Η Επανάσταση της Σιωπής!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117368-552
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 18/06/11 14:44
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117368-552
Περιγραφή:

Η Επανάσταση της Σιωπής!..

Στην παγκόσμια ιστορία υπήρξαν επαναστάσεις και επαναστάσεις!.. Από τις πιο βάρβαρες μέχρι τις πλέον αιματηρές!.. Υπήρξαν, όμως, και βελούδινες επαναστάσεις, όπως του Βάτσλαβ Χάβελ, ή «παθητικές» επαναστάσεις, όπως του Γκάντι στην Ινδία!.. Επανάσταση, όμως, της Σιωπής, όπως αυτή που γίνεται στην Ελλάδα, προς αποτροπήν των σκληρών, ανάλγητων και απάνθρωπων οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης, δεν έχει ξαναγίνει στην παγκόσμια Ιστορία!...

ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ κάποτε με τον καλό μου φίλο και εξαίρετο συνάδελφο κ. Φάνη Μάμαλη, όταν δίναμε από κοινού μία δημοσιογραφική μάχη μέσω του πολυβραβευμένου περιοδικού «Ο Τύπος». Και συζητούσαμε επί ώρες ολόκληρες, όταν σελιδοποιούσαμε αυτό το περιοδικό, ποια είναι η πιο ανθρώπινη, η πιο δίκαιη και η πιο αποτελεσματική επανάσταση: Η Επανάσταση της μάχαιρας ή η Επανάσταση της πέννας!

Δεν θα κάνουμε, ασφαλώς, ιστορική ανάλυση του όρου. Όλοι γνωρίζουμε, όμως, ότι η λέξη «επανάσταση» σημαίνει εξέγερση, απόπειρα βίαιης ανατροπής τού πολιτικού ή κοινωνικού καθεστώτος μιας χώρας! Πρόκειται για μία απότομη μεταβολή τών καθιερωμένων!.. Μια ριζική μεταβολή τών αρχών που διέπουν ένα κοινωνικό ή πολιτικό σύστημα!

Η Ελληνική επανάσταση, για παράδειγμα, ή η Εθνεξέγερση τού 1821 ήταν μια παρόμοια και δίκαιη επανάσταση!

Αυτό, λοιπόν, το «ανασήκωμα», που είναι η κυριολεκτική σημασία του όρου (από το «επανίστημι»), αν θέλετε ο δίκαιος και οργισμένος «ξεσηκωμός», έχει τις ρίζες του στην αδικία και την βία που θέλουν να επιβάλουν τα καθεστώτα εις βάρος των λαών, που αναγκάζονται να εξεγερθούν διότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο από τις αλυσίδες τους!

Από την εποχή του Σπάρτακου, που έκανε την πιο δίκαιη επανάσταση μέσα στους αιώνες, μέχρι σήμερα, οι επαναστάσεις λαμβάνουν από πολύ βίαιο και βάρβαρο χαρακτήρα μέχρι την πιο αιματηρή μορφή!

Υπήρξαν και «Επαναστάσεις της πέννας», που γνωρίζουμε από το παρελθόν, όπως αυτή της Ρωσικής Επανάστασης, που ξεσήκωσε με την γραφίδα του πρώτα ο Μαρξ (θεωρία) και μετά ο Λένιν (πράξη).

Υπήρξαν, όμως, και επαναστάσεις, που χαράχτηκαν με τα πιο ωραία γράμματα στις σελίδες της νεότερης ιστορίας: α) Η λεγόμενη «καθιστική» ή «παθητική επανάσταση» του Γκάντι στην Ινδία, με την οποία κατάφερε ν’ αποτινάξει το 1917 μια ολόκληρη βρετανική κυριαρχία εις βάρος του ινδικού λαού! Και β) η «βελούδινη επανάσταση» του Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας» του 1968 και κατόπιν στη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989, την κατάρρευση δηλαδή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

Σήμερα οι πάντες αναγνωρίζουν στους Ισπανούς την «Επανάσταση της Πλατείας» και στους Έλληνες την ταυτόχρονη «Επανάσταση της Σιωπής», όπου οι πάντες καλούνται να βγάλουν τις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια τους ωσάν κάτι το πολύ περίεργο να πρόκειται να συμβεί!

Τι να είναι άραγε αυτό; Να είναι αυτή η υπόκωφη βοή, η οποία προηγείται ενός μεγάλου σεισμού ή μήπως αυτό που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός: «Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγιόμισε άνθη»;

Ελπίζουμε το δεύτερο! Και εδώ το διαδίκτυο έκανε το θαύμα του!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011