Να θυμηθούμε πώς έγινε το θνησιγενές Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935;

Κωδικός Πόρου: 00285-115656-8305
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/03/16 18:19
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115656-8305
Περιγραφή:

Να θυμηθούμε πώς έγινε το θνησιγενές Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935;

Επειδή σαν σήμερα το 1935 εκδηλώθηκε ανατρεπτικό κίνημα στο όνομα της δημοκρατίας οργανωμένο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το οποίο απέτυχε και ο ίδιος αναγκάστηκε να εκπατριστεί, ενώ το έκτακτο στρατοδικείο τον καταδίκασε τότε ερήμην σε θάνατο! Με την Ελλάδα να έχει υποστεί τη μεγάλη ήττα του 1922, την δίκη και εκτέλεση των έξι, και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η χώρα προσπαθούσε να σταθεί ξανά στα πόδια της έχοντας ένα μεγάλο εχθρό να αντιμετωπίσει: Τον διχασμό. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, ορισμένα ιστορικά γεγονότα για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!..

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι το κίνημα του Βενιζέλου, όπως ονομάστηκε το πραξικόπημα της 1ης Μαρτίου 1935, έχει μείνει στην Ιστορία όχι μόνο γιατί θεωρήθηκε ο προπομπός της παλινόρθωσης της λεγόμενης μοναρχίας (περί αυτής μπορούμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα), αλλά για τις απίθανες … γκάφες που το συνόδευαν.

Είναι ίσως το μοναδικό κίνημα στην παγκόσμια Ιστορία που αποκαλύφθηκε κάθε λεπτομέρειά του πριν ακόμη εκραγεί! Οι πάντες γνώριζαν πότε και πώς θα γίνει -εκτός ίσως από τους πρωταγωνιστές του, όπως τουλάχιστο υποστηρίζουν διακεκριμένοι ιστορικοί ερευνητές. Ας διαβάσουμε κάτι από την καθημερινή πρωϊνή εφημερίδα «Πατρίς» της Κρήτης:

«Τρεις μέρες πριν ξεσπάσει το κίνημα της 1ης Μαρτίου σχεδόν τα πάντα που αφορούσαν λεπτομέρειες και σχέδια δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες, με πρώτη τον «Ριζοσπάστη».

Το ποιος το έδωσε παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα και μόνο εικασίες έχουν γίνει, αλλά τι νόημα έχει. Η μισή Ελλάδα ήξερε και η υπόλοιπη μισή το ανέμενε.

Το πιο κωμικοτραγικό είναι ότι άλλα προέβλεπαν τα σχέδια και άλλα έγιναν. Η κατάληψη του Πειραιά ήταν το πρώτο και κύριο, ο στόλος θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη. Αντ’αυτού οι δύο «αρχηγοί» Κολιαλέξης και Δεμέστιχας διαφώνησαν και τελικά πήγαν στην Κρήτη!

Οι αξιωματικοί της Αεροπορίας πήγαν να καταλάβουν το…στόλο κι ένας στρατηγός επέλεξε εκείνη την ώρα να πάει στον κινηματογράφο νομίζοντας ότι δόθηκε αναβολή…

Πώς να πετύχει αυτό το κίνημα; Το κίνημα σύντομα κατέρρευσε και το βράδυ της 11ης προς 12η Μαρτίου ας διαβάσουμε ορισμένα ιστορικά γεγονότα για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!.. ο Βενιζέλος εγκατέλειψε τον αγώνα και την Ελλάδα.»

Πράγματι!.. Στις 11 Μαρτίου 1935 ο Βενιζέλος παραδέχεται την ήττα του και καταφεύγει στην Νεάπολη της Ιταλίας μέσω Ρόδου πάνω στο θωρηκτό “Αβέρωφ”. Τον ακολουθεί ομάδα στασιαστών. Ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις έφθασε τους 17.

Στην Αθήνα το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο ερήμην σε θάνατο! Τρεις από τους άμεσους συνεργάτες του με επικεφαλής τον στρατηγό Παπούλα εκτελούνται αμέσως με τουφεκισμό! Αλλοι 57 καταδικάζονται σε ισόβια δεσμά και 705 σε μικρότερες ποινές.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Μαρτίου 1936, ο Βενιζέλος πεθαίνει στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω μια Ελλάδα που κάποτε, με τη Συνθήκη των Σεβρών, την είχε κάνει μια Χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών!

Καλό μήνα και καλή Άνοιξη!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 1η Μαρτίου 2016