«Ναι, χαρείτε του χρόνου τη νιότη!..»

Κωδικός Πόρου: 00285-117417-256
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 30/04/11 14:29
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117417-256
Περιγραφή:

«Ναι, χαρείτε του χρόνου τη νιότη!..»

Επί τέλους!.. Κάποιες εφημερίδες, όπως η σημερινή «Βραδυνή», μας έδωσαν για λίγο την ευκαιρία να αισθανθούμε ανθρώπινα!.. Χωρίς το μαύρο εκείνο φόντο της πολιτικοοικονομικής ζωής, που πολλές εφημερίδες, για λόγους σκοπιμότητας, υπερτονίζουν!.. Νομίζω ότι είμαστε άνθρωποι!.. Και σαν άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε παιδιά του Θεού και όχι του Χρήματος!.. Πάψτε, πια, με τη μιζέρια και τη μελαγχολία, που μας οδηγήσατε σε εθνική κατάθλιψη!.. 


 

«Ναι, χαρείτε του χρόνου τη νιότη, άνδρες, γέροι, γυναίκες, παιδιά», μας προτρέπει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός μέσα από το ποίημά του: «Πρωτομαγιά»!

Κι ο Σολωμός, αυτή η ευαίσθητη και τόσο ταλανισμένη ψυχή, είναι ο άνθρωπος που ίσως ξέρει καλύτερα από πολλούς συνανθρώπους μας τι σημαίνει να είσαι μελαγχολικός και να σου εμπνέουν την αισιοδοξία λίγα λουλούδι, μερικές παπαρούνες, όπως αυτές της Πρωτομαγιάς, που κοσμούν κι αυτόν ακόμη τον Παρθενώνα!

Η αισιοδοξία, η χαρά και η ελπίδα δεν είναι κάτι τυχαία στη ζωή. Είναι κι αυτά δώρα του Θεού στον άνθρωπο για να μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο. Τον κόσμο που δέχεται με αγάπη στην ψυχή και την καρδιά του τον ίδιο τον άνθρωπο! Τον συνάνθρωπό του! Κι αυτή τη χαρά κάποιοι θέλησαν να μάς την στερήσουν!

Δυστυχώς, κάποια οικονομικά συμφέροντα ορισμένων εκδοτών και μεγαλοεργολάβων, πήραν ένα (όντως υπάρχον) πρόβλημα και δεν το προβάλλουν απλώς. Το υπερ-προβάλλουν!.. Και το υπερτονίζουν με έναν ανελέητο τηλεοπτικό βομβαρδισμό της σκέψης! Με μία άνευ προηγουμένου "πλύση εγκεφάλου", αδιαφορώντας για το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν στην ψυχολογία των άδολων -και ανήμπορων να υπερασπιστούν ή να αμυνθούν- πολιτών!

Δυστυχώς, για πολλούς χάθηκε κι αυτό ακόμη το μέτρο, που μάς δίδασκαν οι πρόγονοί μας!.. Και είναι τόσο μεγάλη η "πλύση εγκεφάλου", που μάς κάνουν, ώστε να  φθάνεις στο σημείο να διερωτάσαι «ποιος κυβερνάει επί τέλους αυτόν τον τόπο;», όπως έλεγε παλιότερα ο αείμνηστος πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τη δολοφονία του βουλευτή, Γρηγόρη Λαμπράκη!

Δυστυχώς οι φερόμενοι «νταβατζήδες», που έλεγε ο άλλος πρωθυπουργός,  Κώστας Καραμανλής, δεν θα πάψουν να κυβερνούν αυτόν τον τόπο και να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Κι όταν αυτός που τους κατάγγειλε δεν μπόρεσε να τους τιθασεύσει, δεν υπάρχει ελπίδα για διέξοδο από το τούνελ που οι ίδιοι συνέβαλαν σ’ αυτό.

Υπάρχει, όμως, ένα πολύ ισχυρό όπλο που διαθέτει ο πολίτης. Η ψήφος!.. Κι αυτήν την ψήφο πρέπει να την εκμεταλλευτεί, αφού είναι η μοναδική δύναμη που διαθέτει και με την οποία μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα λεπτό (όσο διαρκεί το ρίξιμο της ψήφου στην κάλπη) τα πάντα!.. Κι ας το έχουμε αυτό υπόψη μας όλοι οι πολίτες, που πάμε και τους ψηφίζουμε μονοκούκι, λες και δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να μας κυβερνήσουν!

Αισιοδοξία, λοιπόν!.. Αισιοδοξία, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο!... Μακριά και πέρα από τους διεθνείς τοκογλύφους που θέλησαν να μας κάνουν πειθήνιους σκλάβους της δικής τους ανεξέλεγκτης οικονομικής τυραννίας!

Ας διαβάσουμε, λοιπόν, την «Πρωτομαγιά», του Διονυσίου Σολωμού, που όλοι μαζί θα εορτάσουμε αύριο, μαζί με κατακόκκινες παπαρούνες και πολλά στεφάνια από λουλούδια! Κια για μια ακόμη φορά:  Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!..

«Του Μαγιού ροδοφαίνεται η μέρα,
που ωραιότερη η φύση ξυπνάει
και την κάνουν λαμπρά και γελάει
πρασινάδες, αχτίνες, νερά.

Άνθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι
παιδιά κι άντρες, γυναίκες και γέροι
ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,
όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά.

Ναι χαρείτε του χρόνου τη νιότη,
άντρες, γέροι, γυναίκες , παιδιά»!..
 

Με αισιοδοξία και χαρά

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 30 Απριλίου 2011