Ιερωμένος και ο πατέρας της Γενετικής;

Κωδικός Πόρου: 00285-117336-756
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/07/11 14:35
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117336-756
Περιγραφή:

Ιερωμένος και ο πατέρας της Γενετικής;

Για μία ακόμη φορά η Google μας αιφνιδιάζει με την προβολή ενός χριστιανού μοναχού, τού Αυστριακού Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ, γνωστού για τις μελέτες που πραγματοποίησε σχετικά με τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας χαρακτηριστικών στα φυτά!.. Συχνά αναφέρεται και ως ο "πατέρας της Γενετικής", λόγω της σημασίας που είχαν οι νόμοι της Μεντελικής κληρονομικότητας και για τη μελέτη της κληρονομικότητας στα υπόλοιπα είδη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου!.. .

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμη φορά φαίνεται ότι η Google θέλει όλους εμάς τους χριστιανούς να μας αιφνιδιάζει ευχάριστα, αφού στο σημερινό λογότυπό της έχει ως θέμα του τον Αυστριακό μοναχό Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ (Gregor Mendel), γνωστός για τις μελέτες που πραγματοποίησε σχετικά με τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας χαρακτηριστικών στα φυτά!..

Συχνά αναφέρεται και ως ο "πατέρας της Γενετικής", λόγω της σημασίας που είχαν οι νόμοι της Μεντελικής κληρονομικότητας και για τη μελέτη της κληρονομικότητας στα υπόλοιπα είδη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου!.. .

Δεν είμαι ειδικός για ν’ αναπτύξω τις θεωρίες του. Λένε, όμως, ότι  η αναγνώριση του επιστημονικού έργου του Μέντελ πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο δεκαετίες μετά το θάνατό του.

Πολλές ασφαλώς οι ιστορικές συγκυρίες που βρίσκει κάθε ερευνητής, αλλά, όσον αφορά στον Μέντελ, λένε ότι έζησε περίπου την ίδια εποχή με τον Βρετανό φυσιοδίφη Κάρολο Δαρβίνο (1809-1882) και πολλοί φαντάστηκαν την ιστορική εξελικτική σύνθεση της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου και της γενετικής του Μέντελ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κι όχι μόνο!..

Οι ειδικοί ερευνητές λένε ότι ο Μέντελ είχε διαβάσει μια γερμανική μετάφραση της "Καταγωγής των ειδών"του Δαρβίνου (όπως αποδεικνύεται από τα υπογραμμισμένα χωρία στο αντίγραφο στο μοναστήρι του), αφού τελείωσε το πείραμά του, αλλά πριν δημοσιεύσει την εργασία του.

Πως ορισμένα χωρία της εργασίας του Μέντελ έχουν δαρβινικό χαρακτήρα, απόδειξη τού ότι "Η καταγωγή των ειδών" επηρέασε το γράψιμο του Μέντελ. O Δαρβίνος δεν είχε αντίγραφο της εργασίας του Μέντελ, αλλά είχε ένα βιβλίο του Φοκ με αναφορές σε αυτή.

Ο πιο μεγάλος ειδικός εκείνης της εποχής στην κληρονομικότητα ήταν ο εξάδελφος του Δαρβίνου, Φράνσις Γκάλτον (Francis Galton), ο οποίος είχε μαθηματικές ικανότητες, οι οποίες έλειπαν από το Δαρβίνο και ο οποίος θα μπορούσε να είχε καταλάβει την εργασία, αν την είχε δει.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγχρονη εξελικτική σύνθεση δεν ξεκίνησε παρά τη δεκαετία του 1920, εποχή κατά την οποία η στατιστική είχε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τη γενετική και την εξέλιξη.

Με το δίκιο σας θα μου πείτε: Θα προβάλουμε τώρα και την Θεωρία της Εξέλιξης;

Όχι, ασφαλώς!.. Και τούτο όχι μόνον διότι η Ορθοδοξία αντιτίθεται σε κάθε τέτοια θεωρία, αλλά διότι είναι πεποίθηση του γράφοντος ότι ο άνθρωπος δεν προέρχεται από τον πίθηκο διότι τότε και ο πίθηκος, που γνωρίζουμε, θα ήταν άνθρωπος! Ομοιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα και ταυτοσημία ή ταυτοπροσωπία!

Σε τελευταία ανάλυση προσβάλλομαι ως άνθρωπος να μου λένε ότι ο πρόγονος του ανθρώπου ήταν ένας .. πίθηκος και όχι ένας άνθρωπος!

Προβάλλουμε, όμως, κι εμείς το θέμα του Μέντελ για να διαπιστώσουν κάποιοι πολέμιοι του Χριστιανισμού ότι η Διδασκαλία του Χριστού όχι απλώς αρνείται, αλλά επιβάλλει την έρευνα ως αναγκαιότητα ζωής: «Ερευνάτε τας γραφάς», έλεγε ο Χριστός (Ιω.5,39)!. «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8,32)!..

Και ο Μέντελ το έκανε πράξη, πέραν του αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011