα μέσα από δυσκολίες, διωγμούς, αίματα. «Η αποδοχή και η υιοθέτηση των θεμάτων που όρισαν οι πατέρες και προκάτοχοί μας για τη Μεγάλη Σύνοδο συνιστά και στοιχειώδη σεβασμό προς αυτούς. Ασφαλέστατα η Επιστήμη και η Τεχνολογία με την ανάπτυξή τους έφεραν τους ανθρώπους μπροστά σε νέα διλήμματα. Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα διλήμματα, όμως, δεν μπορούν να αφίστανται των βασικών αρχών της αποκεκαλυμμένης Θείας αλήθειας που κατείχε ανέκαθεν η Εκκλησία. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα. Βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη επιλογής νέας γλώσσας και νέας μεθόδου αντιμετώπισης των προβλημάτων του ανθρώπου, όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα. Και είναι ανάγκη, να εκσυγχρονίσουμε τα όπλα μας. Θα πρέπει να καταφύγουμε σε νέα γλώσσα, σε νέα επιχειρήματα συγχρονισμένα, προσιτά, καταληπτά, προσγειωμένα», συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε - κατέληξε- νέες μεθόδους αντιμετώπισης των παντοτινών προβλημάτων του ανθρώπου. Θεωρώ την άποψη που εξέφρασε ο Παναγιώτατος ότι μπορεί με το θέμα αυτό να ασχοληθεί εκτεταμένως μια διακήρυξη της Συνόδου και να αντιμετωπιστεί αναλυτικότερα σε μια δεύτερη Μεγάλη Σύνοδο, που εμείς να αποφασίσουμε να πραγματοποιηθεί όσον το δυνατόν πιο σύντομα, ως οδηγούσαν στη λύση του θέματος. Η Μεγάλη Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί στον χρόνο που αποφασίσαμε για να καταδείξουμε την ενότητά μας, τη θέλησή μας να ξεπερνούμε τις δυσκολίες των καιρών και κυρίως να αποδείξουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ζώσα με μηνύματα ζωής προς τον σύγχρονο κόσμο».

Οι επισημάνσεις του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας Κύπρου είναι πολύ σημαντικές. Κι όχι μόνον οι χριστιανικοί λαοί, αλλά ολόκληρη η Οικουμένη –και ιδιαίτερα η Ευρώπη- πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για όλα αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια από τους ακραίους του ισλάμ. Ο στρουθοκαμηλισμός, δυστυχώς, «βλάπτει σοβαρά την υγεία της Ευρώπης». Κι όπως λέμε στα χωριά μας: «Όταν έχει αρπάξει φωτιά το σπίτι του γείτονα, περίμενέ της και στην αυλή σου»!.. Θα ξυπνήσουμε άραγε;

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016