Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117387-429
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 30/05/11 12:42
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117387-429
Περιγραφή:

Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια!..

Από τον «Μάη του 68» μέχρι τον «Μάη του 11» (ή «Μάης του facebook») πέρασαν 43 ολόκληρα χρόνια. Τόσα, όσα ήσαν ικανά να ριζώσουν βαθιά οι νέες φιλοσοφικές αντιλήψεις, που έχουν όμως μια μακραίωνη ιστορία, αφού βασίζονται στο διαχρονικό και αιώνιο τρίπτυχο: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!.. Κύριε Πάγκαλε, ιδού η απάντηση!..

 ΛΕΝΕ πως η χθεσινή συγκέντρωση των Αγανακτισμένων πολιτών -που για πέμπτη συνεχή ημέρα έδωσαν το «παρών» σε κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας- αυτή τη φορά ξεπέρασε σε μαζικότητα ακόμα και τη μεγαλειώδη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης. Κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες 26 ευρωπαϊκές πόλεις!

Το γιατί αυτή η συγκεκριμένη κινητοποίηση προσέλαβε πανευρωπαϊκή διάσταση, ενώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη γηραιά ήπειρο, καθώς μέσω Διαδικτύου απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας, δεν το έμαθε ή δεν άκουσε ποτέ ο κ. Θ. Πάγκαλος! Τι λένε οι ίδιοι οι νέοι;

«Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω». Αυτό έγραφε το κάλεσμα των διοργανωτών. Και ιδού το αποτέλεσμα!..

Πάνω από 85.000 άτομα είχαν δηλώσει πως θα παραβρεθούν στις ταυτόχρονες συγκεντρώσεις που προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 130 πλατείες 26 και πλέον πόλεων!

«Πραγματική Δημοκρατία τώρα» έγραφε ένα πανό που αναρτήθηκε πρόχειρα πάνω σε ένα στύλο στη Βασ. Σοφίας, ενώ την ίδια ώρα συνθήματα του τύπου «κλέφτες-κλέφτες», «να φύγουν όλοι», «ένα μπουρδέλο είστε» και σφυρίγματα δονούσαν την ατμόσφαιρα. Κι όχι μόνο!

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ήχοι από αυτοσχέδια ταμπούρλα έδιναν τον ρυθμό, τα φάσκελα προς το Κοινοβούλιο έπεφταν βροχή και ξεδιπλώνονταν πολύχρωμες σημαίες της Ελλάδος, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αργεντινής... ενώ ένα μεγάλο πανό καλούσε τους Γάλλους σε ξεσηκωμό: «Εσείς για πόσο ακόμα θα κοιμάστε;».

Όλα αυτά, φαίνεται, δεν τα έχει καταλάβει ο κ. Πάγκαλος που είπε ότι το κίνημα των νέων είναι χωρίς ιδεολογία. Πάλι καλά που τα κατάλαβε ο κ. Πεταλωτής και τον «άδειασε» αμέσως!

Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού μέχρι αργά το βράδυ το Σύνταγμα ήταν κατάμεστο από διαδηλωτές, οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα και να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής που έπαιζαν νεανικά συγκροτήματα.

Βλέπετε, από τον «Μάη του 68» μέχρι τον «Μάη του 11» ή τον «Μάη του facebook», όπως τον αποκαλούνε, μπορεί να πέρασαν 43 ολόκληρα χρόνια, αλλά οι νέοι του τότε ενώνονται με τους νέους του σήμερα, έστω και με ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, όπως αυτοί που είχαν «στρατοπεδεύσει» στα πεζοδρόμια της λεωφ. Αμαλίας, σχηματίζοντας πηγαδάκια.

Το σίγουρο είναι ότι τα δεκανίκια της εξουσίας (Μαρία Δαμανάκη κ.α.) νύχτωσαν πολύ βαθιά και δεν πρόκειται ποτέ να δουν τις πρώτες αχτίδες του ήλιου, που ήδη έχει ρίξει το φως του στις πλατείες όλων των ευρωπαϊκών κρατών, ενάντια στην καταδυνάστευση των λαών από τους κάθε λογής τοκογλύφους, «νταβατζήδες» και «ρουφήχτρες» του αίματος αυτών, όπως του ελληνικού λαού.

Καιρός, επί τέλους, οι πάσης φύσεως εξουσιαστές να συνέλθουν και να δουν κάποτε τον άνθρωπο στα μάτια!.. Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011