Η ελπίδα του μέλλοντος!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115678-8218
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 08/02/16 19:23
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115678-8218
Περιγραφή:

Η ελπίδα του μέλλοντος!..

Κι όμως!.. Είναι αληθινή η είδηση!.. Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι το έργο: «Πλάτωνος Πολιτεία»! Έτσι κι αλλιώς μέσα σ’ αυτά τα μεγάλα πνεύματα της αρχαιότητας γεννήθηκε η φιλοσοφική σκέψη! Οι φιλόσοφοι αυτοί που έσπειραν τα σπέρματα του μονοθεϊσμού στα έργα τους, οι φιλόσοφοι του σπερματικού λόγου όπως τους ονόμασαν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι οι πρόδρομοι και διδάσκαλοι του Χριστιανισμού πριν από την έλευση του Σωτήρος Χριστού!..

ΙΔΟΥ, λοιπόν, και μία ευχάριστη είδηση!.. Μια είδηση που δημιουργεί πολλές ελπίδες για το μέλλον!.. Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα –όπως διαβάσαμε στην γνωστή τηλεφημερίδα «zougla.gr» -είναι το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και, σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία και του κόσμου!

Παράλληλα, η «Πολιτεία» είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας «Open Syllabus Explorer».

Σε αυτή τη δεύτερη λίστα βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Ηθική» του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Οι ερευνητές της ιστοσελίδας κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα εξετάζοντας την on line βάση δεδομένων για τα βιβλία που μελετήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πάνω από ένα εκατομμύριο «courses» των αμερικανικών Πανεπιστημίων.

Τα οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια συνθέτουν τη λεγόμενη «Ivy League» της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Σε αυτήν ανήκουν τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Χάρβαρντ, του Πρίνστον, του Μπράουν, της Πενσυλβάνιας, του Γέιλ, του Κόρνελ, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς και το Ντάρτμουθ Κόλετζ.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν η «Σύγκρουση των Πολιτισμών» του Σάμιουελ Χάντιγκτον, το «The Element of style» του Ουίλιαμ Στρανκ, ο «Λεβιάθαν» του Χομπς, ο «Ηγεμόνας» του Μακιαβέλι, η «Δημοκρατία στην Αμερική» του Αλέξις ντε Ντοκβίλ, η «Θεωρία της Δικαιοσύνης» του Τζον Ρόουλς, το «Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το «Περί ελευθερίας» του Τζον Στιούαρτ Μιλ και η «Εξέλιξη της συνεργασίας» του Ρόμπερτ Άξελροντ.

Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο σε όλα τα αμερικανικά Πανεπιστήμια είναι το «The Element of style» και ακολουθεί η «Πολιτεία» στη δεύτερη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση είναι η «Ηθική» του Αριστοτέλη. Σε αυτήν τη λίστα βρίσκεται και το «Κομουνιστικό Μανιφέστο» του Μαρξ (τέταρτη θέση). «Ο Οιδίπους Τύραννος» είναι στην όγδοη θέση, μία πιο πάνω από τον «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ.

«Υπάρχουν δύο τρόποι να λάβεις μόρφωση από την Ivy League» σημειώνει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, παρουσιάζοντας τη μελέτη. «Ο ένας είναι να ξοδέψεις 200.000 δολάρια για να σπουδάσεις σε ένα από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια που θεωρούνται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου. Ο άλλος είναι να διαβάσεις τα βιβλία που διδάσκονται στα μαθήματα αυτών των Πανεπιστημίων»!

Τι να πει κανείς!.. Η ελπίδα γεννιέται και πάλι μέσα από τους θεόπνευστους προγόνους μας!.. Ο Θεός δεν αφήνει το γένος μας να χαθεί!..

Έτσι κι αλλιώς μέσα σ’ αυτά τα μεγάλα πνεύματα της αρχαιότητας γεννήθηκε η φιλοσοφική σκέψη! Οι φιλόσοφοι αυτοί που έσπειραν τα σπέρματα του μονοθεϊσμού στα έργα τους, οι φιλόσοφοι του σπερματικού λόγου όπως τους ονόμασαν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι οι πρόδρομοι και διδάσκαλοι του Χριστιανισμού πριν από την έλευση του Σωτήρος Χριστού!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτερα, 8 Φεβρουαρίου 2016