Λάθος, αξιότιμη κ. Άννα Διαμαντοπούλου!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117406-311
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/05/11 13:59
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117406-311
Περιγραφή:

Λάθος, αξιότιμη κ. Άννα Διαμαντοπούλου!..

Η λέξη «ινστιτούτο» δεν είναι αντιδάνειο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι λέγουν ότι προέρχεται από τον όρο «ίσταμαι». Είναι ξένη λέξη και καλό θα ήταν όλες οι ελληνικές σχολές και τα διάφορα ινστιτούτα να αποκτήσουν ελληνικές ονομασίες!

ΑΚΟΥΣΑ με προσοχή την αξιότιμη υπουργό Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ. Άννα Διαμαντοπούλου, να μιλάει σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας : «Θεσμικό πλαίσιο Προτύπων Πειραματικών Σχολείων – Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής -Οργάνωση Ινστιτούτου «Διόφαντος».

Ομολογώ ότι η κ. Διαμαντοπούλου είναι μία εξαιρετική κυρία, που κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά η ίδια σήμερα έδειξε ότι έχει πλημμελή γνώση ορισμένων γλωσσολογικών όρων, κάτι που, ασφαλώς, δεν είναι και απαραίτητο να γνωρίζει ένας Υπουργός μόνο και μόνο επειδή είναι Υπουργός Παιδείας.

Και είναι προς τιμήν της που είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο όρος «ινστιτούτο» είναι αντιδάνειο και προέρχεται από τον ελληνικό όρο «ίσταμαι», για να δικαιολογηθούν όλοι αυτοί οι τίτλοι διαφόρων (και υπό ίδρυση ή κατάργηση) Ινστιτούτων. Για να δικαιολογήσει δε την άγνοιά της είπε: «Έτσι μου το μετέφεραν, αν θέλετε το υιοθετείτε ή όχι».

Μού κάνει εξαιρετική εντύπωση το γεγονός πώς μία Υπουργός Παιδείας, έρχεται απροετοίμαστη στη Βουλή και δεν έκανε κάτι πολύ απλό: Να ανοίξει ένα οποιοδήποτε Ελληνικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό και να διαβάσει τι αναφέρεται στο λήμμα: «ινστιτούτο».

Από το Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας των Εκδόσεων «Πάπυρος», διαβάζουμε:

«ινστιτούτο
το· 1. επιστημονικό, εκπαιδευτικό ή τεχνικό ίδρυμα ή οργανισμός· 2. το κτήριο στο οποίο στεγάζονται αυτά τα ιδρύματα ή οι οργανισμοί· 3. (στον πληθ.) (στη Ρώμη και στο Βυζάντιο) σύνοψη νομικών αρχών και αποφάσεων, εισηγήσεις νόμων· 4. (φρ.) «ινστιτούτο καλλονής»· εργαστήριο στο οποίο εφαρμόζονται μέθοδοι ωραϊσμού τού ανθρώπινου σώματος.
[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στην ελλ. ξεν. όρου, πρβλ. αγγλ. institute < λατ. institutum < ρ. instituo «ιδρύω»].»

Τόσο δύσκολο ήταν, αξιότιμη (και γιατί όχι αξιαγάπητη) κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, να ανοίξετε ένα οποιοδήποτε ελληνικό λεξικό; Τόσο δύσκολο;

Αλλά, ας μη σταθούμε εκεί. Η Ελληνική Γλώσσα βάλλεται πανταχόθεν. Και ασφαλώς δεν φταίτε σεις σε όλα.

Δεν υπάρχει εφημερίδα (ακόμη και αθλητική!), περιοδικό, τηλεοπτικό κανάλι ή ακόμη και ραδιοτηλεοπτική εκπομπή, που να μην έχει ξενικό τίτλο! Τα πάντα ξενικά!.. Το δε λεξιλόγιο των μαθητών κάθε άλλο, παρά θυμίζει ελληνική γλώσσα!

Ας κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, του να μαθαίνουν τα παιδιά μας τα σωστά ελληνικά και ας αφήσουμε τον κάθε "Διόφαντο" στη θέση του. Αρκετά έχουν ταλανίσει τους αρχαίους μας προγόνους με όλα αυτά που κάνουν κατά καιρούς ορισμένοι του Υπουργείου Παιδείας, που δεν είναι πλέον "Εθνικής Παιδείας". 

Ιδού, λοιπόν, γιατί εμείς οι λεγόμενοι συντηρητικοί, «ακραίοι», φονταμενταλιστές (: θεολογικό ρεύμα προτεσταντικής προέλευσης που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τού Α' Παγκοσμίου Πολέμου και διακήρυσσε την απόλυτη και κατά γράμμα προσήλωση στα θεμελιώδη δόγματα τού χριστιανισμού, όπως αυτά διατυπώνονται ακριβώς στην Αγία Γραφή) ή ότι άλλο ηχηρό παρόμοιο ακούγεται, πιστεύουμε ότι η Παιδεία στην Ελλάδα είναι κατευθυνόμενη από άλλα κέντρα αποφάσεων και όχι επιβαλλόμενη από το Ελληνικό Κράτος.

Και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο της κατάργησης ορισμένων πνευματικών φορέων, που αντικαθίστανται με άλλα. Να είναι –άραγε- όλα αυτά για καλό; Μακάρι…

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011-05-11

ΥΓ. Οι στήλες «Βλέπε, άκου, σιώπα..» και « Το blog της ημέρας», που αναρτούμε μερικές φορές, είναι εφήμερες, περιοδικές και έκτακτες και γι’ αυτό δεν υπάρχουν μόνιμες κατηγορίες στην προσωπική μας ιστοσελίδα. «Αναβαίνουν» δε στο διαδίκτυο όποτε και οσάκις χρειάζεται να καταθέσουμε κι εμείς μία άποψη. Άλλωστε, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Στην Ελλάδα οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλούν μονάχα ότι έχουν να πουν κάτι καλύτερον της σιωπής»!.