Η επιστροφή του Διονύσου!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117335-763
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/07/11 14:19
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117335-763
Περιγραφή:

Η επιστροφή του Διονύσου!..

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!.. Μήπως κάποιοι ιθύνοντες κατάλαβαν την καταστροφή που έκαναν στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής και τώρα θέλουν να επαναφέρουν την καλλιέργεια της αμπέλου, όπως ήταν τα Μεσόγαια (Μαρκόπουλο, Σπάτα κλπ); Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να ξαναδούμε την ευλογημένη αυτή γη όπως ήταν τα παλιά τα χρόνια!..

ΔΕΝ ΤΟ κρύβω. Κάθε φορά που έπαιρνα το αυτοκίνητό μου, ένας από τους πιο αγαπημένους τόπους που λαχταρούσα να πάω για «ένα καφεδάκι», τουλάχιστον, ήταν η περιοχή Μεσογαίας και Λαυρεωτικής γης! Το Μαρκόπουλο Αττικής, τα Σπάτα και όλα εκείνα τα μέρη, που βρίσκονται εκεί, πνιγμένα μέσα στο πράσινο και τα λουλούδια!..

Με συγκινούσε πολύ να βλέπω τ’ αμπέλια να απλώνουν την θεϊκή ομορφιά τους σε όλη αυτή την περιοχή, πριν γίνει, ασφαλώς, το αεροδρόμιο και χαθεί το πράσινο από προσώπου γης!

Είχα δε και ένα «χούϊ» και μη με παρεξηγήσετε που θα το εξομολογηθώ: Μού άρεσε να κατεβαίνω από το αυτοκίνητό μου και να κόβω με τα ίδια μου τα χέρια ένα σταφύλι να το φάω επί τόπου, έστω κι αν με μάλωνε κανένας, που δεν το έκανε ποτέ του!.. Ήθελα να αισθανθώ, βρε παιδιά, τη γλυκιά γεύση του «αμπελίσιου σταφυλιού», όπως ακριβώς αισθανόταν ο θείος Διόνυσος ή ο θεϊκός Βάκχος στα χρόνια εκείνα τα παλιά!..

Γελάω που το λέω, αλλά το «χούϊ» μου αυτό το γνωρίζει ένας πολύ καλός μου φίλος, ο Δημήτρης Διαμαντής, που έχει το «Χάνι του Ανέστη» στη Νεμέα (Δερβενάκια), όπου πηγαίνω τακτικά για μια εφήμερη απόλαυση (φαγητό, κόκκινο γλυκό κρασάκι κλπ) κάτω απ’ τα δροσερά πλατάνια και το κρύο νερό και κάθε χρόνο μου κάνει δώρο ένα ολόκληρο καφάσι γεμάτο … «αμπελίσια σταφύλια» (!!).

Αλλά να ήταν μόνον τ’ αμπέλια η ομορφιά του τοπίου στα Μεσόγαια; Οι συκιές με τα πεντάγλυκα και μυρωδάτα σύκα, οι άλλες καλλιέργειες, που έκαναν οι ντόπιοι εκεί και τόσα άλλα (πεπόνια, καρπούζια, φασολάκια, ντομάτες, πιπεριές, κλπ), δεν μας χάριζαν τη δική τους φυσική και αλησμόνητη ομορφιά της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής γης; Αυτής της ευλογημένης γης;

Το ξέρω!.. Δεν διαφωνεί μαζί μου ούτε ένας Έλληνας! Και θα έλεγα με σιγουριά και βεβαιότητα ούτε οι ντόπιοι, πολλοί των οποίων θα μετάνιωσαν σκληρά για την μεταβολή του πανέμορφου αυτού φυσικού τοπίου σε ένα είδος βιομηχανικής ζώνης!

Με χαρά μου, λοιπόν, άκουσα ότι με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής 2021, προβλέπεται, πέραν των άλλων, και η επιστροφή της αμπέλου, στον φυσικό της χώρο, όπως είναι τα Μεσόγαια Αττικής (!!)

Ίσως αυτή η είδηση της «επιστροφής του Διονύσου» όπως λέω χαρακτηριστικά με το παρόν σχόλιό μας, να είναι μία από τι πιο χαρούμενες ειδήσεις, που άκουσα ποτέ όλα αυτά τα χρόνια της εθνικής κατάθλιψης και απογοήτευσης , που μάς έριξαν όλοι σχεδόν οι κυβερνήτες το τελευταίο διάστημα!

Τουλάχιστον, ως προ αυτό το σημείο, της επαναφοράς του φυσικού τοπίου της Αττικής -και ιδίως της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής- ας μην μας απογοητεύσουν!.. Μακάρι!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011