Η πολιτική του ήθους και το ήθος της πολιτικής!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117337-751
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 19/07/11 14:35
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117337-751
Περιγραφή:

Η πολιτική του ήθους και το ήθος της πολιτικής!..

Στην πολιτική, όπως και στη δημοσιογραφία, πρέπει να επικρατεί όχι μόνο η σύνεση και η λογική, αλλά και το ήθος. Πολιτικός που στερείται ήθους δεν είναι πολιτικός και ίσως τα «γιαουρτώματα» σε ορισμένους εξ αυτών από τους αγανακτισμένους πολίτες  να έχουν τη δική τους συμβολική σημασία!..

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ πει πολλές φορές και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε ότι στα δημόσια αξιώματα πάνω απ’ όλα απαιτείται ήθος και συνέπεια.

Για τη συνέπεια δεν θα έλεγα ότι υφίσταται ως πραγματικότητα. Δυστυχώς, το μόνο που κατάφεραν οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια είναι να ταυτίσουν την ιδιότητά τους με την ασυνέπεια και την ψευτιά. Αλλά για το ήθος θα πρέπει να πούμε, ότι δεν μπορείς να κάνεις «παζαρέματα».

Αλλά το ήθος στην πολιτική δεν είναι ξένο. Κάτι άγνωστο και μυστικιστικό. Είναι το σύνολο τών ψυχικών ιδιοτήτων ενός ατόμου, ο χαρακτήρας του, η ψυχική του καλλιέργεια, το ηθικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται, ο ψυχικός του κόσμος, αν θέλετε.

Ένας πολιτικός, που είναι κι αυτός ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από το λαό, ζει τα ήθη αυτού του λαού, τον τρόπο τής ζωής των ατόμων που συνομιλεί, τα έθιμά τους που απορρέουν και διαμορφώνονται βάσει τής ψυχικής τους ιδιοσυγκρασίας, τον κοινωνικό τρόπο ζωής, που όλοι γνωρίζουν. Κι αυτά δεν μπορεί να τα λησμονεί ένας πολιτικός, αλλά να τα εκπροσωπεί!

Ξέρετε, οι άγραφοι θεσμοί που καθιερώνονται σε κάθε κοινωνία και αναλογούν στις εκάστοτε αντιλήψεις για το τί είναι ορθό και πρέπον, είναι το πρώτιστο που πρέπει να γνωρίζει ένας πολιτικός. Είναι κανόνας ζωής. Κι αλίμονο σ’ εκείνον τον πολιτικό, που τον αγνοεί.

Όλα αυτά που αναφέραμε τα λέγω διότι , σε τελευταία ανάλυση, τι είναι πολιτικός; Είναι αυτός που ανήκει ή αναφέρεται ή αρμόζει στον πολίτη. Και μόνον όταν διαθέτει ήθος μπορείς να γίνεις ένα μ' αυτόν και να του εμφυσήσεις την ιδέα του πολιτικού «καλού καγαθού»!

Όταν ένας πολιτικός στερείται ήθους ο πολίτης δεν αποστρέφεται μόνον αυτόν.. Σιχαίνεται και την πολιτική. Και τότε είναι που αδιαφορεί παντελώς και γι’ αυτά ακόμη τα λεγόμενα «πολιτικά δικαιώματα» (τα δικαιώματα δηλαδή, που συνίστανται στη συμμετοχή τού πολίτη στην άσκηση τής κρατικής εξουσίας, το δικαίωμα τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δικαίωμα κατοχής δημόσιων αξιωμάτων, αιρετών ή όχι, το δικαίωμα να είναι κάποιος ένορκος κλπ).

Πώς θα γίνουν, όμως, όλα αυτά; Μόνον όταν ο πολιτικός έχει ήθος! Που δεν υβρίζει τους πολίτες με κάποια επίθετα, που ο γράφων δεν διανοείται ούτε καν να τα αναφέρει, όπως έκανε –και συνεχίζει να κάνει- ένας γραφικός πολιτικός με υψηλή θέση στην ιεραρχία της σημερινής κυβερνήσεως!

Αυτός κι ο λόγος λοιπόν που θα πρέπει κάποτε να μιλάμε όχι μόνο για την πολιτική του ήθους, αλλά και για το ήθος της πολιτικής, που πρέπει να παράγουμε σ’ αυτόν τον τόπο! Έναν τόπο που δικαιολογημένα καυχιέται ότι γέννησε τη δημοκρατία!..

Αυτά, αν θέλουμε τα πάσης φύσεως γιαούρτια να προορίζονται μόνον για τα σπίτια των οικογενειών και όχι για τα κεφάλια των πολιτικών!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011