Ημέρα Ανεξαρτησίας, λέει…

Κωδικός Πόρου: 00285-117352-656
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 04/07/11 11:48
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117352-656
Περιγραφή:

 

Πέρασαν κιόλας 234 χρόνια από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!... Μία ημέρα, που όπως λένε οι ιστορικοί «αποτελεί διαμνημόνευση στην παγκόσμια εθνική ιδέα ελευθερίας και ανεξαρτησίας, καθώς για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο έθνος επαναστάτησε κατά μιας τόσο μεγάλης Αυτοκρατορίας, δείχνοντας σε όλους ότι είναι δυνατό να νικήσεις κάποιο δυνατότερο όταν έχεις τόλμη και θάρρος»!..

Η «γιορτή του τσαγιού»: Αμερικανοί πετούν στη θάλασσα αγγλικό τσάι στο λιμάνι της Βοστόνης, αντιδρώντας στην επιμονή της Αγγλίας να συνεχίσουν να πληρώνουν φόρο γι’ αυτό το προϊόν. (Βικιπαίδεια)

«Εμείς ο Λαός των Ενωμένων Πολιτειών, με Σκοπό να διαμορφώσουμε μια τελειότερη Ένωση, να καθιερώσουμε τη Δικαιοσύνη, να διασφαλίσουμε την εγχώρια Ηρεμία, να παράσχουμε για την κοινή άμυνα, να προωθήσουμε τη γενική Ευημερία, και να εξασφαλίσουμε τις Ευλογίες της Ελευθερίας σε εμάς και τους Απογόνους μας, ορίζουμε και εγκαθιδρύουμε αυτό το Σύνταγμα για τις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής»

Έτσι αρχίζει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό που υπόγραψαν από τότε οι άνθρωποι εκείνοι και –απ’ ό,τι λένε- ισχύει ακόμη και σήμερα!

Βλέπετε, οι Αμερικανοί δεν είναι σαν και μας που «κάθε τρεις και λίγο» αλλάζουμε το Σύνταγμά μας για να εξυπηρετηθούν (τις οίδε) ποία συμφέροντα.

Η εθνική εορτή των Αμερικανών, πιο παλαιά κι απ’ την δική μας (25η Μαρτίου), έχει να κάνει με την δική τους απελευθέρωση. Κι έχει πολλά κοινά σημεία με τα δικά μας.

Όπως είναι γνωστό, η Βόρεια Αμερική αποτελούσε περιοχή εκμετάλλευσης των Αγγλογάλλων και, καθώς ο πληθυσμός της αυξανόταν - αποτελούμενος κυρίως από πρωτοπόρους, τυχοδιώκτες, προσκυνητές και χρυσοθήρες, ταυτόχρονα αποδίδονταν και ανάλογες μορφές τοπικής αυτοδιοίκησης και, αργότερα, αυτονομίας.

Λένε πως μέχρι το 1681, ιδρύθηκαν 13 αποικίες στο χώρο που βρίσκεται η ανατολική ακτή των Η.Π.Α. Μέχρι το 1763, αποκτήθηκε μερική αυτονομία, ενώ σιγά-σιγά άρχισε να οργανώνεται η εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή.

Επειδή, όμως, κάτοικοι του Νέου Κόσμου υπόκεινταν σε αυστηρό οικονομικό και εμπορικό έλεγχο , αλλά και αρκετά βαριά φορολογία (βλέπε σημερινή Ελλάδα), άρχισαν τις εξεγέρσεις, με πιο γνωστές των γραμματοσήμων (1765) και του τσαγιού (1773), καθώς και άλλες μικρότερες επαναστάσεις, που άρχισαν να προωθούν στο μυαλό των αποίκων τη συνένωση (λέγε για μας: πλατείες) για την αποτίναξη του αγγλικού ιμπεριαλιστικού ζυγού (λέγε για μας: Τρόϊκα)!

Όπως γράφουν τα χαρτιά και τα κιτάπια, οι εχθροπραξίες άρχισαν τον Απρίλιο του 1775 και, ενώ συνεχίζονταν, στις 4 Ιουλίου του 1776 υιοθετήθηκε από τη Σύναξη του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων το κείμενο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο γράφτηκε σε μεγάλο βαθμό από το Θωμά Τζέφερσον, προσωπικό φίλο του Ιωάννη Καποδίστρια, διακηρύσσοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Διάφοροι σχολιαστές λένε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί διαμνημόνευση στην παγκόσμια εθνική ιδέα ελευθερίας και ανεξαρτησίας, καθώς για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο έθνος επαναστάτησε κατά μιας τόσο μεγάλης Αυτοκρατορίας, δείχνοντας σε όλους ότι είναι δυνατό να νικήσεις κάποιο δυνατότερο όταν έχεις τόλμη και θάρρος.

Κι αυτό ας το λάβουν υπόψη Κυβερνώντες, Μνημονιακοί και Τροϊκανοί.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011