Ο μύθος στο διάβα των αιώνων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115682-8202
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/02/16 18:37
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115682-8202
Περιγραφή:

Ο μύθος στο διάβα των αιώνων!..

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου είναι έργο που κυκλοφορούσε μετά το 1680 στην ελληνική δημοτική γλώσσα, πεζή διασκευή παλαιότερων έργων, διασκευών που βασίζονται στο ελληνιστικό μυθιστόρημα του 3ου αιώνα του Ψευδο-Καλλισθένη με τίτλο Βίος Αλεξάνδρου του Μακεδόνος. Μύθοι και  θρύλοι πολλοί!.. Άλλοι σωστοί και άλλοι μυθεύματα της φαντασίας των ανθρώπων!.. Ακόμη και τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δείχνουν στο Μάργκιλεν, πρωτεύουσα της επαρχίας Φεργανά του δυτικού Τουρκεστάν, που είναι μάλιστα στολισμένος με κόκκινη σημαία – δείγμα της τρυφερής και άδολης αγάπης που τρέφουν οι ντόπιοι για τον Μεγάλο νεκρό, τον οποίον άλλωστε δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν και εθνικό ήρωά τους (!!).

ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ μια νέα ματιά στο Ιστορικό και Δημοσιογραφικό μας Αρχείο, για μία ακόμη φορά διαβάσαμε τα στοιχεία που ο γράφων είχε στην διάθεσή του, περί του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδίως περί των μύθων που έχουν εξιστορήσει γι’ αυτόν μέσα στους αιώνες.

Αντελήφθη, λοιπόν, ότι είχε δίκιο ο Αλέξανδρος Α. Πάλλης, όταν θέλησε ν’ ασχοληθεί με μία από τις πολλές ιστορίες του Μακεδόνα βασιλιά, όπως για παράδειγμα «Η Φυλλάδα του Μεγ’ Αλέξαντρου», που ο συγγραφεύς της, κάποιος Δημήτριος Ζήνος του 15ου αι. μ.Χ., όποιος και νάναι αυτός, κατάφερε να περιπλέξει μυθολογικά και πραγματικά ιστορικά στοιχεία της ζωής του θρυλικού Στρατηλάτου, με αποτέλεσμα να πάρει ορισμένες θέσεις που υιοθετεί και ο γράφων στις σειρές αυτές, ρίχνοντάς τους πολύ φως για την δική του ιστορική επιλογή και φιλολογική ανάλυση του ποιητικού έργου του Δημητρίου Ζήνου.

Γεγονός είναι, ότι η καταπληκτική αυτή σταδιοδρομία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ισχυρίζεται και ο Αλέξανδρος Πάλλης, στα εισαγωγικά του σχόλια μέσα στην «Φυλλάδα του Μεγ’ Αλέξαντρου» (1935), ήταν εντυπωσιακή, αφού κατόρθωσε, σε ένδεκα χρόνια μέσα, να κατακτήσει ολόκληρο σχεδόν τον γνωστό Αρχαίο Κόσμο, να καταλύσει την κραταιή Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών, και να φθάσει έως την καρδιά της Ασίας, στην μυθική εκείνη χώρα των Ινδιών, για ν’ αφήσει βαθύτατα ίχνη στην φαντασία των λαών εκείνων που είχε κατακτήσει ο Αλέξανδρος.

Αίγυπτος, Αραβικές χώρες, Παλαιστίνη, Συρία, Μεσοποταμία και τόσες άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν ακόμη στην μνήμη τους την εικόνα ή την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ ακόμη και σήμερα διάφορες φυλές των Βορειοδυτικών Ινδιών ή του Αφγανιστάν (όπως, για παράδειγμα, η φυλή των Καλάς) θεωρούν τιμή τους και υπερηφανεύονται για το γεγονός ότι κατάγονται κατ’ ευθείαν από τους απογόνους των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού και σήμερα λέγουν, ότι ο πρόγονός τους ήταν ο Αλέξανδρος ο Δικέρατος, ο Ισκάνταρ Δού-λ-Καρνέϊν, που αναφέρουν οι Μουσουλμανικοί λαοί της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και το Κοράνι κάνει ειδική αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως σημειώνει και ο αείμνηστος Νικόλαος Μάρτης, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, μέσα σ’ ένα βιβλίο του για την πλαστογράφηση της Ελληνικής Μακεδονίας. Την παράδοση αυτή την μνημονεύει ο περίφημος Βενετός περιηγητής Μάρκο Πόλο, ο οποίος ταξίδευσε στην Κεντρική Ασία τον 13ον αιώνα, ενώ ο Sir Henry Yule αναφέρει διαφόρους φυλάρχους πολλών περιοχών στα βορειοδυτικά σύνορα των Ινδιών, όπως του Καρατεγκίν, Νταρουάζ Ροσάν, Σιγνάν, Ουαχάν, Τσιτράλ, Γκιλγίτ, Σουάτ και Χαπολόρ .

Ακόμη και τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δείχνουν στο Μάργκιλεν, πρωτεύουσα της επαρχίας Φεργανά του δυτικού Τουρκεστάν, που είναι μάλιστα στολισμένος με κόκκινη σημαία – δείγμα της τρυφερής και άδολης αγάπης που τρέφουν οι ντόπιοι για τον Μεγάλο νεκρό, τον οποίον άλλωστε δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν και εθνικό ήρωά τους (!!).

Ο μύθος στο διάβα των αιώνων, όπως διαπιστώνουμε, λοιπόν, δεν έπαυσε και ούτε θα πάψει κάποτε να υπάρχει!..!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016